Telewerk wettelijk geregeld - column

Columns & Blogs 3/06/2021 9:19:10

Om de verspreiding van corona tegen te gaan, geldt er verplicht telewerk. Een wettelijk kader bleef echter achter. Dit is nu veranderd met een nieuwe cao van de Nationale Arbeidsraad (NAR).

Lees hieronder verder   
Verwant

Telewerk wettelijk geregeld - column

#ManuMatters: industrie essentiële hoeksteen van economie - column

Beoordeel, innoveer, kies en begin opnieuw - column

Overmacht en corona - column

Slimmer automatiseren in industrie met AI-gestuurde robots - column

Coronamaatregelen en privacy - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Additive Manufacturing Insights

Online Flam3D webinar

dinsdag 15 juni 2021

Kennismanagement

online via Zoom

van 17/06/2021 tot 24/06/2021

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Keuze van de redactie

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

(7/6) Maakt of kraakt de pandemie nu carrières van techvrouwen? - artikel

(7/6) Umicore benoemt Mathias Miedreich tot nieuwe CEO

(3/6) Primeur: eerste multimodaal waterstoftankstation geopend in Antwerpen

(2/6) Ontwikkeling waterstof- en CO2-backbone in North Sea Port

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - CAO nr 149 is slechts van tijdelijke aard. Hij geldt tot 31/12/2021, tenzij er eerder een einde gemaakt wordt aan de opgelegde coronamaatregelen. Een kort overzicht van de belangrijkste punten.

De Wet werkbaar en wendbaar werk van 5 maart 2017 bracht een wettelijk kader tot stand voor telewerk dat op een occasionele wijze uitgevoerd wordt. Met ‘occasioneel telewerk’ bedoelt men een vorm van organisatie en/of uitvoering van het werk in het kader van een arbeidsovereenkomst waarbij, met gebruikmaking van informatietechnologie, werkzaamheden die ook op de bedrijfslocatie van de werkgever zouden kunnen worden uitgevoerd, incidenteel en niet op regelmatige basis buiten die bedrijfslocatie worden uitgevoerd. Naast dit occasioneel telewerk, is er ook het ‘structureel telewerk’. Deze vorm van telewerk bestaat erin dat het op vrij regelmatige basis gebeurt.

Nieuwe CAO nr 149
Door de coronaproblematiek werd de norm opgelegd om aan telewerk te doen, maar een wettelijke omkadering rond deze ‘nieuwe’ vorm van telewerk bestond niet. Daarom werd er door de NAR een nieuwe CAO tot stand gebracht. CAO nr 149 is van toepassing op alle ondernemingen die op 1/1/2021 geen regeling hadden in verband met het telewerk. Ondernemingen die wel al een beleid hadden met betrekking tot het telewerk, kunnen dit verderzetten. Een eerste belangrijk punt is dat de telewerker dezelfde rechten en plichten heeft, dan wanneer hij gewoon aan het werk zou zijn op de locatie van zijn onderneming.

Er moeten bovendien met de telewerker duidelijke afspraken gemaakt worden, bijvoorbeeld wat betreft de apparatuur die hij nodig heeft om zijn werk uit te oefenen, technische ondersteuning van de kant van de werkgever, een vergoeding voor het gebruik van eigen materiaal … De telewerker kan zelf zijn werk organiseren, rekening houdend met de normaal geldende arbeidstijden binnen de onderneming. Maar er kunnen afspraken gemaakt worden omtrent bereikbaarheid binnen de normale arbeidstijden. Er moet door de werkgever rekening gehouden worden met het feit dat de telewerker het werk in zijn privéwoning verricht. Anderzijds moet de telewerker voorzichtig zijn en de gegevens van de onderneming beschermen.

Opgepast
De werkgever heeft wel de mogelijkheid om na te gaan of zijn telewerker zijn werk uitvoert en wat de behaalde resultaten zijn. Maar de telewerker moet informatie krijgen over hoe deze ‘controle’ zal gebeuren. De werkgever zal bovendien rekening moeten houden met de geldende privacyregels van zijn telewerker. De werkgever van zijn kant moet de telewerker ook alle nodige informatie geven omtrent de preventiemaatregelen die hij genomen heeft met betrekking tot het telewerk (bijvoorbeeld ondersteuning voor informatica en techniek, het gebruik van beeldschermen …).

Telewerkers geraken in een isolement: wat nu?
Het thuiswerk kan voor velen negatieve gevolgen krijgen. Zo kan de telewerker nood hebben aan zijn collega’s en het gevaar lopen dat hij in een isolement terecht komt. Ook hieraan is gedacht bij de nieuwe cao. De werkgever moet maatregelen treffen opdat de telewerkers met hun collega’s en met de onderneming verbonden kunnen blijven.

Zo kan de werkgever bijvoorbeeld een mogelijkheid tot een korte terugkeer voorzien, mits iedereen zich houdt aan alle opgelegde coronamaatregelen. Bovendien moeten zij die de werknemers vertegenwoordigen, ook de mogelijkheid krijgen om met de telewerkers te communiceren. <<
Door Solange Tastenoye, zelfstandig juriste

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

ICOS, het ‘Integrated Carbon Observation System’, kende 12 extra meetstations voor broeikasgassen dit label toe, waaronder het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin.

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Op de onlangs gehouden LHCP2021 conferentie voor fysica is bekendgemaakt dat die koppeling niet meer dan 8,5 keer groter kan zijn dan de waarde die het Standaardmodel voorspelt.

Taipro: klein maar fijn groeit - artikel

Taipro (Tailored Microsystems Improving your Product) ontwikkelt microsystemen op maat van de processen van de klant. De Luikse chipverpakker zet resoluut in op groei en trekt naar Verviers.

Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

Vorig jaar oktober werd de eerste ronde gelanceerd van een marktbevraging voor het NextGen District, de voormalige site van General Motors in het havengebied.

Colt en NorthC Datacenters bundelen krachten

Klanten krijgen nu onder meer toegang tot voor 100+ Gbps geoptimaliseerde verbindingen en de op SDN gebaseerde netwerkservices die deel uitmaken van het On Demand-aanbod van Colt.

Bosch chipfabriek volledig geconnecteerd en aangestuurd door AI

Dankzij sterk geautomatiseerde, volledig geconnecteerde machines en geïntegreerde processen, samen met AI-methoden is de vestiging in Dresden een slimme fabriek en een Industrie 4.0 pionier.

Enperas-software voor ecologische voetafdruk bouwmaterialen

Deze spin-off van VITO en EnergyVille ontwikkelt software waarmee bedrijven zelf een levenscyclusanalyse kunnen maken van bouwmaterialen om concreet de milieukosten te becijferen.

Nieuwe inspiratiegids moet scholen inspireren bij hun Digisprong

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Peter Demuynck van Agoria Vlaanderen hebben de nieuwe inspiratiegids Edtech voorgesteld als hulpmiddel voor scholen rond digitalisering.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners