Nieuwe methode voor beoordeling vorderingen klimaatakkoord

Onderzoek & Wetenschap 5/05/2021 11:40:50

Wetenschappers uit de EU stellen een nieuwe methode voor waarmee ze de voortgang van de klimaatdoelstelling van het Parijsakkoord kunnen beoordelen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

Enperas-software voor ecologische voetafdruk bouwmaterialen

De Lijn zet nieuwe stappen in vergroening vloot

Onderzoeksconsortium ontwikkelt kostenrichtlijnen voor CO2-opslag

Beperken klimaatimpact van Europese kunststofwaardeketen

Overschakelen naar klimaatvriendelijke elektriciteitsdistributie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Additive Manufacturing Insights

Online Flam3D webinar

dinsdag 15 juni 2021

Kennismanagement

online via Zoom

van 17/06/2021 tot 24/06/2021

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Keuze van de redactie

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

(7/6) Maakt of kraakt de pandemie nu carrières van techvrouwen? - artikel

(7/6) Umicore benoemt Mathias Miedreich tot nieuwe CEO

(3/6) Primeur: eerste multimodaal waterstoftankstation geopend in Antwerpen

(2/6) Ontwikkeling waterstof- en CO2-backbone in North Sea Port

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In het klimaatakkoord zijn de landen overeengekomen om de stijging van de wereldwijde temperatuur te beperken tot ruim onder 2°C ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.

Het is daarvoor nodig om in de tweede helft van deze eeuw een balans tussen nationale broeikasgas (BKG)-emissies en -verwijdering te bereiken.

De landen monitoren hun nationale emissies aan de hand van BKG-inventarissen en gebruiken daarbij overeengekomen IPCC-methodologieën, terwijl in wereldwijde modellen andere methoden worden gebruikt om de toekomstige emissieroutes in te schatten.

Deze verschillende benaderingen leveren andere schattingen op van de ‘antropogene’ CO2-verwijderingen op het land. De omvang van dit verschil ligt momenteel op ongeveer 5 gigaton CO2-emissie.

De belangrijkste reden voor de verschillen in de schattingen tussen de modellen en de inventarissen is de definitie van ‘antropogene’ CO2-verwijdering door bos. In de BKG-inventaris van de landen wordt een groter bosareaal in aanmerking genomen dan in de wereldwijde modellen.

De methode in dit onderzoek maakt een vergelijking tussen deze twee benaderingen mogelijk door een deel van de door de wereldwijde modellen als ‘natuurlijk’ beschouwde CO2-verwijdering door bossen te herverdelen over de ‘antropogene’ component.

Op die manier blijven de schattingen van de totale CO2-fluxen in de atmosfeer ongewijzigd, maar worden de door de modellen geschatte ‘antropogene’ emissies en verwijdering aangepast, zodat ze vergeleken kunnen worden met die in de BKG-rapportage van landen.

De voorgestelde oplossing levert meer inzicht op in de wijze waarop de overgebleven toelaatbare cumulatieve netto-emissies voor de gehele economie voor een doelstelling ver onder de 2°C overeenstemmen met de collectieve schattingen uit de gerapporteerde inventarissen.

Het onderzoek is geleid door het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie en pleit voor een versterking van snelle en ambitieuze wereldwijde mitigatie-inspanningen. << (Lydia Heida)(foto: aapsky - 123RF)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

ICOS, het ‘Integrated Carbon Observation System’, kende 12 extra meetstations voor broeikasgassen dit label toe, waaronder het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin.

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Op de onlangs gehouden LHCP2021 conferentie voor fysica is bekendgemaakt dat die koppeling niet meer dan 8,5 keer groter kan zijn dan de waarde die het Standaardmodel voorspelt.

Taipro: klein maar fijn groeit - artikel

Taipro (Tailored Microsystems Improving your Product) ontwikkelt microsystemen op maat van de processen van de klant. De Luikse chipverpakker zet resoluut in op groei en trekt naar Verviers.

Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

Vorig jaar oktober werd de eerste ronde gelanceerd van een marktbevraging voor het NextGen District, de voormalige site van General Motors in het havengebied.

Colt en NorthC Datacenters bundelen krachten

Klanten krijgen nu onder meer toegang tot voor 100+ Gbps geoptimaliseerde verbindingen en de op SDN gebaseerde netwerkservices die deel uitmaken van het On Demand-aanbod van Colt.

Bosch chipfabriek volledig geconnecteerd en aangestuurd door AI

Dankzij sterk geautomatiseerde, volledig geconnecteerde machines en geïntegreerde processen, samen met AI-methoden is de vestiging in Dresden een slimme fabriek en een Industrie 4.0 pionier.

Enperas-software voor ecologische voetafdruk bouwmaterialen

Deze spin-off van VITO en EnergyVille ontwikkelt software waarmee bedrijven zelf een levenscyclusanalyse kunnen maken van bouwmaterialen om concreet de milieukosten te becijferen.

Nieuwe inspiratiegids moet scholen inspireren bij hun Digisprong

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Peter Demuynck van Agoria Vlaanderen hebben de nieuwe inspiratiegids Edtech voorgesteld als hulpmiddel voor scholen rond digitalisering.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners