Aerospacelab lanceert satelliet met nieuwe generatie zonnepanelen

Hiermee is dit Belgische bedrijf de launching customer van Sparkwing, dat innovatieve zonnepanelen op de markt brengt die ontwikkeld zijn door Airbus Defence and Space uit Leiden.

Trefwoorden: #Aerospacelab, #Airbus Defence and Space, #satelliet, #smallsats, #Sparkwing, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: Sparkwing )

ENGINEERINGNET.BE - Het contract tussen Aerospacelab en Airbus Defense and Space werd vorige maand getekend.

Over enkele jaren lanceert Aerospacelab een kleine aardobservatiesatelliet die van energie wordt voorzien door deze nieuwe generatie Nederlandse zonnepanelen.

Sparkwing biedt een catalogus van zonnepanelen voor smallsats: satellieten met het formaat van een wasmachine die grofweg tussen de 100 en 500 kilo wegen.

De catalogus bestaat uit ruim 30 verschillende paneelformaten voor satellietvleugels met een, twee of drie zonnepanelen per vleugel. Per satelliet goed voor 100 tot maximaal 2.000 Watt aan energieopbrengst.

Gestandaardiseerde, commerciële zonnepanelen voor smallsats die je online kunt bestellen en die binnen enkele maanden leverbaar zijn. Het is een wereldwijde primeur en een disruptief businessmodel, zegt Marloes van Put, programmamanager van Sparkwing.

De Leidse vestiging van Airbus heeft al veertig jaar ervaring met het ontwerpen van zonnepanelen. Toch stond het bij de ontwikkeling van de Sparkwing catalogus voor een aantal technologische uitdagingen.

De panelen moesten eenvoudiger zijn dan voorgangers en het ontwerp versimpeld om grootschalige productie mogelijk te maken. Ze zijn dunner, hebben kleinere mechanieken en ze functioneren zónder dempings- en synchronisatiesysteem bij het uitvouwen in de ruimte. Dit allemaal om de kosten zo laag mogelijk te houden – erg belangrijk in de markt voor kleine satellieten.

Aerospacelab is de eerste klant van Sparkwing, maar de verwachting is dat vele zullen volgen. Van Put: ‘Onderzoek van Euroconsult voorspelt dat de komende tien jaar enkele duizenden satellieten gelanceerd worden die gevoed kunnen worden door Sparkwings.'

'En wie weet zijn er in de toekomst zelfs mogelijkheden om megaconstellaties te voorzien van onze panelen. Dan heb je het niet meer over tientallen, maar over honderden satellieten met deze nieuwe, Nederlandse zonnepanelen.’