Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

ICOS, het ‘Integrated Carbon Observation System’, kende 12 extra meetstations voor broeikasgassen dit label toe, waaronder het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin.

Trefwoorden: #broeikasgas, #CO2-uitstoot, #data, #gestandaardiseerd, #ICOS, #label, #meetstation, #metingen, #RV Simon Stevin, #VLIZ

Lees verder

research

( Foto: VLIZ - © ICOS ERIC | Konsta Punkka )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuw gecertificeerde stations bevinden zich in 7 van de 13 ICOS-lidstaten en in alle drie de ICOS-domeinen: atmosfeer, ecosysteem en oceaan.

Onder hen drie stations in Italië, twee stations in Duitsland, Denemarken en Finland, en een station in België, Tsjechië en Noorwegen.

Het Belgische oceaanstation RV Simon Stevin is een 36 meter lang onderzoeksschip, beheerd en geëxploiteerd door het Vlaams Instituut voor de Zee. Het schip vaart in de zuidelijke bocht van de Noordzee, het Kanaal en nabijgelegen watergebieden. Het is uitgerust om continu de partiële druk van CO2 te meten, en om stalen te nemen voor opgeloste anorganische koolstof, pH en totale alkaliteit.

De RV Simon Stevin vaart in een uitdagend, doch zeer interessant werkgebied voor metingen. Dit door de nabijheid van sterk verstedelijkte gebieden en lokale mondingen van rivieren zoals de Schelde, de Seine en de Theems.

Op deze plaatsen vermengt zoet water uit de rivieren zich met zout water uit de Noordzee. Met de ICOS-meetapparatuur aan boord is het bijvoorbeeld mogelijk om te evalueren hoeveel CO2 de zee heeft opgenomen. De oceaan absorbeert ongeveer 25% van de door de mens gegenereerde CO2 uit de atmosfeer.

“Koolstofdynamiek is een belangrijk element van aquatische ecosystemen. Om deze beter te begrijpen is er nood aan betrouwbare en robuuste gegevens. We zijn verheugd dat het schip Simon Stevin nu een officieel ICOS-station is," zegt dr. Thanos Gkritzalis, de ICOS-hoofdwetenschapper van de RV Simon Stevin.

"Deze erkenning bewijst dat de geproduceerde data geschikt zijn voor hoogwaardig onderzoek en de mariene koolstofonderzoeksgemeenschap dienen."

ICOS heeft bijna 150 stations in Europa en het aantal stations groeit elk jaar. Met de 12 nieuwe labels zijn in totaal 80 van de 148 meetstations gestandaardiseerd voor broeikasgasmetingen.

ICOS-data helpen om de CO2-uitstoot en de sinks op Europees niveau zichtbaar te maken. De data wordt gebruikt door wetenschappers die het systeem aarde trachten te begrijpen, en door overheidsinstanties en internationale organisaties die wetenschappelijke en relevante informatie over broeikasgassen nodig hebben bij hun besluitvorming en bij hun inspanningen om de gevolgen van klimaatverandering te verzachten.

De ICOS-data zijn open en vrij toegankelijk op de ICOS-dataportaalsite.