Enperas-software voor ecologische voetafdruk bouwmaterialen

Bedrijfsnieuws 8/06/2021 12:00:10

Deze spin-off van VITO en EnergyVille ontwikkelt software waarmee bedrijven zelf een levenscyclusanalyse kunnen maken van bouwmaterialen om concreet de milieukosten te becijferen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

Enperas-software voor ecologische voetafdruk bouwmaterialen

De Lijn zet nieuwe stappen in vergroening vloot

Onderzoeksconsortium ontwikkelt kostenrichtlijnen voor CO2-opslag

Beperken klimaatimpact van Europese kunststofwaardeketen

Overschakelen naar klimaatvriendelijke elektriciteitsdistributie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Additive Manufacturing Insights

Online Flam3D webinar

dinsdag 15 juni 2021

Kennismanagement

online via Zoom

van 17/06/2021 tot 24/06/2021

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Keuze van de redactie

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

(7/6) Maakt of kraakt de pandemie nu carrières van techvrouwen? - artikel

(7/6) Umicore benoemt Mathias Miedreich tot nieuwe CEO

(3/6) Primeur: eerste multimodaal waterstoftankstation geopend in Antwerpen

(2/6) Ontwikkeling waterstof- en CO2-backbone in North Sea Port

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Duurzaam bouwen begint bij het gebruik van duurzame bouwmaterialen en grondstoffen. In de EPD (environmental product declaration) staan alle gegevens verzameld van de impact van bouwproducten op het milieu, het klimaat en de menselijke gezondheid.

Zo vormt de EPD een gestandaardiseerde manier om de ecologische voetafdruk van een bouwproduct, -proces of -systeem te kwantificeren en erover te rapporteren.

In 2014 werden de minimale vereisten waaraan EPD’s moeten voldoen, ingeschreven in de Belgische wetgeving. Zo moeten ze zijn gebaseerd op een degelijke levenscyclusanalyse (LCA).

Daarin is de milieu-impact van grondstoffen meegenomen, het water- en energieverbruik, de CO2- uitstoot en andere luchtemissies, de productie van afval, het effect op de menselijke gezondheid en het benodigde transport.

De resultaten van die analyse worden samengebracht in een EPD en gevalideerd door een onafhankelijke expert. Finaal wordt de EPD opgeladen in een publieke database, in België beheerd door de federale overheid.

De nieuwe spin-off van VITO en EnergyVille, Enperas, ontwikkelt software zodat bedrijven zelf een LCA kunnen maken, de milieukosten becijferen en een EPD kunnen opstellen.

‘De LCA en de beoordeling van de ecologische voetafdruk van een product was tijdrovend’, zegt Luc Plancke, CEO van Enperas. ‘Door het proces te digitaliseren hebben we veel tijd gewonnen. Daardoor kunnen bedrijven nu snel hun hele productgamma afdekken.’

Bedrijven kunnen met de Enperas-software in simulaties parameters veranderen en ontdekken hoe hun bedrijfsvoering duurzamer is te maken. Plancke: ‘Iedereen binnen het bedrijf kan met onze software aan de slag: van de productmanager die duurzame aanpassingen aan een product doorvoert tot de verantwoordelijke voor het afvalbeheer.’

EPD’s moeten voldoen aan Europese en nationale wetgeving, die in elk land anders is. De software van Enperas kan deze nationale toetsing eenvoudig omrekenen. Zo kunnen resultaten voor België gelijk worden omgezet naar resultaten voor Frankrijk.

Enperas geeft ook voor advies omtrent verduurzaming van bouwproducten. << (Lydia Heida) (foto: screenshot enperas.be)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

ICOS, het ‘Integrated Carbon Observation System’, kende 12 extra meetstations voor broeikasgassen dit label toe, waaronder het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin.

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Op de onlangs gehouden LHCP2021 conferentie voor fysica is bekendgemaakt dat die koppeling niet meer dan 8,5 keer groter kan zijn dan de waarde die het Standaardmodel voorspelt.

Taipro: klein maar fijn groeit - artikel

Taipro (Tailored Microsystems Improving your Product) ontwikkelt microsystemen op maat van de processen van de klant. De Luikse chipverpakker zet resoluut in op groei en trekt naar Verviers.

Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

Vorig jaar oktober werd de eerste ronde gelanceerd van een marktbevraging voor het NextGen District, de voormalige site van General Motors in het havengebied.

Colt en NorthC Datacenters bundelen krachten

Klanten krijgen nu onder meer toegang tot voor 100+ Gbps geoptimaliseerde verbindingen en de op SDN gebaseerde netwerkservices die deel uitmaken van het On Demand-aanbod van Colt.

Bosch chipfabriek volledig geconnecteerd en aangestuurd door AI

Dankzij sterk geautomatiseerde, volledig geconnecteerde machines en geïntegreerde processen, samen met AI-methoden is de vestiging in Dresden een slimme fabriek en een Industrie 4.0 pionier.

Enperas-software voor ecologische voetafdruk bouwmaterialen

Deze spin-off van VITO en EnergyVille ontwikkelt software waarmee bedrijven zelf een levenscyclusanalyse kunnen maken van bouwmaterialen om concreet de milieukosten te becijferen.

Nieuwe inspiratiegids moet scholen inspireren bij hun Digisprong

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Peter Demuynck van Agoria Vlaanderen hebben de nieuwe inspiratiegids Edtech voorgesteld als hulpmiddel voor scholen rond digitalisering.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners