#ManuMatters: industrie essentiële hoeksteen van economie - column

Columns & Blogs 31/05/2021 15:33:04

Agoria publiceerde onlangs de studie #ManuMatters of ‘Manufacturing Matters: de industrie, een essentiële hoeksteen van onze economie’.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Additive Manufacturing Insights

Online Flam3D webinar

dinsdag 15 juni 2021

Kennismanagement

online via Zoom

van 17/06/2021 tot 24/06/2021

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Keuze van de redactie

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

(7/6) Maakt of kraakt de pandemie nu carrières van techvrouwen? - artikel

(7/6) Umicore benoemt Mathias Miedreich tot nieuwe CEO

(3/6) Primeur: eerste multimodaal waterstoftankstation geopend in Antwerpen

(2/6) Ontwikkeling waterstof- en CO2-backbone in North Sea Port

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De maakindustrie is de motor van onze export en onze welvaart. Elke job in de maakindustrie creëert er minstens één andere in gerelateerde dienstensectoren. Bijna één op de vier Belgen verdient het inkomen dankzij de industrie. De grootste bijdrage aan die tewerkstelling komt vandaag nog steeds uit de (hoog)technologische sectoren die Agoria vertegenwoordigt. Technologische innovatie stelt onze ondernemingen in staat om zich concurrentieel te differentiëren en die voorsprong te vertalen in toegevoegde waarde, jobs en welvaart.

We kunnen dus stellen dat de maakindustrie en gerelateerde diensten instaan voor een hogere toegevoegde waarde binnen onze economie. Ons land valt qua aandeel toegevoegde waarde sterker terug dan de sterkere economieën binnen Europa, tot onder het Europese gemiddelde. Sinds 2015 zien we echter het positieve effect van maatregelen om onze concurrentiepositie te versterken (onder andere de tax shift en indexsprong), met een stagnatie van het marktaandeel van de maakindustrie, en zelfs een lichte verbetering. De volgende stappen in deze richting zijn dus nodig, want het is echt vijf voor twaalf, als het al niet later is.

De impact van corona op de maakindustrie is, afhankelijk van de sector, immers enorm, en het ziet ernaar uit dat het herstel meerdere jaren zal kunnen duren. Samen met de Universiteit Antwerpen ging Agoria met 25 bedrijfsleiders uit de maakindustrie diepgaande gesprekken aan over de bijkomende uitdagingen die voortvloeien uit Covid-19. En er blijven andere permanente uitdagingen. Zo belemmert het tekort aan geschoolde profielen de groei van bedrijven. Als we de investeringen willen blijven aantrekken, moeten we verder inzetten op een gunstig sociaal klimaat, de gezamenlijke weg voorwaarts. En uiteraard, de uitdagingen rond files, energiebevoorrading en meer recent materiaaltekorten en stijgende prijzen, blijven actuele thema’s.

Agoria roept bedrijven op om zich te transformeren tot een crisisbestendige en veerkrachtige onderneming, een versnelling hoger te schakelen in digitalisering waar toegevoegde waarde gecreëerd kan worden, en om zich af te stemmen met de Europese agenda voor geprioriteerde technologieën. Overheden wordt gevraagd om blijvend in te zetten op maatregelen die onze bedrijven de nodige zuurstof geven, en om te streven naar een leidende positie en industrieel relevante technologische excellentie. De basis van de maakindustrie verdient het om aanzienlijk verstevigd te worden, zodat we onze technologische excellentie nog beter kunnen benutten.

We hebben er daarom alle belang bij om de competitiviteit van onze bedrijven te vrijwaren om hen hier te kunnen houden, maar ook volop te investeren in de industrie om hun productiviteit en innovatie te verhogen. Het welslagen van een doelgericht relanceplan dat een productiviteitsverhoging met zich meebrengt, is onontbeerlijk. 10.000 jobs in de industrie doet de uiteindelijke toegevoegde waarde met 2,25 miljard euro stijgen. Het loont dus om het economisch beleid te richten naar werkgelegenheid in de industrie. Bovendien wordt bijna 70% van de in België geproduceerde goederen geëxporteerd. Het afdwingen van een gelijk speelveld in multilaterale handelsregels is een absolute prioriteit die echter niet mag leiden tot plat protectionisme.

Wist u dat de kans groot is dat binnen een straal van 100km rond uw huis de onderdelen van uw nieuwe auto ontwikkeld en geassembleerd worden? Of landbouwmachines die letterlijk mee het brood op de plank brengen? Of hoogtech-nologische weefmachines die u een nieuwe broek bezorgen? Of warmtepompen die uw woning klimaatneutraler maken … We zijn als land echt goed in het ontwikkelen en produceren van dingen die ons leven makkelijker en beter maken Laat ons daar terecht fier op zijn en dit ook koesteren. De maakindustrie doet er echt wel toe. <<
door Ben Van Roose, Manager maakindustrie bij Agoria

www.agoria.be

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

ICOS, het ‘Integrated Carbon Observation System’, kende 12 extra meetstations voor broeikasgassen dit label toe, waaronder het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin.

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Op de onlangs gehouden LHCP2021 conferentie voor fysica is bekendgemaakt dat die koppeling niet meer dan 8,5 keer groter kan zijn dan de waarde die het Standaardmodel voorspelt.

Taipro: klein maar fijn groeit - artikel

Taipro (Tailored Microsystems Improving your Product) ontwikkelt microsystemen op maat van de processen van de klant. De Luikse chipverpakker zet resoluut in op groei en trekt naar Verviers.

Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

Vorig jaar oktober werd de eerste ronde gelanceerd van een marktbevraging voor het NextGen District, de voormalige site van General Motors in het havengebied.

Colt en NorthC Datacenters bundelen krachten

Klanten krijgen nu onder meer toegang tot voor 100+ Gbps geoptimaliseerde verbindingen en de op SDN gebaseerde netwerkservices die deel uitmaken van het On Demand-aanbod van Colt.

Bosch chipfabriek volledig geconnecteerd en aangestuurd door AI

Dankzij sterk geautomatiseerde, volledig geconnecteerde machines en geïntegreerde processen, samen met AI-methoden is de vestiging in Dresden een slimme fabriek en een Industrie 4.0 pionier.

Enperas-software voor ecologische voetafdruk bouwmaterialen

Deze spin-off van VITO en EnergyVille ontwikkelt software waarmee bedrijven zelf een levenscyclusanalyse kunnen maken van bouwmaterialen om concreet de milieukosten te becijferen.

Nieuwe inspiratiegids moet scholen inspireren bij hun Digisprong

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Peter Demuynck van Agoria Vlaanderen hebben de nieuwe inspiratiegids Edtech voorgesteld als hulpmiddel voor scholen rond digitalisering.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners