Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Bedrijfsnieuws 10/05/2021 9:56:48

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Lees hieronder verder   
Verwant

Toegang op maat met modulair heksysteem

Naadloos geïntegreerde elektronische overstroombeveiliging

DIH-World lanceert open call rond digitale technologieën

B-PHOT gaat STEAM-Academy oprichten

Infineon zet auto ‘oren’ op

Engineeringnet Magazine 156 is onlangs verschenen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Additive Manufacturing Insights

Online Flam3D webinar

dinsdag 15 juni 2021

Kennismanagement

online via Zoom

van 17/06/2021 tot 24/06/2021

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Keuze van de redactie

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

(7/6) Maakt of kraakt de pandemie nu carrières van techvrouwen? - artikel

(7/6) Umicore benoemt Mathias Miedreich tot nieuwe CEO

(3/6) Primeur: eerste multimodaal waterstoftankstation geopend in Antwerpen

(2/6) Ontwikkeling waterstof- en CO2-backbone in North Sea Port

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Dat bleek tijdens igus’ jaarlijkse persconferentie gisteren, donderdag. Een greep.

Het is de vijftigste verjaardag van de e-chain. Nieuw is de C6 e-chain voor cleanrooms (pcb-assembly, medical,…) die beter dempt, minder onderhevig is aan abrasie, minder trillingen. Uitgevoerd met CR1 materiaal wordt op ISO klasse 1 gemikt.

Voorheen waren vier i-sense condition monitoring modules in de schakelkast nodig om duw/trekkrachten in de e-chain te bewaken, om trekkrachten in de leiding zelf te bewaken, om breuken in de geleider/ketting vast te stellen en om de kwaliteit van de leiding te meten. Nu kan dat met één module: de i.Sense:modul II die historiek opslaat en vanop afstand afgelezen kan worden.

Met de i.Cee:plus Module van de tweede generatie kan aan predictive maintenance gedaan worden. De module voorspelt de resterende levensduur van componenten -ketens, rollagers,…- op basis van het échte gebruik van de machine. De info verschijnt op een dashboard.

Er is twee jaar ontwikkeld aan de ReBeL, igus’ nieuwe robot drive. Met de modulaire kit kunnen klanten hun eigen robotarmen bouwen. De kunststoffen tandwielkast werd verbeterd. De borstelloze DC-motor met geïntegreerde elektronica kan met verschillende sturingen verbonden worden. Igus’ eigen control systeem kan de klant gratis downloaden om configuraties op voorhand te simuleren.

De RBTX-marktplaats voor low cost robots -robotarmen voor 3.000 tot 25.000 euro- bestaat onderhand twee jaar. Je vindt er nu zelfs robotarmen op AGV’s. Met RBTXpert Service kan je er een beroep doen op advies van eenspecialist via een video-call.

Voor grotere, industriële robots pakt het bedrijf uit met de TRX, een soepele slang die de elektriciteitskabels beschermt. Deze TRX draait en wentelt, wordt langer -1000 mm wordt 1.400 mm- en weer korter. Een intern telescopisch mechanisme trekt de slang terug. De kabels, die in een spiraal zijn aangebracht in de slang, volgen diens beweging. Het systeem kent een gewichtsbesparing van 83% en vergt maar de helft qua ruimte op de derde as.

Igus ontwikkelde voort aan zijn onderhoudsvrije kogellagers, voor kleine belastingen en hoge snelheden, zoals bij ventilatoren en centrifuges. Ze gaan 21 keer langer mee dan voorheen. De levensverwachting schuift van enkele weken naar bijna twee jaar, nu.

De zelfsmerende iglidur TX2 wordt gebruikt voor zware toepassingen -kranen, graafmachines, ... Lagerbussen in het materiaal halen een 3,5 maal grotere slijtweerstand bij belastingen van 100 MPa oppervlaktedruk vergeleken met de standaard TX1 voor heavy duty toepassingen. Diameters tot 2.800 millimeter zijn mogelijk.

