Antwerpse technologie vermindert uitstoot en energieverbruik bij Boortmalt

Boortmalt, een grote moutproducent, gaat de energie-efficiëntie­technologie van Qpinch in de ginmouterij in Antwerpen installeren, met de intentie om dat later ook op andere plaatsen te doen.

Trefwoorden: #Boortmalt, #CO2-uitstoot, #energievermindering, #gin, #mouterij, #Qpinch, #warmterecuperatie

Lees verder

Techniek

( Foto: Qpinch )

ENGINEERINGNET.BE - De technologie, die gebruikt zal worden, waardeert restwarmte uit hun industriële processen opnieuw op tot bruikbare warmte van hogere temperaturen, waardoor evenveel geproduceerd kan worden met minder uitstoot en energiekosten.

De innovatie werd ontwikkeld met de hulp van professor Chris Stevens, hoofd van het SynBioC departement van de Universiteit Gent. In tegenstelling tot traditionele warmtepompen wordt hier een omkeerbare chemische reactie gebruikt om warmte van een lagere naar een hogere temperatuur te brengen.

De inspiratie voor dit proces kwam van het energiesysteem dat alle levende cellen in mens, dier en plant gebruiken, de ATP-ADP-cyclus (ATP en ADP is de afkorting voor adenosinetrifosfaat en -difosfaat).

Door dit proces na te bootsen op grote, industriële schaal met anorganische chemie, kan de warmtetransformator van Qpinch temperatuurstijgingen van 50 tot 100 °C realiseren. Daardoor wordt de warmte opnieuw bruikbaar en hoeft er minder brandstof toegevoegd te worden.

Yvan Schaepman, CEO Boortmalt Group: “Ons doel is om onze emissies met 42% te verminderen tegen 2030, zodat we in lijn liggen met het 1,5 °C scenario uit het akkoord van Parijs.”

De ontwerpfase voor de eerste Qpinch-installatie in de voedingsindustrie is van start gegaan en tegen begin 2023 moet deze operationeel zijn. Vanaf dan zal tot 7.500 ton aan CO2 uitstoot vermeden worden.