Het Centre Spatial de Liège groeit

Onderzoek & Wetenschap 7/06/2021 8:26:44

Het Centre Spatial de Liège (CSL, ULiège) breidt zijn infrastructuur en testcapaciteiten uit. Wallonië en de federale staat, via Belspo, tellen hiervoor 18 miljoen euro neer.

Lees hieronder verder   
Verwant

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Het Centre Spatial de Liège groeit

Onderzoek naar de bronnen van gammastraling

Aerospacelab lanceert satelliet met nieuwe generatie zonnepanelen

Methanol gevonden in warme planeetvormende schijf

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Additive Manufacturing Insights

Online Flam3D webinar

dinsdag 15 juni 2021

Kennismanagement

online via Zoom

van 17/06/2021 tot 24/06/2021

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Keuze van de redactie

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

(7/6) Maakt of kraakt de pandemie nu carrières van techvrouwen? - artikel

(7/6) Umicore benoemt Mathias Miedreich tot nieuwe CEO

(3/6) Primeur: eerste multimodaal waterstoftankstation geopend in Antwerpen

(2/6) Ontwikkeling waterstof- en CO2-backbone in North Sea Port

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - CSL bouwt twee nieuwe gebouwen aan weerszijden van de huidige faciliteiten op het Liège Science Park. Er komt een nieuwe, 12 m hoge opslaghal van 580 m2 voor testapparatuur (draagconstructies, thermische panelen, ...) en voor CSL-klantencontainers tijdens testcampagnes.

Voorts wordt er ook een nieuwe cleanroom gebouwd. Er komt een ISO7-deel (normaal netheidsniveau, klasse 10.000) van 580 m2 en een ISO5-deel -een ISO-klasse 5 cleanroom mag maximaal 105 of 100.000 deeltjes van 0,1 µm of 3.520 deeltjes van 0,5 µm per m³ lucht bevatten- van 420 m².

Tot slot komt er ook een nieuwe vacuümkamer die met een diameter van 7 meter tegelijk de grootste is van het CSL. Deze FOCAL-7 (Facilité Optique de CAlibration à Liège,) wordt bijna 14 m lang. Binnenin komt er een 12 m lange en 4 m brede, hyperstabiele optische bank op een seismische plaat.

Met een nieuw thermisch stikstofsysteem en cryogene lussen wordt het mogelijk optische kalibraties uit te voeren van toekomstige ruimte-, wetenschappelijke of aardobservatie-instrumenten in de buurt van het absolute nulpunt. CSL, dat in 1964 werd opgericht en nu een honderdtal hooggekwalificeerde medewerkers telt, wil hiermee zijn expertise op het gebied van optische ruimtekalibratie consolideren.

Het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo) financiert 11 miljoen euro, gedekt door een contract met ESA. Wallonië draagt ??7,4 miljoen euro bij, die voornamelijk naar de aankoop van de FOCAL-7 vacuümkamer gaat.

"De lucht- en ruimtevaartsector in Wallonië telt 1.800 directe voltijdse jobs en maakt een jaaromzet van 350 miljoen euro. De Waalse regering wil via haar Waalse herstelplan een Waalse waardeketen van de ruimte ontwikkelen, bijvoorbeeld in de sector van draagraketten, als onderdeel van de New Space dynamiek”, aldus Willy Borsus, vicevoorzitter van de Waalse regering, minister van Economie en Onderzoek.

De ingebruikname is gepland voor 2024. << (Luc De Smet) (foto: Atelier Architecture Lavaux)

ACHTERGROND
Op 17 mei begon het CSL vacuümtesten op ESA’s EUCLID- telescoop in zijn FOCAL-5 vacuümkamer. De telescoop heeft een diafragma van 1.2 m, een visual imager (VIS) en een nabij-infrarood spectrometer en fotometer (NISP). De testen zullen 50 dagen duren en moeten het instrument valideren dat gedurende vijf jaar het uitdeinen van het heelal in kaart wil brengen en vooral donkere materie en donkere energie wil onderzoeken. EUCLID wordt de tweede helft van volgend jaar gelanceerd. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

ICOS, het ‘Integrated Carbon Observation System’, kende 12 extra meetstations voor broeikasgassen dit label toe, waaronder het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin.

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Op de onlangs gehouden LHCP2021 conferentie voor fysica is bekendgemaakt dat die koppeling niet meer dan 8,5 keer groter kan zijn dan de waarde die het Standaardmodel voorspelt.

Taipro: klein maar fijn groeit - artikel

Taipro (Tailored Microsystems Improving your Product) ontwikkelt microsystemen op maat van de processen van de klant. De Luikse chipverpakker zet resoluut in op groei en trekt naar Verviers.

Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

Vorig jaar oktober werd de eerste ronde gelanceerd van een marktbevraging voor het NextGen District, de voormalige site van General Motors in het havengebied.

Colt en NorthC Datacenters bundelen krachten

Klanten krijgen nu onder meer toegang tot voor 100+ Gbps geoptimaliseerde verbindingen en de op SDN gebaseerde netwerkservices die deel uitmaken van het On Demand-aanbod van Colt.

Bosch chipfabriek volledig geconnecteerd en aangestuurd door AI

Dankzij sterk geautomatiseerde, volledig geconnecteerde machines en geïntegreerde processen, samen met AI-methoden is de vestiging in Dresden een slimme fabriek en een Industrie 4.0 pionier.

Enperas-software voor ecologische voetafdruk bouwmaterialen

Deze spin-off van VITO en EnergyVille ontwikkelt software waarmee bedrijven zelf een levenscyclusanalyse kunnen maken van bouwmaterialen om concreet de milieukosten te becijferen.

Nieuwe inspiratiegids moet scholen inspireren bij hun Digisprong

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Peter Demuynck van Agoria Vlaanderen hebben de nieuwe inspiratiegids Edtech voorgesteld als hulpmiddel voor scholen rond digitalisering.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners