Vorig jaar werd 42% van de bedrijven door cyberaanval getroffen

Economie 4/05/2021 15:28:21

Uit het Cyber Readiness Report 2021 van verzekeraar Hiscox blijkt dat maar liefst 42% van Belgische bedrijven getroffen werden door één of meerdere cyberaanvallen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Vorig jaar werd 42% van de bedrijven door cyberaanval getroffen

Rittal introduceert nieuwe patchkast TX CableNet

Licht sturen naar plekken waar het niet kan bestaan

VUB- project ontwikkelt AI-oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Hiscox ondervroeg meer dan 6.000 ondernemingen in acht westerse landen (België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Nederland, Spanje, VK en VS), waaronder 525 Belgische bedrijven van verschillende maten uit diverse sectoren. Opvallend: 19% van de cyberaanvallen waren ransomware.

Er gaat geen week meer voorbij zonder dat een bedrijf of instelling lam ligt door een cyberaanval. Volgens het Hiscox Cyber Readiness Report 2021 werd vorig jaar 42% van de bedrijven in ons land het slachtoffer van dit soort aanvallen.

Jeremy D’Hondt, Sales and Development Underwriter Cyber Risk, Hiscox Belgium: “Dit cijfer strookt met het feit dat bedrijven het afgelopen jaar massaal op de digitale kaart hebben gewed, met name door over te schakelen op telewerken en e-handel.”

Een cyberaanval kostte een gemiddeld Belgisch bedrijf vorig jaar iets minder dan 10.000 euro. Het hoogste bedrag dat een onderneming in ons land betaalde in 2020 was 496.323 euro of bijna een half miljoen euro.

Het rapport toont dat de kosten van een cyberaanval vaak groter zijn dan alleen het betalen van losgeld en de infrastructuur te herstellen. Een kwart van de getroffen bedrijven (27%) liet weten dat ze ook reputatieschade opliepen door een cyberaanval en één op de vijf (19%) zegt daardoor klanten verloren te hebben. Daarenboven laat 18% weten dat ze het door de aanval moeilijker hebben om nieuwe klanten aan te trekken.

In verband met ransomware, staat België samen met Duitsland op kop qua aantal aanvallen. Dat betekent echter niet dat Belgische bedrijven ook het meeste of het snelste losgeld betalen. In België betaalde volgens de studie de helft van de getroffen bedrijven (49%) het gevraagde losgeld. Dat is beduidend lager dan in de andere landen (gemiddeld 58%).

Het Cyber Readiness Report bekijkt naast het aantal cyberaanvallen en hun impact ook hoe goed bedrijven voorbereid zijn op cyberaanvallen. Belgische bedrijven zijn volgens dit model over het algemeen niet goed voorbereid. Van de acht bevraagde landen scoort alleen Spanje lager. << (Guy Leysen) (foto: screenshot rapport Hiscox)

Het Hiscox Cyber Readiness Report kan je hier downloaden >>

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Duitse staalbedrijven en Haven Rotterdam onderzoeken opzet waterstofketens

HKM, thyssenkrupp Steel en Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk de mogelijkheid onderzoeken om internationale toeleveringsketens voor waterstof op te zetten.

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Op 9 juni ontvangt astrofysicus Michaël Gillon de prestigieuze Francqui-prijs uit de handen van de koning voor zijn opzienbarend werk rond exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel.

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Roltex, producent van dienbladen, kreeg steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Door het extra papierwerk, de bijbehorende administratie, ..., daalde de productiviteit.

Cobotracks behaalt Techman certificatie

Hierdoor is het Genkse Cobotracks, zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology, de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent en bracht een zevende as uit.

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Vier van de eerste zes frames met lichtgevoelige SciFi-detectoren zitten nu op hun plaats in het LHCb-experiment op CERN. Meer onderhoud moet nog plaatsvinden. Herstart vindt plaats in 2022.

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

BlueChem, gelegen op Blue Gate Antwerp, ondersteunt start-ups en scale-ups om hun innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot industriële schaal.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners