Blockchainoplossing voor traceerbaarheid van kobalt uitvoerig getest

Grote metaal- en mijnbouwbedrijven CMOC, Eurasian Resources Group (ERG) en Glencore testen, samen met Umicore, ReISource, een oplossing om verantwoord geproduceerd kobalt te traceren.

Trefwoorden: #blockchain, #duurzaam, #kobalt, #mijn, #ontginning, #ReISource, #Umicore

Lees verder

Techniek

( Foto: screenshot re-source.tech )

ENGINEERINGNET.BE - Het pilootproject wordt getest in reële bedrijfsomstandigheden, van upstream kobaltproductiesites in de Democratische Republiek Congo (DRC) tot downstream productiesites voor elektrische voertuigen (EV).

De oplossing, die gewaarborgd wordt door blockchaintechnologie, is een uniek partnerschap in de sector tussen grote spelers uit de toeleveringsketen van elektrische voertuigen met als doel duurzame praktijken te versnellen voor elke eenheid kobalt die wordt gedolven, verwerkt en gebruikt in eindproducten.

Opgericht door CMOC, ERG en Glencore en gelanceerd in 2019, werd Re|Source later vervoegd door Umicore, evenals een batterij- en EV-bedrijf. Het is ontworpen met de directe inbreng van experten in verantwoordelijke bevoorrading en toelevering van alle deelnemende bedrijven, en speelt proactief in op de groeiende behoefte aan zichtbaarheid van de kobaltwaardeketen.

De samenwerking doorheen de hele keten tussen belangrijke spelers uit de kobaltindustrie die in de DRC werken, maakt gebruik van verschillende technologieën, waaronder blockchain en Zero-Knowledge Proofs, om digitale stromen te koppelen aan fysieke materiaalstromen ter plaatse.

De baanbrekende oplossing wordt ondersteund door technologiestudio Kryha, die ervaring heeft met koolstofvoetafdruk en traceerbaarheid van metalen en bekend is van projecten met het World Economic Forum.

Om te voldoen aan de missie van de consortia om ervoor te zorgen dat al het kobalt dat in eindproducten wordt gebruikt duurzaam wordt gewonnen, integreert Re|Source een uitgebreide reeks industriële normen en raamwerken voor duurzame mijnbouw en bevoorrading, zoals ICMM, RMI, IRMA CIRAF1, Copper Mark en andere.

De oplossing onderzoekt daarom ook hoe aspecten van de gerelateerde broeikasgasemissies langs de waardeketen kunnen worden getraceerd en bekendgemaakt.

De piloot zal draaien tot eind 2021 en de uiteindelijke oplossing zal naar verwachting in 2022 worden uitgerold.


ACHTERGROND
Re|Source is niet alleen ontwikkeld door grote EV-toeleveringsbedrijven, maar ook door een brede groep van adviseurs uit de sector en belanghebbenden. Het weerspiegelt hun verwachtingen over alle aspecten van duurzaam aangekochte materialen en is ontworpen om te worden gebruikt door een brede groep van industriële spelers.

Het project heeft ook een directe link met het Battery Passport-project van de Global Battery Alliance (GBA), via ERG, Umicore, Glencore en andere pilootpartners, leden van de GBA. Het Battery Passport heeft tot doel de hele waardeketen om te vormen om de batterijproductie verantwoordelijker en duurzamer te maken.


Klik hier voor meer informatie over Re|Source