Ook voor zware toepassingen, grote versnellingen, snelheden en afstanden (denk kranen): de P4HD rolketting met een levensverwachting die naar 15 jaar getild werd. Die kan men met smart plastics nu ook online bewaken.

igus’ Iglidur FastLine service was er al. Lagers zijn snel -een kwestie van seconden- te configureren en te bestellen. Ze worden op 7 dagen geleverd. De dienst is uitgebreid met een 3D Printing-service. Vorig jaar kon men al stukken in twee verschillende materialen bestellen.

Nu is er zelfs een 4K-service waarbij componenten in vier verschillende materialen, elk met hun specifieke eigenschappen (vb hard, elastisch, geleidend,…), geprint en snel geleverd kunnen worden. Stukgrootte één. Dat gebeurt op een FDM-printer met vier verwisselbare koppen. << (Luc De Smet) (foto: igus)

Alle innovaties zijn trouwens terug te vinden op igus’ doorlopende virtuele tentoonstelling: www.igus.eu/imps

op de foto: Het TRX-robotsysteem, dat energieleidingen beschermt, kreeg de iF Communication Design Award 2021.

Duurzame kunststof
30% meer online verkoop verzachtte de pijn van een omzetverlies van 4,8% naar 727 miljoen euro in 2020, zo bleek tijdens igus’ jaarlijkse persconferentie donderdag. Ondertussen merkt het bedrijf dat de business stevig aantrekt. Sinds de laatste maanden van 2020 spreekt men van de ‘post-pandemie boom’ en zit men al een kwart boven het recordniveau van 2019. De kunststoffenspecialist schuift ook vastberaden op richting duurzaamheid.

Zelfsmerende kunststofproducten, die langer meegaan, hebben al een stevige milieu-impact. Igus wil ze ook CO2-neutraal produceren en naderhand, bij eindeleven, recycleren. Zijn nieuwe fabriek in aanbouw wordt van bij de start klimaat-neutraal. De rest van de fabriek volgt tegen 2025. Het bedrijf investeert in productiemachines die 40% energie moeten besparen. Igus gaat ook voor chemische recyclage van kunststoffen. Het trok zijn investering in Mura Technology -wiens HydroPRS-technologie kunststofafval omzet tot olie- naar 5 miljoen euro. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

ICOS, het ‘Integrated Carbon Observation System’, kende 12 extra meetstations voor broeikasgassen dit label toe, waaronder het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin.

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Op de onlangs gehouden LHCP2021 conferentie voor fysica is bekendgemaakt dat die koppeling niet meer dan 8,5 keer groter kan zijn dan de waarde die het Standaardmodel voorspelt.

Taipro: klein maar fijn groeit - artikel

Taipro (Tailored Microsystems Improving your Product) ontwikkelt microsystemen op maat van de processen van de klant. De Luikse chipverpakker zet resoluut in op groei en trekt naar Verviers.

Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

Vorig jaar oktober werd de eerste ronde gelanceerd van een marktbevraging voor het NextGen District, de voormalige site van General Motors in het havengebied.

Colt en NorthC Datacenters bundelen krachten

Klanten krijgen nu onder meer toegang tot voor 100+ Gbps geoptimaliseerde verbindingen en de op SDN gebaseerde netwerkservices die deel uitmaken van het On Demand-aanbod van Colt.

Bosch chipfabriek volledig geconnecteerd en aangestuurd door AI

Dankzij sterk geautomatiseerde, volledig geconnecteerde machines en geïntegreerde processen, samen met AI-methoden is de vestiging in Dresden een slimme fabriek en een Industrie 4.0 pionier.

Enperas-software voor ecologische voetafdruk bouwmaterialen

Deze spin-off van VITO en EnergyVille ontwikkelt software waarmee bedrijven zelf een levenscyclusanalyse kunnen maken van bouwmaterialen om concreet de milieukosten te becijferen.

Nieuwe inspiratiegids moet scholen inspireren bij hun Digisprong

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Peter Demuynck van Agoria Vlaanderen hebben de nieuwe inspiratiegids Edtech voorgesteld als hulpmiddel voor scholen rond digitalisering.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners