Fluvius zet unieke energieproeftuin onder stroom

Bedrijfsnieuws 27/05/2021 15:49:38

De Vlaamse netbeheerder heeft twee grote elektriciteitscabines geplaatst op de site van Green Energy Park in Zellik. VUB en UZ Brussel creëren hier de eerste ‘energieproeftuin’ van Europa.

Lees hieronder verder   
Verwant

Veilig opslaan van LNG - artikel

Verbeterde membranen voor blauwe energie

Gimv verhoogt haar investering in Alro Group

Hoe hou je li-ion batterijen brandveilig ?

Onderzoekers zien varen op methanol als valabele optie

Primeur: eerste multimodaal waterstoftankstation geopend in Antwerpen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Additive Manufacturing Insights

Online Flam3D webinar

dinsdag 15 juni 2021

Kennismanagement

online via Zoom

van 17/06/2021 tot 24/06/2021

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Keuze van de redactie

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

(7/6) Maakt of kraakt de pandemie nu carrières van techvrouwen? - artikel

(7/6) Umicore benoemt Mathias Miedreich tot nieuwe CEO

(3/6) Primeur: eerste multimodaal waterstoftankstation geopend in Antwerpen

(2/6) Ontwikkeling waterstof- en CO2-backbone in North Sea Port

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het Green Energy Park wordt een nieuwe onderzoekscampus in de industriezone Researchpark van Zellik, gelegen vlakbij de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel).

De campus zal op termijn uitgroeien tot een proeftuincentrum met onder meer het Smart Village Lab: een slimme woon- en werkwijk met zeven woningen, een snellaadplatform voor elektrische wagens, zonnepanelen, drie windmolens, twee megawattuur wijkbatterijen en nog veel meer.

“Beschouw het als een energiespeeltuin van 20 MW,” zegt Jimmy Van Moer, directeur bij Green Energy Park. “We bieden een unieke ‘live’ setting voor bedrijven, academici en onderzoekers om hun technologie te testen."

"We mikken daarbij vooral op elektriciteit, en op termijn ook op andere energiebronnen zoals warmte, koude, waterstof en water. Alle toepassingen, of het nu gaat om opslag, data of mobiliteit, zijn hier te testen in een omgeving waar verbruik en productie maximaal in evenwicht zijn.”

“Deze proeftuin vormt eigenlijk het Vlaamse energielandschap zoals dat er tussen 2030 en 2050 zal uitzien, maar dan vandaag al actief,” stelt Stijn Adam van Fluvius. "Voor ons is het een unieke plek om bij te leren."

"Bijvoorbeeld over hybride netten, waar diverse energievormen elkaar aanvullen. Of over lokale energiegemeenschappen, een nieuwe samenwerkingsvorm van klanten, waar we in de komende jaren meer mee te maken krijgen en die ook specifieke uitdagingen stellen aan onze netten.”

De aansluiting op het netwerk bestaat uit twee elektriciteitsposten van elk 9 meter lang. De ene is ingericht als een standaard elektriciteitscabine met een transformator van 1000 kVA en slimme technologie om te communiceren met het centrale netbeheersysteem van Fluvius. In de tweede cabine kan allerlei testapparatuur worden geplaatst.

Naast de cabines staat nog een houten constructie: het controlecentrum van Green Energy Park waar de resultaten van elke test worden opgevolgd. Ook hier zijn digitale energiemeters cruciaal: Fluvius plaatste er al veertien, verspreid over de campus. << (Lydia Heida) (foto: Fluvius)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

ICOS, het ‘Integrated Carbon Observation System’, kende 12 extra meetstations voor broeikasgassen dit label toe, waaronder het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin.

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Op de onlangs gehouden LHCP2021 conferentie voor fysica is bekendgemaakt dat die koppeling niet meer dan 8,5 keer groter kan zijn dan de waarde die het Standaardmodel voorspelt.

Taipro: klein maar fijn groeit - artikel

Taipro (Tailored Microsystems Improving your Product) ontwikkelt microsystemen op maat van de processen van de klant. De Luikse chipverpakker zet resoluut in op groei en trekt naar Verviers.

Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

Vorig jaar oktober werd de eerste ronde gelanceerd van een marktbevraging voor het NextGen District, de voormalige site van General Motors in het havengebied.

Colt en NorthC Datacenters bundelen krachten

Klanten krijgen nu onder meer toegang tot voor 100+ Gbps geoptimaliseerde verbindingen en de op SDN gebaseerde netwerkservices die deel uitmaken van het On Demand-aanbod van Colt.

Bosch chipfabriek volledig geconnecteerd en aangestuurd door AI

Dankzij sterk geautomatiseerde, volledig geconnecteerde machines en geïntegreerde processen, samen met AI-methoden is de vestiging in Dresden een slimme fabriek en een Industrie 4.0 pionier.

Enperas-software voor ecologische voetafdruk bouwmaterialen

Deze spin-off van VITO en EnergyVille ontwikkelt software waarmee bedrijven zelf een levenscyclusanalyse kunnen maken van bouwmaterialen om concreet de milieukosten te becijferen.

Nieuwe inspiratiegids moet scholen inspireren bij hun Digisprong

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Peter Demuynck van Agoria Vlaanderen hebben de nieuwe inspiratiegids Edtech voorgesteld als hulpmiddel voor scholen rond digitalisering.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners