30 bedrijven gaan door naar 2de testronde IO.Energy ecosysteem

Na verschillende workshops gaan vijf projecten over elektrische mobiliteit, lokale energie­gemeen­schappen, green tracking en net ondersteunende diensten de pilootfase in.

Trefwoorden: #ecosysteem, #elektrificatie, #elektrische voertuigen, #Elia, #energieverbruik, #io-energy, #prosument

Lees verder

Nieuws

( Foto: ioenergy.eu )

ENGINEERINGNET.BE - IO.Energy wil de ontwikkeling van nieuwe diensten stimuleren.

De bedoeling is om de eindgebruiker centraal te stellen op een digitaal communicatieplatform waar ze hun productie en verbruik kunnen afstemmen op de behoeften van het elektriciteitssysteem.

Het ecosysteem werd begin 2019 opgericht en bestaat uit bedrijven, startups, overheidsinstanties en academische instellingen. De Belgische netbeheerders Elia, Fluvius, ORES, RESA en Sibelga faciliteren het systeem.

Bij de oproep voor projecten is vooral gezocht naar oplossingen voor de uitdaging waar we nu voor staan. Dat zijn elektrische mobiliteit, lokale energiegemeenschappen, green tracking en net ondersteunende diensten.

Na een eerste verkennende ronde zijn vijf projecten klaar om effectief getest te worden in de zogenaamde sandboxingfase.


Dit zijn de 5 geselecteerde projecten:

  1. Citizen2Grid

: in dit project staat de energiegemeenschap centraal. De usecase heeft als focus het ontwikkelen van een softwaretoepassing die de manager helpt de community te optimaliseren door EV smart charging en een batterij opslagsysteem.

  • Congestion: de elektrificatie van een aantal basisbehoeften zoals verwarming en mobiliteit, gecombineerd met lokale productie zoals zonnepanelen kunnen lokale congestie veroorzaken. In dit project zal de verbruiker aangespoord worden om mee te helpen de congestie te verminderen.
  • EV Experience: Hier wordt de autobestuurder centraal geplaatst. Het finale doel is dat de eigenaar van de elektrische wagen enkel de stekker van zijn auto in het laadpunt moet steken om betaalbaar en systeemvriendelijk te laden.
  • Odyssee: Hoe echt groen worden? Op die vraag probeert het project Odyssee een antwoord te geven. Zo brengen ze de consument die in real time groene energie uit een hernieuwbare bron wil verbruiken tot bij de prosument die zijn overtollige energie wil valoriseren.
  • CitizenReserve: Door ons piekvermogen te beperken kunnen hogere energieprijzen en extra investeringen in nieuwe energiecentrales beperkt worden.