Duitse magneetvrije inductiemotor haalt topprestaties

Economie 21/05/2021 9:18:19

Mahle, toeleverancier van auto-onderdelen ut Stuttgart, heeft een magneetvrije, inductiemotor met een rendement van meer dan 95% ontwikkeld.

Lees hieronder verder   
Verwant

Trends in de maakindustrie in kaart gebracht

Schunk pakt uit met biomimetische grijpertechnologie

Planetaire tandwielkast maakt hoog-precieze raamheffer mogelijk

Duitse magneetvrije inductiemotor haalt topprestaties

Hydrauliek en pneumatiek vervangen door ... servo?

Cobotracks behaalt Techman certificatie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Additive Manufacturing Insights

Online Flam3D webinar

dinsdag 15 juni 2021

Kennismanagement

online via Zoom

van 17/06/2021 tot 24/06/2021

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Keuze van de redactie

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

(7/6) Maakt of kraakt de pandemie nu carrières van techvrouwen? - artikel

(7/6) Umicore benoemt Mathias Miedreich tot nieuwe CEO

(3/6) Primeur: eerste multimodaal waterstoftankstation geopend in Antwerpen

(2/6) Ontwikkeling waterstof- en CO2-backbone in North Sea Port

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De meeste EV’s lopen op synchroonmotoren met permanente magneten. Die zijn in de regel efficiënter en energiezuiniger dan inductiemotoren zonder permanente magneten.

Mahle combineerde de sterktes van verschillende elektromotorconcepten tot een makkelijk schaalbare elektromotor voor kleine en grote wagens en zelfs zwaardere bestelwagens. Maar bovenal benadrukt het dat het daarvoor geen magneten, en dus geen zeldzame aardelementen nodig heeft.

Niet alleen maakt dat de productie milieuvriendelijker maar ook goedkoper en men is minder afhankelijk van hulpbronnen die geografisch of politiek gevoelig zijn.

Zijn contactloze krachtoverbrenging -roterende en stationaire delen in de motor hebben geen contact met elkaar- maakt de inductiemotor slijtage- en dus onderhoudsvrij en zeer efficiënt: meer dan 95% op bijna alle werkingspunten (waarden die alleen Formule E-racewagens halen tot nu toe) niet alleen bij de hogere snelheden maar ook in het echte wegverkeer.

Om energie naar de rotor te krijgen gebruikt het een wisselend magnetisch veld dat tot gelijkstroom omgevormd wordt. De permanente magneten zijn vervangen door coils die een magneetveld opwekken in de luchtspleet en ... koppel. De kracht van het veld is te sturen.

Tijdens de ontwikkeling van het prototype gebruikte Mahle een simulatieproces dat verschillende ontwerpen op specifieke parameters aanpaste tot een optimum werd gevonden.

De aanpak is niet alleen sneller maar ook goedkoper dan conventionele processen. << (Luc De Smet) (foto: Mahle)

Klik hier om hierover een video te bekijken >>

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

ICOS, het ‘Integrated Carbon Observation System’, kende 12 extra meetstations voor broeikasgassen dit label toe, waaronder het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin.

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Op de onlangs gehouden LHCP2021 conferentie voor fysica is bekendgemaakt dat die koppeling niet meer dan 8,5 keer groter kan zijn dan de waarde die het Standaardmodel voorspelt.

Taipro: klein maar fijn groeit - artikel

Taipro (Tailored Microsystems Improving your Product) ontwikkelt microsystemen op maat van de processen van de klant. De Luikse chipverpakker zet resoluut in op groei en trekt naar Verviers.

Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

Vorig jaar oktober werd de eerste ronde gelanceerd van een marktbevraging voor het NextGen District, de voormalige site van General Motors in het havengebied.

Colt en NorthC Datacenters bundelen krachten

Klanten krijgen nu onder meer toegang tot voor 100+ Gbps geoptimaliseerde verbindingen en de op SDN gebaseerde netwerkservices die deel uitmaken van het On Demand-aanbod van Colt.

Bosch chipfabriek volledig geconnecteerd en aangestuurd door AI

Dankzij sterk geautomatiseerde, volledig geconnecteerde machines en geïntegreerde processen, samen met AI-methoden is de vestiging in Dresden een slimme fabriek en een Industrie 4.0 pionier.

Enperas-software voor ecologische voetafdruk bouwmaterialen

Deze spin-off van VITO en EnergyVille ontwikkelt software waarmee bedrijven zelf een levenscyclusanalyse kunnen maken van bouwmaterialen om concreet de milieukosten te becijferen.

Nieuwe inspiratiegids moet scholen inspireren bij hun Digisprong

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Peter Demuynck van Agoria Vlaanderen hebben de nieuwe inspiratiegids Edtech voorgesteld als hulpmiddel voor scholen rond digitalisering.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners