Primeur: staalproductie met mix methaan en groene waterstof

Economie 26/05/2021 9:23:20

Voor het eerst is een mengeling van 30% waterstof en aardgas gebruikt bij het smeden van staal. Dat gebeurde in het Italiaanse Rho (Milaan) in GIVA's smeltovens van Forgiatura A. Vienna.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nawatechnologies produceert rol-op-rol energieopslagfilm

Vegapuls C 11 zorgt voor betrouwbare meting

Ontwikkeling waterstof- en CO2-backbone in North Sea Port

Primeur: staalproductie met mix methaan en groene waterstof

Ontwikkeling metamaterialen met meerdere bijzondere eigenschappen

Blockchainoplossing voor traceerbaarheid van kobalt uitvoerig getest

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

Werken na Corona

ORI webinar

vrijdag 25 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Selectie van snijparameters

Webinar

vrijdag 2 juli 2021

Keuze van de redactie

(16/6) Eerste alles-in-één vloeistofgekoelde modulaire datacenter gelanceerd

(16/6) Supersensoren dankzij kwantumzwaartekracht experiment

(14/6) VIL-tool helpt bedrijven bij technologiekeuze

(14/6) 500 sensoren monitoren aardappelteelt

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De succesvolle proef vond plaats na een jaar studies en laboratoriumtests.

Snam was ontwikkelaar en promotor van het project. Het multinationale inspectie-, certificerings- en ingenieursbureau RINA verzorgde de technische analyses en de laboratoriumfase. Staalproducent GIVA Group stelde zijn Forgiatura Vienna-fabriek open voor de praktijktest. Sapio leverde het mengsel van methaan en waterstof.

"Deze test is het concrete bewijs dat de waterstofproductieketen in Italië een aanzienlijke bijdrage kan leveren aan het koolstofarm maken van complexe en energie-intensieve industrieën zoals de staalproductie,” aldus Ugo Salerno, voorzitter en CEO van RINA.

“Waterstof kan een geweldige bondgenoot zijn voor onze Groep”, vindt Jacopo Longhi Wenen, van de GIVA Group. Steeds strengere regelgeving inzake CO2-uitstoot, maar ook de bereidheid om de milieu-impact van productieprocessen te verminderen, dwingen in de richting van oplossingen. “Aan de andere kant kan het gebruik van waterstof een drijvende markt creëren voor kleppen en actuatoren die dochterondernemingen van de Groep produceren.”

Het waterstof- en aardgasmengsel, dat gebruikt wordt om het staal op te warmen, vergde geen aanpassingen aan de installatie en had evenmin een impact op de industriële branders noch de eigenschappen van het product.

Het potentieel van het project is aanzienlijk. Het gebruik van 30% groene waterstof -geproduceerd met hernieuwbare energiebronnen- in het gasmengsel van de drie staalsfabrieken van de GIVA Groep zou er kunnen resulteren in een vermindering van 15.000 ton CO2-uitstoot per jaar. Dat zou een jaarlijkse CO2-emissiebesparing opleveren van ca. 800.000 euro (berekend op de aankoop van certificaten).

Snam zet zich in om zijn infrastructuur klaar te maken voor het transport van steeds grotere hoeveelheden waterstof en het gebruik in industriële sectoren, zoals de ijzer- en staalindustrie, te promoten. << (Luc De Smet) (foto: GIVA Group)

ACHTERGROND
In september 2020 ging de Hybrit-pilootfabriek op de Svartön-site van SSAB in het Zweedse Luleå van start. Groene waterstof, van het windmolenpark van Vattenfal zorgt er voor de reductie van het ijzererts. Voor het vloeibaar maken van de ijzerpellets worden vandaag echter nog steeds cokes gebruikt. (Lees ook dit eerder gepubliceerd bericht >>)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Imec demonstreert transistor die chips onder de 2 nanometer mogelijk maakt

Onderzoekers van imec slaagden erin om met een soort vorkstructuur de afstand tussen transistoren aanzienlijk te verkleinen waardoor onder de technologienode van 2 nanometer gedoken kan worden.

Eplan organiseert Efficiency Days 2021

Het hele event zal in het teken van verbinding staan. Denk maar aan het verbinden van de verschillende fases binnen het bedrijfsproces: bijv. van de conceptfase over de engineeringsfase.

Genomineerden Leeuw van de Export bekend gemaakt

De wereldwijde gezondheidscrisis deelde harde klappen uit, maar toch houdt FIT zich aan hun traditie: de rode loper uitrollen voor Vlaamse exportsuccessen via Leeuw van de Export.

Nieuw baggercontract uit Bangladesh voor Jan De Nul

Payra Port Authority (PPA) en Jan De Nul Group ondertekenden het contract, met een totale waarde van een half miljard euro, voor de volgende fase in de ontwikkelingsplannen van de haven.

Veilig opslaan van LNG - artikel

Naar verwachting zou de totale capaciteit van lng export- en importterminals de komende tien jaar verdubbelen. Maar wat is er precies nodig om het veilig op te slaan?

Hoe effent Siemens het pad naar (intra)logistiek 4.0 ?

Productiever, efficiënter, slimmer en duurzamer: de (intra)logistieke sector wordt geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, zoals de razendsnelle groei van e-commerce.

Ontwikkeling van recycleerbare coatings voor voedselverpakkingen

Promovenda Jiaying Li van UTwente vervangt de 'zilveren' laag in voedselverpakkingen door een coating op basis van polyelektrolyten, die onder de juiste omstandigheden in water oplosbaar is.

Luxemburgse MeluXina supercomputer aan de slag

Op 7 juni is MeluXina, de eerste supercomputer, in Luxemburg ingehuldigd. Na VEGA (in Marobor, Slovenië) is het de tweede supercomputer die EuroHPC JU in drie maanden tijd on line brengt.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners