Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Onderzoek & Wetenschap 7/05/2021 8:35:09

Vier van de eerste zes frames met lichtgevoelige SciFi-detectoren zitten nu op hun plaats in het LHCb-experiment op CERN. Meer onderhoud moet nog plaatsvinden. Herstart vindt plaats in 2022.

Lees hieronder verder   
Verwant

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Het Centre Spatial de Liège groeit

Onderzoek naar de bronnen van gammastraling

Aerospacelab lanceert satelliet met nieuwe generatie zonnepanelen

Methanol gevonden in warme planeetvormende schijf

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Additive Manufacturing Insights

Online Flam3D webinar

dinsdag 15 juni 2021

Kennismanagement

online via Zoom

van 17/06/2021 tot 24/06/2021

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Keuze van de redactie

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

(7/6) Maakt of kraakt de pandemie nu carrières van techvrouwen? - artikel

(7/6) Umicore benoemt Mathias Miedreich tot nieuwe CEO

(3/6) Primeur: eerste multimodaal waterstoftankstation geopend in Antwerpen

(2/6) Ontwikkeling waterstof- en CO2-backbone in North Sea Port

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Naar verwachting worden de twee resterende frames de komende weken ook afgebouwd en geplaatst. Daarna kan de bundelpijp van de LHC-versneller weer worden teruggeplaatst. Later volgen nog eens zes frames aan de andere kant van de bundelpijp.

De versneller is de afgelopen twee jaar uit bedrijf geweest voor reparaties en verbeteringen. In september wil CERN de opgeknapte versneller gaan testen en voorbereiden op de herstart in 2022.

De zes frames vormen de helft van de SciFi-eenheid in LHCb. SciFi bestaat uit frames met 4,8 meter lange matten met scintillerende glasvezels, die de passage van elektrisch geladen deeltjes uit de protonbotsingen in de LHC omzetten in een lichtsignaal. Dat licht wordt aan het uiteinde van de matten met sensoren opgepikt en verwerkt.

Bijzonder is dat de lichtsensoren aan de uiteinden van de scintillerende fibers naar 40 graden onder nul moeten worden gekoeld. Om ijsvorming in deze cold-boxes te voorkomen wordt droog stikstofgas door de opstelling geblazen. De koelvloeistof zelf loopt door vacuumgeïsoleerde dubbelwandige buizen.

Na veel vertragingen door reisbeperkingen vanwege covid 19 voltooiden technici in april de assemblage van de eerste vier frames. Onlangs werden deze frames op het CERN-terrein in Genève naar de LHCb-locatie gereden en via de schacht naar het ondergrondse experiment getakeld. Daar zijn ze meteen op hun plaats gebracht. De overige twee frames moeten snel volgen.

Het Nederlandse Nikhef levert naast de cold-boxes voor SciFi ook een bijdrage aan de VELO-detector, het apparaat dat in LHCb de botsingsplaats van protonen extreem precies kan aanwijzen. De productie daarvan is nog in volle gang, onder meer op het Nikhef in Amsterdam.

Het LHCb-experiment is een van de vier grote detectorexperimenten bij de LHC-versneller op CERN. Het experiment is onder meer ingericht op het vinden van verschillen tussen materie en antimaterie. << (Lydia Heida) (foto: twitter - @Niels_Tuning)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

ICOS, het ‘Integrated Carbon Observation System’, kende 12 extra meetstations voor broeikasgassen dit label toe, waaronder het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin.

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Op de onlangs gehouden LHCP2021 conferentie voor fysica is bekendgemaakt dat die koppeling niet meer dan 8,5 keer groter kan zijn dan de waarde die het Standaardmodel voorspelt.

Taipro: klein maar fijn groeit - artikel

Taipro (Tailored Microsystems Improving your Product) ontwikkelt microsystemen op maat van de processen van de klant. De Luikse chipverpakker zet resoluut in op groei en trekt naar Verviers.

Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

Vorig jaar oktober werd de eerste ronde gelanceerd van een marktbevraging voor het NextGen District, de voormalige site van General Motors in het havengebied.

Colt en NorthC Datacenters bundelen krachten

Klanten krijgen nu onder meer toegang tot voor 100+ Gbps geoptimaliseerde verbindingen en de op SDN gebaseerde netwerkservices die deel uitmaken van het On Demand-aanbod van Colt.

Bosch chipfabriek volledig geconnecteerd en aangestuurd door AI

Dankzij sterk geautomatiseerde, volledig geconnecteerde machines en geïntegreerde processen, samen met AI-methoden is de vestiging in Dresden een slimme fabriek en een Industrie 4.0 pionier.

Enperas-software voor ecologische voetafdruk bouwmaterialen

Deze spin-off van VITO en EnergyVille ontwikkelt software waarmee bedrijven zelf een levenscyclusanalyse kunnen maken van bouwmaterialen om concreet de milieukosten te becijferen.

Nieuwe inspiratiegids moet scholen inspireren bij hun Digisprong

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Peter Demuynck van Agoria Vlaanderen hebben de nieuwe inspiratiegids Edtech voorgesteld als hulpmiddel voor scholen rond digitalisering.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners