Planetaire tandwielkast maakt hoog-precieze raamheffer mogelijk

Technisch nieuws 26/05/2021 13:12:14

Het plaatsen van ramen en deuren is zwaar werk, zelfs voor de vaklieden die dit dagelijks doen. Maar met een van de slimme raamheffer van SmartLift is dit verleden tijd.

Lees hieronder verder   
Verwant

Trends in de maakindustrie in kaart gebracht

Schunk pakt uit met biomimetische grijpertechnologie

Planetaire tandwielkast maakt hoog-precieze raamheffer mogelijk

Duitse magneetvrije inductiemotor haalt topprestaties

Hydrauliek en pneumatiek vervangen door ... servo?

Cobotracks behaalt Techman certificatie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

Werken na Corona

ORI webinar

vrijdag 25 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Selectie van snijparameters

Webinar

vrijdag 2 juli 2021

Keuze van de redactie

(16/6) Eerste alles-in-één vloeistofgekoelde modulaire datacenter gelanceerd

(16/6) Supersensoren dankzij kwantumzwaartekracht experiment

(14/6) VIL-tool helpt bedrijven bij technologiekeuze

(14/6) 500 sensoren monitoren aardappelteelt

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Hiermee wordt het raam of de deur op zijn plaats getild en wordt precies gepositioneerd en afgesteld voordat het kan worden vastgezet. Apex Dynamics leverde de noodzakelijke aandrijvingen dit essentiële systeem.

Rug en knieën zijn de gebieden waar de meeste vakmensen pijn en andere ongemakken ervaren na jarenlang in de industrie te hebben gewerkt. Bijvoorbeeld in de bouw waar ramen en deuren moeten worden opgetild en volledig op hun plaats moeten worden afgesteld voordat ze kunnen worden gefixeerd.

Werkgevers konden kiezen uit een aantal hulpmiddelen aanschaffen om hun werknemers hiermee te helpen, meestal werd hiervoor een vorkheftruck of Manitou gebruikt. Helaas konden deze het raam of de deur alleen naar het muurgat tillen maar niet positioneren.

Een raamheffer die pas loslaat als het raam vastzit
Dat willen ze graag inhalen bij SmartLift in Nykøbing Mors. Ze ontwikkelden een raamheffer, voor binnen en buiten, die gebruikt konden worden om de deur of het raam volledig op zijn plaats te houden en af ??te stellen. Omdat raam- en deurelementen vaak behoorlijk zwaar zijn hadden ze een aantal heel speciale uitdagingen met de apparatuur die moest worden gebruikt om het raam of de deur op zijn plaats te houden en zeer precies af ??te stellen.

Kracht en precisie in één en dezelfde oplossing
Het zou immers niet alleen het zware bouwelement volledig stevig en stabiel moeten kunnen houden. Het moet ook in staat zijn om de plaatsing van het element in kleine stapjes met een afstandsbediening aan te passen, zodat de raamheffer het element pas loslaat nadat het aan het gat in de muur was bevestigd. Het vereiste zowel kracht als precisie - en deze twee zaken gaan in de praktijk maar zelden samen.

Ofwel moest er een ouderwetse en zeer omslachtige mechanische oplossing worden gebruikt. Of daarvoor zou een duur hydraulisch systeem moeten worden gebruikt. De eerste zou de bediening van de raamheffer erg omslachtig maken, en de tweede zou een risico op besmetting - en een dure schoonmaak - opleveren als een van de hydraulische slangen zou worden doorboord. Bovendien zou dit de precisie niet halen.

Maar gelukkig nam de klant contact op met Apex Dynamics en het resultaat mag er wezen. Bekijk de video hieronder:Grote planetaire tandwielkast in combinatie met klein tandwielkast en motor
In een nauwe samenwerking tussen SmartLift en Apex Dynamics is een oplossing bedacht met grote planetaire overbrengingen vooraan en kleinere aan de achterkant van de arm die het raam op de raamliften van SmartLift optilt en vasthoudt. Alle drie de elementen zijn ontwikkeld door APEX Dynamics Denmark, en de daadwerkelijke dimensionering van de individuele elementen is uitgevoerd in samenwerking met het bekwame ontwikkelingsteam van SmartLift.

De planetaire overbrenging van het type AD m et uitgaande flens is ongelooflijk sterk en kan zelfs zeer zware raam- of deurelementen omhooghouden door middel van de vier zuignappen die het element vasthouden. Tegelijkertijd maakt de geavanceerde joystick het mogelijk om het element in zeer kleine stappen te verstellen. Dit maakt het gemakkelijk om het deur- of raamelement op zijn plaats te tillen en af ??te stellen - en tijdens de eigenlijke montage volledig vergrendeld te houden.

Het heeft het aantal zware liften verminderd dat vakmensen elke dag moeten maken bij het installeren van ramen en deuren op de bouwplaats. Evenals verminderde het risico dat te veel vakmensen hun werkende leven eerder dan nodig zullen moeten beëindigen vanwege hevige pijn en andere rugklachten. We zijn er trots op dat we hebben geholpen bij het leveren van de oplossing aan de slimme raamopeners van SmartLift. << (foto: Apex Dynamics)

Lees hier meer >>

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Imec demonstreert transistor die chips onder de 2 nanometer mogelijk maakt

Onderzoekers van imec slaagden erin om met een soort vorkstructuur de afstand tussen transistoren aanzienlijk te verkleinen waardoor onder de technologienode van 2 nanometer gedoken kan worden.

Eplan organiseert Efficiency Days 2021

Het hele event zal in het teken van verbinding staan. Denk maar aan het verbinden van de verschillende fases binnen het bedrijfsproces: bijv. van de conceptfase over de engineeringsfase.

Genomineerden Leeuw van de Export bekend gemaakt

De wereldwijde gezondheidscrisis deelde harde klappen uit, maar toch houdt FIT zich aan hun traditie: de rode loper uitrollen voor Vlaamse exportsuccessen via Leeuw van de Export.

Nieuw baggercontract uit Bangladesh voor Jan De Nul

Payra Port Authority (PPA) en Jan De Nul Group ondertekenden het contract, met een totale waarde van een half miljard euro, voor de volgende fase in de ontwikkelingsplannen van de haven.

Veilig opslaan van LNG - artikel

Naar verwachting zou de totale capaciteit van lng export- en importterminals de komende tien jaar verdubbelen. Maar wat is er precies nodig om het veilig op te slaan?

Hoe effent Siemens het pad naar (intra)logistiek 4.0 ?

Productiever, efficiënter, slimmer en duurzamer: de (intra)logistieke sector wordt geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, zoals de razendsnelle groei van e-commerce.

Ontwikkeling van recycleerbare coatings voor voedselverpakkingen

Promovenda Jiaying Li van UTwente vervangt de 'zilveren' laag in voedselverpakkingen door een coating op basis van polyelektrolyten, die onder de juiste omstandigheden in water oplosbaar is.

Luxemburgse MeluXina supercomputer aan de slag

Op 7 juni is MeluXina, de eerste supercomputer, in Luxemburg ingehuldigd. Na VEGA (in Marobor, Slovenië) is het de tweede supercomputer die EuroHPC JU in drie maanden tijd on line brengt.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners