Nieuw investeringsfonds voor beloftevolle nanotech start-ups

Economie 25/05/2021 12:23:06

De Vlaamse Regering steekt 30 miljoen euro in de oprichting van een nieuw imec.xpand fonds. Deze strategische investering creëert een hefboom tot het aantrekken van privaat durfkapitaal.

Lees hieronder verder   
Verwant

Holmiumbolletjes voor behandeling leverkanker

Nieuwe investering versnelt test voor vroege kankerdiagnose

Belgische primeur: UZ Leuven vervangt mitraalklep zonder chirurgie

Nieuw investeringsfonds voor beloftevolle nanotech start-ups

Lab-on-chip-tests sneller met magnetische deeltjes

3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

Werken na Corona

ORI webinar

vrijdag 25 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Selectie van snijparameters

Webinar

vrijdag 2 juli 2021

Keuze van de redactie

(16/6) Eerste alles-in-één vloeistofgekoelde modulaire datacenter gelanceerd

(16/6) Supersensoren dankzij kwantumzwaartekracht experiment

(14/6) VIL-tool helpt bedrijven bij technologiekeuze

(14/6) 500 sensoren monitoren aardappelteelt

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het eerste imec.xpand fonds heeft in 12 start-ups geïnvesteerd en gezorgd voor 170 jobs, wat de komende jaren verder stijgt.

"Met dit tweede fonds willen we nog meer start-ups aantrekken en laten groeien tot grote bedrijven.” aldus Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits.

Imec.xpand is een onafhankelijk beheerd durfkapitaalfonds dat gericht is op innovatie in nanotechnologie. Het eerste fonds ging in 2017 van start met een beschikbaar kapitaal van 117 miljoen euro.

Ook een aantal internationale bedrijven (Samsung, Applied Materials, Philips, SK Hynix) investeerden in dit fonds, alsmede financiële instellingen (BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius Insurance), universiteiten (KU Leuven, UGent) en lokale en internationale overheidsgerelateerde partijen (FPIM, Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, PMV).

Door investeringen te koppelen aan de unieke infrastructuur en de expertise die onderzoekscentrum imec heeft opgebouwd door jarenlange samenwerking in de halfgeleiderindustrie, speelt imec.xpand een onderscheidende rol.

Dit unieke kader maakt deep-tech innovatie mogelijk waardoor ambitieuze start-ups concrete oplossingen kunnen ontwikkelen voor maatschappelijke uitdagingen, zoals in de gezondheidszorg.

Recent leidde imec.xpand een investeringsronde van 5,4 miljoen euro in Pulsify Medical. Deze spin-off van imec en KU Leuven ontwikkelt een slimme pleister die op basis van ultrasone golven de werking van het hart kan monitoren.

Vorig jaar investeerde imec.xpand in Indigo Diabetes, een spin-off van imec en de UGent die een kleine, implanteerbare sensor ontwikkelt. Deze sensor zal diabetespatiënten toelaten om continu en accuraat de bloedsuikerspiegel te meten, wat hun levenskwaliteit en gemoedsrust zal verbeteren.

De imec.xpand portefeuillebedrijven hebben gezamenlijk al meer dan 170 miljoen euro aan zaai- en groeikapitaal opgehaald. Om de continuïteit van de investeringen te garanderen, werd beslist om een nieuw imec.xpand fonds op te zetten dat operationeel moet zijn in 2022. << (Lydia Heida) (foto: sdecoret - 123RF)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Imec demonstreert transistor die chips onder de 2 nanometer mogelijk maakt

Onderzoekers van imec slaagden erin om met een soort vorkstructuur de afstand tussen transistoren aanzienlijk te verkleinen waardoor onder de technologienode van 2 nanometer gedoken kan worden.

Eplan organiseert Efficiency Days 2021

Het hele event zal in het teken van verbinding staan. Denk maar aan het verbinden van de verschillende fases binnen het bedrijfsproces: bijv. van de conceptfase over de engineeringsfase.

Genomineerden Leeuw van de Export bekend gemaakt

De wereldwijde gezondheidscrisis deelde harde klappen uit, maar toch houdt FIT zich aan hun traditie: de rode loper uitrollen voor Vlaamse exportsuccessen via Leeuw van de Export.

Nieuw baggercontract uit Bangladesh voor Jan De Nul

Payra Port Authority (PPA) en Jan De Nul Group ondertekenden het contract, met een totale waarde van een half miljard euro, voor de volgende fase in de ontwikkelingsplannen van de haven.

Veilig opslaan van LNG - artikel

Naar verwachting zou de totale capaciteit van lng export- en importterminals de komende tien jaar verdubbelen. Maar wat is er precies nodig om het veilig op te slaan?

Hoe effent Siemens het pad naar (intra)logistiek 4.0 ?

Productiever, efficiënter, slimmer en duurzamer: de (intra)logistieke sector wordt geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, zoals de razendsnelle groei van e-commerce.

Ontwikkeling van recycleerbare coatings voor voedselverpakkingen

Promovenda Jiaying Li van UTwente vervangt de 'zilveren' laag in voedselverpakkingen door een coating op basis van polyelektrolyten, die onder de juiste omstandigheden in water oplosbaar is.

Luxemburgse MeluXina supercomputer aan de slag

Op 7 juni is MeluXina, de eerste supercomputer, in Luxemburg ingehuldigd. Na VEGA (in Marobor, Slovenië) is het de tweede supercomputer die EuroHPC JU in drie maanden tijd on line brengt.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners