Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Onderzoek & Wetenschap 7/05/2021 10:55:43

Op 9 juni ontvangt astrofysicus Michaël Gillon de prestigieuze Francqui-prijs uit de handen van de koning voor zijn opzienbarend werk rond exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel.

Lees hieronder verder   
Verwant

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Het Centre Spatial de Liège groeit

Onderzoek naar de bronnen van gammastraling

Aerospacelab lanceert satelliet met nieuwe generatie zonnepanelen

Methanol gevonden in warme planeetvormende schijf

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Additive Manufacturing Insights

Online Flam3D webinar

dinsdag 15 juni 2021

Kennismanagement

online via Zoom

van 17/06/2021 tot 24/06/2021

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Keuze van de redactie

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

(7/6) Maakt of kraakt de pandemie nu carrières van techvrouwen? - artikel

(7/6) Umicore benoemt Mathias Miedreich tot nieuwe CEO

(3/6) Primeur: eerste multimodaal waterstoftankstation geopend in Antwerpen

(2/6) Ontwikkeling waterstof- en CO2-backbone in North Sea Port

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Michaël Gillon (1974), hoofdonderzoeker FNRS-FWO aan de Unité de Recherche Astrobiologie van de Luikse Universiteit, onderzoekt exoplaneten die mogelijkerwijs bewoonbaar zijn.

In 2015 ontdekte hij het Trappist-1 stelsel. Zeven planeten, die zowat de grootte van de aarde hebben, draaien er rond een kleine ster die ‘kouder’ is dan onze zon, een ‘koude dwerg’. Koude dwergen zijn er heel veel maar tot dan toe was niet geweten of er ook planeten rond liepen. Dit stelsel is heel compact. De banen van de planeten liggen kort bij elkaar. Maar vooral: een drietal van deze planeten zou ‘bewoonbaar’ zijn.

“Trappist” (TRAnsiting Planets and Planetesimals Telescope) is een netwerk van twee kleinere gerobotiseerde telescopen (met een spiegel van 60 cm diameter). De eerste in het zuidelijk halfrond kwam er in 2010 in het observatorium van La Silla (Chili). De tweede in 2016 in Oukaïmeden (Marokko)- om specifiek exoplaneten op te sporen terwijl die vóór hun ster bewegen.

Ondertussen is ook een tweede telescoopnetwerk -SPECULOOS (Search for Planets EClipsing ULtra-cOOl Stars)- operationeel. Men wil er andere exoplaneten mee ontdekken die ‘bewoonbaar’ zouden kunnen zijn.

Er wordt samengewerkt met NASA en de TESS-ruimtetelescoop (Transiting Exoplanet Survey Satellite) die in april 2018 gelanceerd werd met een SpaceX Falcon 9 raket. TESS ontdekte ondertussen 125 exoplaneten en bijna 2.700 kandidaat-exoplaneten.

Ook wordt samengewerkt met het Europese ESA en de Cheops (CHaracterising ExOPlanet Satellite) missie die gekende sterren met exoplaneten nader bestudeert. ESA lanceerde Cheops in december 2019 vanaf Kourou bovenop een Soyouz-draagraket.

In het najaar wordt een nieuwe telescoop, de optische infraroodtelescoop James Webb, gelanceerd om de Hubble-ruimtetelescoop te vervangen. Hiermee wil men nog meer zien en leren over de atmosfeer van die exo-planeten.

Bij de Francqui-prijs hoort een beloning van 250.000 euro. << (Luc De Smet) (foto: screen YouTube - Université de Liège)

Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

ICOS, het ‘Integrated Carbon Observation System’, kende 12 extra meetstations voor broeikasgassen dit label toe, waaronder het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin.

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Op de onlangs gehouden LHCP2021 conferentie voor fysica is bekendgemaakt dat die koppeling niet meer dan 8,5 keer groter kan zijn dan de waarde die het Standaardmodel voorspelt.

Taipro: klein maar fijn groeit - artikel

Taipro (Tailored Microsystems Improving your Product) ontwikkelt microsystemen op maat van de processen van de klant. De Luikse chipverpakker zet resoluut in op groei en trekt naar Verviers.

Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

Vorig jaar oktober werd de eerste ronde gelanceerd van een marktbevraging voor het NextGen District, de voormalige site van General Motors in het havengebied.

Colt en NorthC Datacenters bundelen krachten

Klanten krijgen nu onder meer toegang tot voor 100+ Gbps geoptimaliseerde verbindingen en de op SDN gebaseerde netwerkservices die deel uitmaken van het On Demand-aanbod van Colt.

Bosch chipfabriek volledig geconnecteerd en aangestuurd door AI

Dankzij sterk geautomatiseerde, volledig geconnecteerde machines en geïntegreerde processen, samen met AI-methoden is de vestiging in Dresden een slimme fabriek en een Industrie 4.0 pionier.

Enperas-software voor ecologische voetafdruk bouwmaterialen

Deze spin-off van VITO en EnergyVille ontwikkelt software waarmee bedrijven zelf een levenscyclusanalyse kunnen maken van bouwmaterialen om concreet de milieukosten te becijferen.

Nieuwe inspiratiegids moet scholen inspireren bij hun Digisprong

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Peter Demuynck van Agoria Vlaanderen hebben de nieuwe inspiratiegids Edtech voorgesteld als hulpmiddel voor scholen rond digitalisering.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners