Aerospacelab lanceert satelliet met nieuwe generatie zonnepanelen

Bedrijfsnieuws 18/05/2021 14:33:01

Hiermee is dit Belgische bedrijf de launching customer van Sparkwing, dat innovatieve zonnepanelen op de markt brengt die ontwikkeld zijn door Airbus Defence and Space uit Leiden.

Lees hieronder verder   
Verwant

EnVision wordt ESA’s nieuwe missie naar Venus

Supersensoren dankzij kwantumzwaartekracht experiment

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Het Centre Spatial de Liège groeit

Onderzoek naar de bronnen van gammastraling

Aerospacelab lanceert satelliet met nieuwe generatie zonnepanelen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

Werken na Corona

ORI webinar

vrijdag 25 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Selectie van snijparameters

Webinar

vrijdag 2 juli 2021

Keuze van de redactie

(16/6) Eerste alles-in-één vloeistofgekoelde modulaire datacenter gelanceerd

(16/6) Supersensoren dankzij kwantumzwaartekracht experiment

(14/6) VIL-tool helpt bedrijven bij technologiekeuze

(14/6) 500 sensoren monitoren aardappelteelt

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het contract tussen Aerospacelab en Airbus Defense and Space werd vorige maand getekend.

Over enkele jaren lanceert Aerospacelab een kleine aardobservatiesatelliet die van energie wordt voorzien door deze nieuwe generatie Nederlandse zonnepanelen.

Sparkwing biedt een catalogus van zonnepanelen voor smallsats: satellieten met het formaat van een wasmachine die grofweg tussen de 100 en 500 kilo wegen.

De catalogus bestaat uit ruim 30 verschillende paneelformaten voor satellietvleugels met een, twee of drie zonnepanelen per vleugel. Per satelliet goed voor 100 tot maximaal 2.000 Watt aan energieopbrengst.

Gestandaardiseerde, commerciële zonnepanelen voor smallsats die je online kunt bestellen en die binnen enkele maanden leverbaar zijn. Het is een wereldwijde primeur en een disruptief businessmodel, zegt Marloes van Put, programmamanager van Sparkwing.

De Leidse vestiging van Airbus heeft al veertig jaar ervaring met het ontwerpen van zonnepanelen. Toch stond het bij de ontwikkeling van de Sparkwing catalogus voor een aantal technologische uitdagingen.

De panelen moesten eenvoudiger zijn dan voorgangers en het ontwerp versimpeld om grootschalige productie mogelijk te maken. Ze zijn dunner, hebben kleinere mechanieken en ze functioneren zónder dempings- en synchronisatiesysteem bij het uitvouwen in de ruimte. Dit allemaal om de kosten zo laag mogelijk te houden – erg belangrijk in de markt voor kleine satellieten.

Aerospacelab is de eerste klant van Sparkwing, maar de verwachting is dat vele zullen volgen. Van Put: ‘Onderzoek van Euroconsult voorspelt dat de komende tien jaar enkele duizenden satellieten gelanceerd worden die gevoed kunnen worden door Sparkwings.'

'En wie weet zijn er in de toekomst zelfs mogelijkheden om megaconstellaties te voorzien van onze panelen. Dan heb je het niet meer over tientallen, maar over honderden satellieten met deze nieuwe, Nederlandse zonnepanelen.’ << (Lydia Heida) (foto: Sparkwing)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Imec demonstreert transistor die chips onder de 2 nanometer mogelijk maakt

Onderzoekers van imec slaagden erin om met een soort vorkstructuur de afstand tussen transistoren aanzienlijk te verkleinen waardoor onder de technologienode van 2 nanometer gedoken kan worden.

Eplan organiseert Efficiency Days 2021

Het hele event zal in het teken van verbinding staan. Denk maar aan het verbinden van de verschillende fases binnen het bedrijfsproces: bijv. van de conceptfase over de engineeringsfase.

Genomineerden Leeuw van de Export bekend gemaakt

De wereldwijde gezondheidscrisis deelde harde klappen uit, maar toch houdt FIT zich aan hun traditie: de rode loper uitrollen voor Vlaamse exportsuccessen via Leeuw van de Export.

Nieuw baggercontract uit Bangladesh voor Jan De Nul

Payra Port Authority (PPA) en Jan De Nul Group ondertekenden het contract, met een totale waarde van een half miljard euro, voor de volgende fase in de ontwikkelingsplannen van de haven.

Veilig opslaan van LNG - artikel

Naar verwachting zou de totale capaciteit van lng export- en importterminals de komende tien jaar verdubbelen. Maar wat is er precies nodig om het veilig op te slaan?

Hoe effent Siemens het pad naar (intra)logistiek 4.0 ?

Productiever, efficiënter, slimmer en duurzamer: de (intra)logistieke sector wordt geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, zoals de razendsnelle groei van e-commerce.

Ontwikkeling van recycleerbare coatings voor voedselverpakkingen

Promovenda Jiaying Li van UTwente vervangt de 'zilveren' laag in voedselverpakkingen door een coating op basis van polyelektrolyten, die onder de juiste omstandigheden in water oplosbaar is.

Luxemburgse MeluXina supercomputer aan de slag

Op 7 juni is MeluXina, de eerste supercomputer, in Luxemburg ingehuldigd. Na VEGA (in Marobor, Slovenië) is het de tweede supercomputer die EuroHPC JU in drie maanden tijd on line brengt.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners