Beoordeel, innoveer, kies en begin opnieuw

Volgens Nick McGrane, managing director van K3 Syspro, is het tijd om de lucht- en ruimtevaart­productie een nieuwe start te geven. In onderstaand opiniestuk deelt hij zijn mening.

Trefwoorden: #K3 Syspro, #luchtvaart, #Nick McGrane, #ruimtevaart

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Van de afname van de vraag naar commerciële vliegtuigen tot verstoringen in de supply chain, 2020 was een moeilijk jaar voor producenten in de lucht- en ruimtevaartsector. Naast de uitdagingen was er ook een wake-up call: de noodzaak om snel technologie in te zetten om in te spelen op het 'nieuwe normaal'.

Voor veel bedrijven was digitale transformatie in de periode voor de pandemie een langetermijnplan. De gebeurtenissen van het afgelopen jaar hebben ons echter een kijkje in de toekomst gegeven: een wereld waarin digitalisering centraal staat in elke branche. Dit nieuwe perspectief geeft ons de perfecte gelegenheid om de productie in de lucht- en ruimtevaart te transformeren.

Deloitte ziet 2021 zelfs als het jaar waarin de sector zich zal concentreren op het herstructureren van bedrijfsprocessen en het versnellen van de transformatie van de supply chain. Of het nu gaat om herstellen van COVID-19, of om toekomstige groei stimuleren met nieuwe technologie, zoals met waterstof aangedreven vliegtuigen: het is tijd voor een herstart van de industrie.

De vier fasen om de lucht- en ruimtevaartproductie opnieuw op te starten
Wanneer een computer opnieuw wordt opgestart, verandert deze de manier waarop hij werkt volledig. Dezelfde logica is van toepassing op de lucht- en ruimtevaartproductie. Een herstart lijkt in eerste instantie misschien uitdagend, maar met de juiste technologie-investeringen en de durf om dingen op een nieuwe en betere manier te doen, is echte transformatie binnen handbereik. Om dit mogelijk te maken, moeten organisaties de vier fasen van een herstart doorlopen: beoordelen, innoveren, vastleggen en ten slotte opnieuw opstarten.

  1. Beoordeel. Een volledige procesrevisie zal niet van de ene op de andere dag plaatsvinden. Bedrijven moeten ergens beginnen, en de eerste stap zou moeten zijn om de huidige activiteiten te herzien om het laaghangende fruit te identificeren. Dit zijn de gemakkelijkste en snelste transformaties die nu kunnen worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld een controleproces op de werkvloer dat kan worden geautomatiseerd, of een systeem dat al is geïmplementeerd maar niet volledig wordt benut. Het is belangrijk dat deze eerste veranderingen ook in lijn zijn met de belangrijkste bedrijfsdoelen, om ervoor te zorgen dat de bedrijfsleiding niet alleen voorrang geeft aan dat wat eenvoudig is, maar ook aan dat wat cruciaal is en ROI oplevert.
  2. Innoveer. Wanneer de beoordelingsfase is voltooid en het duidelijk is welke taken prioriteit moeten krijgen, moeten producenten in de lucht- en ruimtevaartbranche de herstart beschouwen als een kans om te innoveren. Bijvoorbeeld door technologieën in te zetten als het Internet of Things (IoT) en Artificial Intelligence (AI). Het implementeren van goedkope industriële IoT-apparaten om het energieverbruik bij de productie van vliegtuigonderdelen te volgen, kan een eenvoudige maar krachtige oplossing zijn om kosten te besparen. Tegelijkertijd zijn fabrikanten beter voorbereid op de toekomst van de lucht- en ruimtevaart, waarin duurzaamheid een topprioriteit zal zijn, zoals PwC aangeeft.
  3. Kies. Om het meeste uit innovaties zoals IoT en AI te halen, zullen productiebedrijven ook moeten investeren in bijscholing van medewerkers, zodat iedereen zich inzet voor een nieuwe start. Dit is belangrijk omdat werknemers bang zijn dat nieuwe technologieën hun baan in gevaar brengen. AI biedt echter kansen en werknemers kunnen nieuwe vaardigheden ontwikkelen om naast machines te werken, zoals aangegeven door het World Economic Forum. Organisaties moeten een opleidingsprogramma ontwikkelen om het talent dat ze momenteel hebben te behouden en ervoor zorgen dat medewerkers zich niet bedreigd voelen door de invoering van nieuwe technologieën. Dit zal medewerkers helpen om technologie te omarmen in hun dagelijkse activiteiten. Een dergelijk programma helpt medewerkers ook zich gewaardeerd en gemotiveerd te voelen en mee te werken aan dezelfde digitale transformatiedoelstellingen.
  4. Opnieuw beginnen. Naast het succesvol implementeren van de vorige stappen, moeten leiders in de lucht- en ruimtevaart ervoor zorgen dat ze bij de herstart mislukkingen voorkomen. Tony Saldanha, voormalig directeur van Procter & Gamble, beschrijft in zijn boek ‘Why Digital Transformations Fail’ de laatste fase van digitale transformatie als het 'Levende DNA'. In deze fase is de transformatie volledig duurzaam geworden en delen alle onderdelen van het bedrijf hetzelfde gemeenschappelijke doel, met een focus op innovatie. In deze laatste fase zullen lucht- en ruimtevaartfabrikanten met succes een digitale infrastructuur moeten implementeren, hun bedrijfsmodel moeten aanpassen om daaraan tegemoet te komen en over een innovatieve cultuur moeten beschikken. Op die manier is de hele organisatie gericht op evolutie. Hier kunnen bedrijven innovaties stimuleren die de industrie als geheel zullen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan elektrische voortstuwing om de CO2-uitstoot te verminderen.

De rol van een ERP-systeem om transformatie mogelijk te maken
Zoals we in de vier fasen hebben gezien, omvat een volledige herstart veel bewegende onderdelen. Het goed volgen van die onderdelen is cruciaal om ervoor te zorgen dat een fabrikant in de goede richting gaat. Omdat het alle aspecten van de bedrijfsvoering samenbrengt, kan een slim Enterprise Resource Planning-systeem (ERP) een krachtige basis vormen in de reis naar de fase van ‘Levend DNA'. Een oplossing die geschikt is voor Industry 4.0 kan de prestaties van het voorraadbeheer van vliegtuigonderdelen verbeteren, processen stroomlijnen en traceerbaarheid van de toeleveringsketen bieden – allemaal in één gecentraliseerd systeem dat toegankelijk is voor alle besluitvormers.

Bovendien kan zo’n systeem een gemakkelijke manier zijn om personeel vertrouwd te maken met nieuwe technologie, omdat het de gegevens die ze verzamelen op een effectieve manier centraliseert. Teams kunnen op hun beurt deze inzichten gebruiken om het productieproces continu te verbeteren, waarbij ze zich committeren aan een innovatiemindset.

Innovatie omarmen voor toekomstige groei
Hoewel COVID-19 lucht- en ruimtevaartbedrijven nog steeds scherp houdt, zouden ze dit jaar moeten aangrijpen als een kans om te transformeren. Door de vier fasen van een herstart te doorlopen, met ondersteuning van een modern ERP-systeem, kunnen bedrijven nieuwe technologie inzetten en innovatie in hun DNA verankeren. Dan zijn ze klaar om niet alleen veerkrachtig te blijven terwijl ze herstellen, maar ook om toekomstige groei te stimuleren.


Nick McGrane, managing director K3 Syspro