Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

Onderzoek & Wetenschap 10/06/2021 8:03:52

ICOS, het ‘Integrated Carbon Observation System’, kende 12 extra meetstations voor broeikasgassen dit label toe, waaronder het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin.

Lees hieronder verder   
Verwant

Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

Enperas-software voor ecologische voetafdruk bouwmaterialen

De Lijn zet nieuwe stappen in vergroening vloot

Onderzoeksconsortium ontwikkelt kostenrichtlijnen voor CO2-opslag

Beperken klimaatimpact van Europese kunststofwaardeketen

Overschakelen naar klimaatvriendelijke elektriciteitsdistributie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Additive Manufacturing Insights

Online Flam3D webinar

dinsdag 15 juni 2021

Kennismanagement

online via Zoom

van 17/06/2021 tot 24/06/2021

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Keuze van de redactie

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

(7/6) Maakt of kraakt de pandemie nu carrières van techvrouwen? - artikel

(7/6) Umicore benoemt Mathias Miedreich tot nieuwe CEO

(3/6) Primeur: eerste multimodaal waterstoftankstation geopend in Antwerpen

(2/6) Ontwikkeling waterstof- en CO2-backbone in North Sea Port

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De nieuw gecertificeerde stations bevinden zich in 7 van de 13 ICOS-lidstaten en in alle drie de ICOS-domeinen: atmosfeer, ecosysteem en oceaan.

Onder hen drie stations in Italië, twee stations in Duitsland, Denemarken en Finland, en een station in België, Tsjechië en Noorwegen.

Het Belgische oceaanstation RV Simon Stevin is een 36 meter lang onderzoeksschip, beheerd en geëxploiteerd door het Vlaams Instituut voor de Zee. Het schip vaart in de zuidelijke bocht van de Noordzee, het Kanaal en nabijgelegen watergebieden. Het is uitgerust om continu de partiële druk van CO2 te meten, en om stalen te nemen voor opgeloste anorganische koolstof, pH en totale alkaliteit.

De RV Simon Stevin vaart in een uitdagend, doch zeer interessant werkgebied voor metingen. Dit door de nabijheid van sterk verstedelijkte gebieden en lokale mondingen van rivieren zoals de Schelde, de Seine en de Theems.

Op deze plaatsen vermengt zoet water uit de rivieren zich met zout water uit de Noordzee. Met de ICOS-meetapparatuur aan boord is het bijvoorbeeld mogelijk om te evalueren hoeveel CO2 de zee heeft opgenomen. De oceaan absorbeert ongeveer 25% van de door de mens gegenereerde CO2 uit de atmosfeer.

“Koolstofdynamiek is een belangrijk element van aquatische ecosystemen. Om deze beter te begrijpen is er nood aan betrouwbare en robuuste gegevens. We zijn verheugd dat het schip Simon Stevin nu een officieel ICOS-station is," zegt dr. Thanos Gkritzalis, de ICOS-hoofdwetenschapper van de RV Simon Stevin.

"Deze erkenning bewijst dat de geproduceerde data geschikt zijn voor hoogwaardig onderzoek en de mariene koolstofonderzoeksgemeenschap dienen."

ICOS heeft bijna 150 stations in Europa en het aantal stations groeit elk jaar. Met de 12 nieuwe labels zijn in totaal 80 van de 148 meetstations gestandaardiseerd voor broeikasgasmetingen.

ICOS-data helpen om de CO2-uitstoot en de sinks op Europees niveau zichtbaar te maken. De data wordt gebruikt door wetenschappers die het systeem aarde trachten te begrijpen, en door overheidsinstanties en internationale organisaties die wetenschappelijke en relevante informatie over broeikasgassen nodig hebben bij hun besluitvorming en bij hun inspanningen om de gevolgen van klimaatverandering te verzachten.

De ICOS-data zijn open en vrij toegankelijk op de ICOS-dataportaalsite. << (Lydia Heida) (foto: VLIZ - © ICOS ERIC | Konsta Punkka)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

ICOS, het ‘Integrated Carbon Observation System’, kende 12 extra meetstations voor broeikasgassen dit label toe, waaronder het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin.

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Op de onlangs gehouden LHCP2021 conferentie voor fysica is bekendgemaakt dat die koppeling niet meer dan 8,5 keer groter kan zijn dan de waarde die het Standaardmodel voorspelt.

Taipro: klein maar fijn groeit - artikel

Taipro (Tailored Microsystems Improving your Product) ontwikkelt microsystemen op maat van de processen van de klant. De Luikse chipverpakker zet resoluut in op groei en trekt naar Verviers.

Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

Vorig jaar oktober werd de eerste ronde gelanceerd van een marktbevraging voor het NextGen District, de voormalige site van General Motors in het havengebied.

Colt en NorthC Datacenters bundelen krachten

Klanten krijgen nu onder meer toegang tot voor 100+ Gbps geoptimaliseerde verbindingen en de op SDN gebaseerde netwerkservices die deel uitmaken van het On Demand-aanbod van Colt.

Bosch chipfabriek volledig geconnecteerd en aangestuurd door AI

Dankzij sterk geautomatiseerde, volledig geconnecteerde machines en geïntegreerde processen, samen met AI-methoden is de vestiging in Dresden een slimme fabriek en een Industrie 4.0 pionier.

Enperas-software voor ecologische voetafdruk bouwmaterialen

Deze spin-off van VITO en EnergyVille ontwikkelt software waarmee bedrijven zelf een levenscyclusanalyse kunnen maken van bouwmaterialen om concreet de milieukosten te becijferen.

Nieuwe inspiratiegids moet scholen inspireren bij hun Digisprong

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Peter Demuynck van Agoria Vlaanderen hebben de nieuwe inspiratiegids Edtech voorgesteld als hulpmiddel voor scholen rond digitalisering.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners