Schunk pakt uit met biomimetische grijpertechnologie

Bedrijfsnieuws 1/06/2021 8:25:56

De nieuwe Adheso-technologie van Schunk, sterk in grijpsystemen en klemtechnieken voor robots, bouwt op Van-der-Waals krachten en haalde inspiratie bij de gekko.

Lees hieronder verder   
Verwant

Trends in de maakindustrie in kaart gebracht

Schunk pakt uit met biomimetische grijpertechnologie

Planetaire tandwielkast maakt hoog-precieze raamheffer mogelijk

Duitse magneetvrije inductiemotor haalt topprestaties

Hydrauliek en pneumatiek vervangen door ... servo?

Cobotracks behaalt Techman certificatie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

Werken na Corona

ORI webinar

vrijdag 25 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Selectie van snijparameters

Webinar

vrijdag 2 juli 2021

Keuze van de redactie

(16/6) Eerste alles-in-één vloeistofgekoelde modulaire datacenter gelanceerd

(16/6) Supersensoren dankzij kwantumzwaartekracht experiment

(14/6) VIL-tool helpt bedrijven bij technologiekeuze

(14/6) 500 sensoren monitoren aardappelteelt

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe grijper- of liever ‘kleef’technologie die Schunk samen met de startup Innocise ontwikkelde, werd afgekeken van de gekko.

Ze gebruikt intermoleculaire Van der Waals-krachten om werkstukken te manipuleren. De grijper/kleefplaat pikt zowel heel kleine en lichte zaken als zware componenten op. Ook zeer gladde oppervlakken (glas, kunststof, ...).

De zelfklevende grijpers zijn wel toepassings/klantspecifiek. Er wordt dan gesleuteld aan het materiaal, de topografie en de miniaturisatie.

Een lichte druk op het werkstuk volstaat om het op te pakken. Die lichte druk maakt het contactoppervlak groter waardoor de effecten van de Van der Waals-krachten gaan spelen. Losmaken van de grijper kan op drie manieren: met een draai-, kantel- of schuifbeweging. Een actieve wisser is eveneens mogelijk.

De technologie komt helemaal tot haar recht in cleanroom-omgevingen (farma, elektronica,…). Het grijpen laat geen residu achter. Er komt geen extra energie, mechanische kracht, pneumatica of stroom aan te pas. Dat vereenvoudigt het operationele gebeuren en verlaagt bedrijfskosten.

Schunk heeft alvast vier standaard ADHESO-grijperpadformaten met bijpassende ISO-flensadapter, In Schunks CoLab kunnen klanten de nieuwe technologie alvast valideren vooraleer ermee in zee te gaan.

De technologie kreeg alvast de German Innovation Award 2021 met Excellence in Business to Business-wedstrijdklasse toegekend in de categorie Machines & Engineering. << (Luc De Smet) (foto: Schunk)

Video's:Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Imec demonstreert transistor die chips onder de 2 nanometer mogelijk maakt

Onderzoekers van imec slaagden erin om met een soort vorkstructuur de afstand tussen transistoren aanzienlijk te verkleinen waardoor onder de technologienode van 2 nanometer gedoken kan worden.

Eplan organiseert Efficiency Days 2021

Het hele event zal in het teken van verbinding staan. Denk maar aan het verbinden van de verschillende fases binnen het bedrijfsproces: bijv. van de conceptfase over de engineeringsfase.

Genomineerden Leeuw van de Export bekend gemaakt

De wereldwijde gezondheidscrisis deelde harde klappen uit, maar toch houdt FIT zich aan hun traditie: de rode loper uitrollen voor Vlaamse exportsuccessen via Leeuw van de Export.

Nieuw baggercontract uit Bangladesh voor Jan De Nul

Payra Port Authority (PPA) en Jan De Nul Group ondertekenden het contract, met een totale waarde van een half miljard euro, voor de volgende fase in de ontwikkelingsplannen van de haven.

Veilig opslaan van LNG - artikel

Naar verwachting zou de totale capaciteit van lng export- en importterminals de komende tien jaar verdubbelen. Maar wat is er precies nodig om het veilig op te slaan?

Hoe effent Siemens het pad naar (intra)logistiek 4.0 ?

Productiever, efficiënter, slimmer en duurzamer: de (intra)logistieke sector wordt geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, zoals de razendsnelle groei van e-commerce.

Ontwikkeling van recycleerbare coatings voor voedselverpakkingen

Promovenda Jiaying Li van UTwente vervangt de 'zilveren' laag in voedselverpakkingen door een coating op basis van polyelektrolyten, die onder de juiste omstandigheden in water oplosbaar is.

Luxemburgse MeluXina supercomputer aan de slag

Op 7 juni is MeluXina, de eerste supercomputer, in Luxemburg ingehuldigd. Na VEGA (in Marobor, Slovenië) is het de tweede supercomputer die EuroHPC JU in drie maanden tijd on line brengt.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners