Blockchainoplossing voor traceerbaarheid van kobalt uitvoerig getest

Bedrijfsnieuws 20/05/2021 15:26:27

Grote metaal- en mijnbouwbedrijven CMOC, Eurasian Resources Group (ERG) en Glencore testen, samen met Umicore, ReISource, een oplossing om verantwoord geproduceerd kobalt te traceren.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nawatechnologies produceert rol-op-rol energieopslagfilm

Vegapuls C 11 zorgt voor betrouwbare meting

Ontwikkeling waterstof- en CO2-backbone in North Sea Port

Primeur: staalproductie met mix methaan en groene waterstof

Ontwikkeling metamaterialen met meerdere bijzondere eigenschappen

Blockchainoplossing voor traceerbaarheid van kobalt uitvoerig getest

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

Werken na Corona

ORI webinar

vrijdag 25 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Selectie van snijparameters

Webinar

vrijdag 2 juli 2021

Keuze van de redactie

(16/6) Eerste alles-in-één vloeistofgekoelde modulaire datacenter gelanceerd

(16/6) Supersensoren dankzij kwantumzwaartekracht experiment

(14/6) VIL-tool helpt bedrijven bij technologiekeuze

(14/6) 500 sensoren monitoren aardappelteelt

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het pilootproject wordt getest in reële bedrijfsomstandigheden, van upstream kobaltproductiesites in de Democratische Republiek Congo (DRC) tot downstream productiesites voor elektrische voertuigen (EV).

De oplossing, die gewaarborgd wordt door blockchaintechnologie, is een uniek partnerschap in de sector tussen grote spelers uit de toeleveringsketen van elektrische voertuigen met als doel duurzame praktijken te versnellen voor elke eenheid kobalt die wordt gedolven, verwerkt en gebruikt in eindproducten.

Opgericht door CMOC, ERG en Glencore en gelanceerd in 2019, werd Re|Source later vervoegd door Umicore, evenals een batterij- en EV-bedrijf. Het is ontworpen met de directe inbreng van experten in verantwoordelijke bevoorrading en toelevering van alle deelnemende bedrijven, en speelt proactief in op de groeiende behoefte aan zichtbaarheid van de kobaltwaardeketen.

De samenwerking doorheen de hele keten tussen belangrijke spelers uit de kobaltindustrie die in de DRC werken, maakt gebruik van verschillende technologieën, waaronder blockchain en Zero-Knowledge Proofs, om digitale stromen te koppelen aan fysieke materiaalstromen ter plaatse.

De baanbrekende oplossing wordt ondersteund door technologiestudio Kryha, die ervaring heeft met koolstofvoetafdruk en traceerbaarheid van metalen en bekend is van projecten met het World Economic Forum.

Om te voldoen aan de missie van de consortia om ervoor te zorgen dat al het kobalt dat in eindproducten wordt gebruikt duurzaam wordt gewonnen, integreert Re|Source een uitgebreide reeks industriële normen en raamwerken voor duurzame mijnbouw en bevoorrading, zoals ICMM, RMI, IRMA CIRAF1, Copper Mark en andere.

De oplossing onderzoekt daarom ook hoe aspecten van de gerelateerde broeikasgasemissies langs de waardeketen kunnen worden getraceerd en bekendgemaakt.

De piloot zal draaien tot eind 2021 en de uiteindelijke oplossing zal naar verwachting in 2022 worden uitgerold. << (Guy Leysen) (foto: screenshot re-source.tech)

ACHTERGROND
Re|Source is niet alleen ontwikkeld door grote EV-toeleveringsbedrijven, maar ook door een brede groep van adviseurs uit de sector en belanghebbenden. Het weerspiegelt hun verwachtingen over alle aspecten van duurzaam aangekochte materialen en is ontworpen om te worden gebruikt door een brede groep van industriële spelers.

Het project heeft ook een directe link met het Battery Passport-project van de Global Battery Alliance (GBA), via ERG, Umicore, Glencore en andere pilootpartners, leden van de GBA. Het Battery Passport heeft tot doel de hele waardeketen om te vormen om de batterijproductie verantwoordelijker en duurzamer te maken. <<


Klik hier voor meer informatie over Re|Source >>

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Imec demonstreert transistor die chips onder de 2 nanometer mogelijk maakt

Onderzoekers van imec slaagden erin om met een soort vorkstructuur de afstand tussen transistoren aanzienlijk te verkleinen waardoor onder de technologienode van 2 nanometer gedoken kan worden.

Eplan organiseert Efficiency Days 2021

Het hele event zal in het teken van verbinding staan. Denk maar aan het verbinden van de verschillende fases binnen het bedrijfsproces: bijv. van de conceptfase over de engineeringsfase.

Genomineerden Leeuw van de Export bekend gemaakt

De wereldwijde gezondheidscrisis deelde harde klappen uit, maar toch houdt FIT zich aan hun traditie: de rode loper uitrollen voor Vlaamse exportsuccessen via Leeuw van de Export.

Nieuw baggercontract uit Bangladesh voor Jan De Nul

Payra Port Authority (PPA) en Jan De Nul Group ondertekenden het contract, met een totale waarde van een half miljard euro, voor de volgende fase in de ontwikkelingsplannen van de haven.

Veilig opslaan van LNG - artikel

Naar verwachting zou de totale capaciteit van lng export- en importterminals de komende tien jaar verdubbelen. Maar wat is er precies nodig om het veilig op te slaan?

Hoe effent Siemens het pad naar (intra)logistiek 4.0 ?

Productiever, efficiënter, slimmer en duurzamer: de (intra)logistieke sector wordt geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, zoals de razendsnelle groei van e-commerce.

Ontwikkeling van recycleerbare coatings voor voedselverpakkingen

Promovenda Jiaying Li van UTwente vervangt de 'zilveren' laag in voedselverpakkingen door een coating op basis van polyelektrolyten, die onder de juiste omstandigheden in water oplosbaar is.

Luxemburgse MeluXina supercomputer aan de slag

Op 7 juni is MeluXina, de eerste supercomputer, in Luxemburg ingehuldigd. Na VEGA (in Marobor, Slovenië) is het de tweede supercomputer die EuroHPC JU in drie maanden tijd on line brengt.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners