Onderzoek VIB-UGent onthult hoe planten temperatuur­stijgingen waarnemen

Onderzoek & Wetenschap 18/05/2021 13:28:56

Een internationaal team van onderzoekers heeft ontdekt hoe planten reageren op hoge temperaturen. Het enzym MAP4K4/TOT3 reguleert de temperatuur­respons en is onafhankelijk van lichtsignalen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nederland krijgt nieuw fotonica innovatiecentrum

Onderzoek VIB-UGent onthult hoe planten temperatuur­stijgingen waarnemen

Onderzoeker haalt chitine uit garnalenpellen en krabbenschalen

2D geheugen van magnetisch grafeen

Onderliggende proces bij scherven ontdekt

Onderzoekers maken levend materiaal op basis van algen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

Werken na Corona

ORI webinar

vrijdag 25 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Selectie van snijparameters

Webinar

vrijdag 2 juli 2021

Keuze van de redactie

(16/6) Eerste alles-in-één vloeistofgekoelde modulaire datacenter gelanceerd

(16/6) Supersensoren dankzij kwantumzwaartekracht experiment

(14/6) VIL-tool helpt bedrijven bij technologiekeuze

(14/6) 500 sensoren monitoren aardappelteelt

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Levende organismen worden bijna allemaal blootgesteld aan dagelijkse of seizoensgebonden temperatuurveranderingen.

Planten reageren op hoge temperaturen door bepaalde structuren (zoals bladstelen of stengels) langer te maken of opwaarts te richten, waardoor ze koeler kunnen blijven.

Dit proces, thermomorfogenese genaamd, werd voorheen uitsluitend gekoppeld aan de invallende lichtsignalen en de verwerking ervan door de plant.

Het is bekend dat specifieke moleculaire sensoren planten in staat stellen temperatuurveranderingen op te merken. Er is echter nog weinig bekend over hoe signalen in plantencellen de plantenstructuur kunnen beïnvloeden in respons op hoge temperaturen.

Om deze signaalmechanismen in bloeiende planten te identificeren brachten onderzoekers modificaties in specifieke eiwitten in kaart die optreden wanneer de planten worden blootgesteld aan hoge temperaturen.

Gentse VIB-onderzoekers werkten hiervoor samen met UUtrecht, de North Carolina State University (VS) en het John Innes Centre (VK).

Ze identificeerden het eiwitkinase MAP4K4/TOT3 als een regulator van thermomorfogenese in tweezaadlobbige en eenzaadlobbige planten (de twee fundamentele plantencategorieën). Ook geven hun onderzoeksresultaten aan dat dit signaal de thermomorfogenese reguleert onafhankelijk van andere routes, inclusief lichtdetectie.

De klimaatopwarming heeft grote gevolgen op de plantengroei en de gewasopbrengst. Deze studie identificeert MAP4K4/TOT3 als een nieuwe hoofdrolspeler in de reacties van planten op hoge temperaturen.

Ook laat het zien dat het enzym interageert met verwante kinasen die verschillende rollen spelen in thermomorfogenese. Deze waarnemingen maken het onwaarschijnlijk dat er één reguleringspad is dat structurele veranderingen bij hoge temperaturen regelt.

De resultaten van het onderzoek zijn relevant in de context van klimaatverandering, aangezien de ontwikkeling van temperatuurbestendige gewassen, zoals tarwe en soja, van cruciaal belang zal zijn voor het waarborgen van voedselzekerheid. << (Lydia Heida) (foto: VIB)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Imec demonstreert transistor die chips onder de 2 nanometer mogelijk maakt

Onderzoekers van imec slaagden erin om met een soort vorkstructuur de afstand tussen transistoren aanzienlijk te verkleinen waardoor onder de technologienode van 2 nanometer gedoken kan worden.

Eplan organiseert Efficiency Days 2021

Het hele event zal in het teken van verbinding staan. Denk maar aan het verbinden van de verschillende fases binnen het bedrijfsproces: bijv. van de conceptfase over de engineeringsfase.

Genomineerden Leeuw van de Export bekend gemaakt

De wereldwijde gezondheidscrisis deelde harde klappen uit, maar toch houdt FIT zich aan hun traditie: de rode loper uitrollen voor Vlaamse exportsuccessen via Leeuw van de Export.

Nieuw baggercontract uit Bangladesh voor Jan De Nul

Payra Port Authority (PPA) en Jan De Nul Group ondertekenden het contract, met een totale waarde van een half miljard euro, voor de volgende fase in de ontwikkelingsplannen van de haven.

Veilig opslaan van LNG - artikel

Naar verwachting zou de totale capaciteit van lng export- en importterminals de komende tien jaar verdubbelen. Maar wat is er precies nodig om het veilig op te slaan?

Hoe effent Siemens het pad naar (intra)logistiek 4.0 ?

Productiever, efficiënter, slimmer en duurzamer: de (intra)logistieke sector wordt geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, zoals de razendsnelle groei van e-commerce.

Ontwikkeling van recycleerbare coatings voor voedselverpakkingen

Promovenda Jiaying Li van UTwente vervangt de 'zilveren' laag in voedselverpakkingen door een coating op basis van polyelektrolyten, die onder de juiste omstandigheden in water oplosbaar is.

Luxemburgse MeluXina supercomputer aan de slag

Op 7 juni is MeluXina, de eerste supercomputer, in Luxemburg ingehuldigd. Na VEGA (in Marobor, Slovenië) is het de tweede supercomputer die EuroHPC JU in drie maanden tijd on line brengt.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners