Nieuw investeringsfonds voor beloftevolle nanotech start-ups

Economie 25/05/2021 12:23:06

De Vlaamse Regering steekt 30 miljoen euro in de oprichting van een nieuw imec.xpand fonds. Deze strategische investering creëert een hefboom tot het aantrekken van privaat durfkapitaal.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwe investering versnelt test voor vroege kankerdiagnose

Belgische primeur: UZ Leuven vervangt mitraalklep zonder chirurgie

Nieuw investeringsfonds voor beloftevolle nanotech start-ups

Lab-on-chip-tests sneller met magnetische deeltjes

3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

Aalsters ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux robot­assis­tentie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Additive Manufacturing Insights

Online Flam3D webinar

dinsdag 15 juni 2021

Kennismanagement

online via Zoom

van 17/06/2021 tot 24/06/2021

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Keuze van de redactie

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

(7/6) Maakt of kraakt de pandemie nu carrières van techvrouwen? - artikel

(7/6) Umicore benoemt Mathias Miedreich tot nieuwe CEO

(3/6) Primeur: eerste multimodaal waterstoftankstation geopend in Antwerpen

(2/6) Ontwikkeling waterstof- en CO2-backbone in North Sea Port

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het eerste imec.xpand fonds heeft in 12 start-ups geïnvesteerd en gezorgd voor 170 jobs, wat de komende jaren verder stijgt.

"Met dit tweede fonds willen we nog meer start-ups aantrekken en laten groeien tot grote bedrijven.” aldus Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits.

Imec.xpand is een onafhankelijk beheerd durfkapitaalfonds dat gericht is op innovatie in nanotechnologie. Het eerste fonds ging in 2017 van start met een beschikbaar kapitaal van 117 miljoen euro.

Ook een aantal internationale bedrijven (Samsung, Applied Materials, Philips, SK Hynix) investeerden in dit fonds, alsmede financiële instellingen (BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius Insurance), universiteiten (KU Leuven, UGent) en lokale en internationale overheidsgerelateerde partijen (FPIM, Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, PMV).

Door investeringen te koppelen aan de unieke infrastructuur en de expertise die onderzoekscentrum imec heeft opgebouwd door jarenlange samenwerking in de halfgeleiderindustrie, speelt imec.xpand een onderscheidende rol.

Dit unieke kader maakt deep-tech innovatie mogelijk waardoor ambitieuze start-ups concrete oplossingen kunnen ontwikkelen voor maatschappelijke uitdagingen, zoals in de gezondheidszorg.

Recent leidde imec.xpand een investeringsronde van 5,4 miljoen euro in Pulsify Medical. Deze spin-off van imec en KU Leuven ontwikkelt een slimme pleister die op basis van ultrasone golven de werking van het hart kan monitoren.

Vorig jaar investeerde imec.xpand in Indigo Diabetes, een spin-off van imec en de UGent die een kleine, implanteerbare sensor ontwikkelt. Deze sensor zal diabetespatiënten toelaten om continu en accuraat de bloedsuikerspiegel te meten, wat hun levenskwaliteit en gemoedsrust zal verbeteren.

De imec.xpand portefeuillebedrijven hebben gezamenlijk al meer dan 170 miljoen euro aan zaai- en groeikapitaal opgehaald. Om de continuïteit van de investeringen te garanderen, werd beslist om een nieuw imec.xpand fonds op te zetten dat operationeel moet zijn in 2022. << (Lydia Heida) (foto: sdecoret - 123RF)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

ICOS, het ‘Integrated Carbon Observation System’, kende 12 extra meetstations voor broeikasgassen dit label toe, waaronder het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin.

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Op de onlangs gehouden LHCP2021 conferentie voor fysica is bekendgemaakt dat die koppeling niet meer dan 8,5 keer groter kan zijn dan de waarde die het Standaardmodel voorspelt.

Taipro: klein maar fijn groeit - artikel

Taipro (Tailored Microsystems Improving your Product) ontwikkelt microsystemen op maat van de processen van de klant. De Luikse chipverpakker zet resoluut in op groei en trekt naar Verviers.

Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

Vorig jaar oktober werd de eerste ronde gelanceerd van een marktbevraging voor het NextGen District, de voormalige site van General Motors in het havengebied.

Colt en NorthC Datacenters bundelen krachten

Klanten krijgen nu onder meer toegang tot voor 100+ Gbps geoptimaliseerde verbindingen en de op SDN gebaseerde netwerkservices die deel uitmaken van het On Demand-aanbod van Colt.

Bosch chipfabriek volledig geconnecteerd en aangestuurd door AI

Dankzij sterk geautomatiseerde, volledig geconnecteerde machines en geïntegreerde processen, samen met AI-methoden is de vestiging in Dresden een slimme fabriek en een Industrie 4.0 pionier.

Enperas-software voor ecologische voetafdruk bouwmaterialen

Deze spin-off van VITO en EnergyVille ontwikkelt software waarmee bedrijven zelf een levenscyclusanalyse kunnen maken van bouwmaterialen om concreet de milieukosten te becijferen.

Nieuwe inspiratiegids moet scholen inspireren bij hun Digisprong

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Peter Demuynck van Agoria Vlaanderen hebben de nieuwe inspiratiegids Edtech voorgesteld als hulpmiddel voor scholen rond digitalisering.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners