3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

Onderzoek & Wetenschap 11/05/2021 13:57:18

KU Leuven heeft een 3D-printtechniek ontwikkeld om geavanceerde diagnostische testen snel en goedkoop te produceren, zoals bijvoorbeeld voor het opsporen van allergieën of kanker-biomarkers.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwe investering versnelt test voor vroege kankerdiagnose

Belgische primeur: UZ Leuven vervangt mitraalklep zonder chirurgie

Nieuw investeringsfonds voor beloftevolle nanotech start-ups

Lab-on-chip-tests sneller met magnetische deeltjes

3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

Aalsters ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux robot­assis­tentie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Additive Manufacturing Insights

Online Flam3D webinar

dinsdag 15 juni 2021

Kennismanagement

online via Zoom

van 17/06/2021 tot 24/06/2021

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Keuze van de redactie

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

(7/6) Maakt of kraakt de pandemie nu carrières van techvrouwen? - artikel

(7/6) Umicore benoemt Mathias Miedreich tot nieuwe CEO

(3/6) Primeur: eerste multimodaal waterstoftankstation geopend in Antwerpen

(2/6) Ontwikkeling waterstof- en CO2-backbone in North Sea Port

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De COVID-19-pandemie heeft iedereen bewust gemaakt van het belang van snelle diagnose en de complicaties die daarmee gepaard gaan. Sinds eind maart is in België de verkoop van zelftesten toegelaten.

Deze zelftest is een voorbeeld van een ‘lateral flowtest’. Met een wisser neem je een staal via de neus. Het staal wordt opgelost in een oplosmiddel en dat wordt aangebracht op de testkit.

Absorberend materiaal in de kit voert het staal mee en laat het interageren met een antistof. Als er virus aanwezig is, verschijnt er een gekleurd streepje. Het voordeel van deze testen is dat ze goedkoop zijn en geen bijkomende apparatuur vereisen.

Dit principe werkt goed voor simpele testen met een ja-nee-antwoord als resultaat, maar niet voor testen waarvoor meerdere stappen nodig zijn. Daarom gingen bio-ingenieurs van KU Leuven op zoek naar een nieuw type lateral flowtesten met meer mogelijkheden.

Met behulp van een 3D-printer fabriceerden de onderzoekers een 3D-versie van een lateral flowtest. De basis is een blokje poreus polymeer waarin op precieze locaties ‘inkten’ met specifieke eigenschappen worden geprint.

Op die manier wordt een netwerk van kanalen en kleine ‘sluizen’ geprint die de stroom tegenhouden of doorlaten waar en wanneer nodig, zonder dat daar bewegende onderdelen voor nodig zijn. Tijdens de test wordt het staal automatisch langs de verschillende teststappen geleid.

De onderzoekers hebben hun techniek getest via een ELISA-test (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) voor het opsporen van immunoglobuline E. Deze stof wordt gemeten om allergieën vast te stellen. In het labo vergt deze test verschillende stappen, met meerdere spoelingen en een verandering van zuurtegraad.

Het team slaagde erin de volledige analyse uit te voeren op een geprinte testkit ter grootte van een dikke bankkaart. “Met 3D-printen kun je snel op een digitale manier het design aanpassen aan een andere analyse, bijvoorbeeld om een biomarker voor kanker op te sporen. Voor de 3D-printer maakt het niet uit hoe complex je het netwerk van kanaaltjes maakt”, vertelt Dr. Cesar Parra.

“In ons labo is de productiekost van het prototype van de IgE-test ongeveer 1,50 euro, maar als we kunnen opschalen, dan zou dit minder dan één euro zijn."

De onderzoeksgroep ontwerpt nu een eigen 3D-printer. “Met behulp van partners willen we dit onderzoek verderzetten en samen maken van concrete diagnostische uitdagingen en toepassingen”, besluit innovatiemanager Bart van Duffel. << (Lydia Heida) (foto: KU Leuven - © Ameloot Group)

Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

ICOS, het ‘Integrated Carbon Observation System’, kende 12 extra meetstations voor broeikasgassen dit label toe, waaronder het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin.

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Op de onlangs gehouden LHCP2021 conferentie voor fysica is bekendgemaakt dat die koppeling niet meer dan 8,5 keer groter kan zijn dan de waarde die het Standaardmodel voorspelt.

Taipro: klein maar fijn groeit - artikel

Taipro (Tailored Microsystems Improving your Product) ontwikkelt microsystemen op maat van de processen van de klant. De Luikse chipverpakker zet resoluut in op groei en trekt naar Verviers.

Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

Vorig jaar oktober werd de eerste ronde gelanceerd van een marktbevraging voor het NextGen District, de voormalige site van General Motors in het havengebied.

Colt en NorthC Datacenters bundelen krachten

Klanten krijgen nu onder meer toegang tot voor 100+ Gbps geoptimaliseerde verbindingen en de op SDN gebaseerde netwerkservices die deel uitmaken van het On Demand-aanbod van Colt.

Bosch chipfabriek volledig geconnecteerd en aangestuurd door AI

Dankzij sterk geautomatiseerde, volledig geconnecteerde machines en geïntegreerde processen, samen met AI-methoden is de vestiging in Dresden een slimme fabriek en een Industrie 4.0 pionier.

Enperas-software voor ecologische voetafdruk bouwmaterialen

Deze spin-off van VITO en EnergyVille ontwikkelt software waarmee bedrijven zelf een levenscyclusanalyse kunnen maken van bouwmaterialen om concreet de milieukosten te becijferen.

Nieuwe inspiratiegids moet scholen inspireren bij hun Digisprong

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Peter Demuynck van Agoria Vlaanderen hebben de nieuwe inspiratiegids Edtech voorgesteld als hulpmiddel voor scholen rond digitalisering.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners