Belgische primeur: UZ Leuven vervangt mitraalklep zonder chirurgie

Een team van cardiologen en hartchirurgen heeft voor het eerst op een minimaal invasieve manier de mitraalklep van het hart vervangen door een kunstklep, dus zonder openhartoperatie.

Trefwoorden: #hartspecialisten, #katheter, #minimaal invasief, #mitraalklep, #openhartoperatie, #UZ Leuven

Lees verder

research

( Foto: UZ Leuven )

ENGINEERINGNET.BE - Voor de aortaklep bestaat deze techniek al langer, maar ze is een stuk uitdagender voor de mitraalklep, die anatomisch moeilijker te bereiken en behandelen is.

Prof. dr. Christophe Dubois (foto links), cardioloog in UZ Leuven: “Deze nieuwe technieken voor het vervangen van de mitraalklep zijn baanbrekend, want tot voor kort was er geen alternatief voor patiënten die niet in aanmerking komen voor een openhartoperatie.”

Specifiek gaat het om twee nieuwe types kunstkleppen. De ene wordt rechtstreeks in het hart ingeplant via een kleine insnede onder de linkerborst (foto rechtsboven), de andere wordt via een ader en slagader vanuit de lies naar het hart gebracht.

In beide gevallen gaat het om biologische kleppen: ze bestaan uit varkens- of runderweefsel op een metalen frame. Dat frame is zo klein dat het door een buisje past en kan uitklappen in het hart om de klep de finale vorm te geven.

De artsen verwachten dat de kleppen een levensduur van 10 à 15 jaar zullen hebben, vergelijkbaar met de biologische kleppen die via een operatie worden ingeplant.