Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

Onderzoek & Wetenschap 10/06/2021 8:03:52

ICOS, het ‘Integrated Carbon Observation System’, kende 12 extra meetstations voor broeikasgassen dit label toe, waaronder het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin.

Lees hieronder verder   
Verwant

Jaguar Land Rover ontwikkelt prototype met waterstofcel

Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

Enperas-software voor ecologische voetafdruk bouwmaterialen

De Lijn zet nieuwe stappen in vergroening vloot

Onderzoeksconsortium ontwikkelt kostenrichtlijnen voor CO2-opslag

Beperken klimaatimpact van Europese kunststofwaardeketen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

Werken na Corona

ORI webinar

vrijdag 25 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Selectie van snijparameters

Webinar

vrijdag 2 juli 2021

Keuze van de redactie

(16/6) Eerste alles-in-één vloeistofgekoelde modulaire datacenter gelanceerd

(16/6) Supersensoren dankzij kwantumzwaartekracht experiment

(14/6) VIL-tool helpt bedrijven bij technologiekeuze

(14/6) 500 sensoren monitoren aardappelteelt

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De nieuw gecertificeerde stations bevinden zich in 7 van de 13 ICOS-lidstaten en in alle drie de ICOS-domeinen: atmosfeer, ecosysteem en oceaan.

Onder hen drie stations in Italië, twee stations in Duitsland, Denemarken en Finland, en een station in België, Tsjechië en Noorwegen.

Het Belgische oceaanstation RV Simon Stevin is een 36 meter lang onderzoeksschip, beheerd en geëxploiteerd door het Vlaams Instituut voor de Zee. Het schip vaart in de zuidelijke bocht van de Noordzee, het Kanaal en nabijgelegen watergebieden. Het is uitgerust om continu de partiële druk van CO2 te meten, en om stalen te nemen voor opgeloste anorganische koolstof, pH en totale alkaliteit.

De RV Simon Stevin vaart in een uitdagend, doch zeer interessant werkgebied voor metingen. Dit door de nabijheid van sterk verstedelijkte gebieden en lokale mondingen van rivieren zoals de Schelde, de Seine en de Theems.

Op deze plaatsen vermengt zoet water uit de rivieren zich met zout water uit de Noordzee. Met de ICOS-meetapparatuur aan boord is het bijvoorbeeld mogelijk om te evalueren hoeveel CO2 de zee heeft opgenomen. De oceaan absorbeert ongeveer 25% van de door de mens gegenereerde CO2 uit de atmosfeer.

“Koolstofdynamiek is een belangrijk element van aquatische ecosystemen. Om deze beter te begrijpen is er nood aan betrouwbare en robuuste gegevens. We zijn verheugd dat het schip Simon Stevin nu een officieel ICOS-station is," zegt dr. Thanos Gkritzalis, de ICOS-hoofdwetenschapper van de RV Simon Stevin.

"Deze erkenning bewijst dat de geproduceerde data geschikt zijn voor hoogwaardig onderzoek en de mariene koolstofonderzoeksgemeenschap dienen."

ICOS heeft bijna 150 stations in Europa en het aantal stations groeit elk jaar. Met de 12 nieuwe labels zijn in totaal 80 van de 148 meetstations gestandaardiseerd voor broeikasgasmetingen.

ICOS-data helpen om de CO2-uitstoot en de sinks op Europees niveau zichtbaar te maken. De data wordt gebruikt door wetenschappers die het systeem aarde trachten te begrijpen, en door overheidsinstanties en internationale organisaties die wetenschappelijke en relevante informatie over broeikasgassen nodig hebben bij hun besluitvorming en bij hun inspanningen om de gevolgen van klimaatverandering te verzachten.

De ICOS-data zijn open en vrij toegankelijk op de ICOS-dataportaalsite. << (Lydia Heida) (foto: VLIZ - © ICOS ERIC | Konsta Punkka)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Imec demonstreert transistor die chips onder de 2 nanometer mogelijk maakt

Onderzoekers van imec slaagden erin om met een soort vorkstructuur de afstand tussen transistoren aanzienlijk te verkleinen waardoor onder de technologienode van 2 nanometer gedoken kan worden.

Eplan organiseert Efficiency Days 2021

Het hele event zal in het teken van verbinding staan. Denk maar aan het verbinden van de verschillende fases binnen het bedrijfsproces: bijv. van de conceptfase over de engineeringsfase.

Genomineerden Leeuw van de Export bekend gemaakt

De wereldwijde gezondheidscrisis deelde harde klappen uit, maar toch houdt FIT zich aan hun traditie: de rode loper uitrollen voor Vlaamse exportsuccessen via Leeuw van de Export.

Nieuw baggercontract uit Bangladesh voor Jan De Nul

Payra Port Authority (PPA) en Jan De Nul Group ondertekenden het contract, met een totale waarde van een half miljard euro, voor de volgende fase in de ontwikkelingsplannen van de haven.

Veilig opslaan van LNG - artikel

Naar verwachting zou de totale capaciteit van lng export- en importterminals de komende tien jaar verdubbelen. Maar wat is er precies nodig om het veilig op te slaan?

Hoe effent Siemens het pad naar (intra)logistiek 4.0 ?

Productiever, efficiënter, slimmer en duurzamer: de (intra)logistieke sector wordt geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, zoals de razendsnelle groei van e-commerce.

Ontwikkeling van recycleerbare coatings voor voedselverpakkingen

Promovenda Jiaying Li van UTwente vervangt de 'zilveren' laag in voedselverpakkingen door een coating op basis van polyelektrolyten, die onder de juiste omstandigheden in water oplosbaar is.

Luxemburgse MeluXina supercomputer aan de slag

Op 7 juni is MeluXina, de eerste supercomputer, in Luxemburg ingehuldigd. Na VEGA (in Marobor, Slovenië) is het de tweede supercomputer die EuroHPC JU in drie maanden tijd on line brengt.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners