Trends in de maakindustrie in kaart gebracht

Economie 10/06/2021 14:22:50

Dewi Van De Vyver, CEO van Flow Pilots, en Carine Lucas van technologiefederatie Agoria nemen de belangrijkste digitale trends binnen de maakindustrie onder de loep.

Lees hieronder verder   
Verwant

Trends in de maakindustrie in kaart gebracht

Schunk pakt uit met biomimetische grijpertechnologie

Planetaire tandwielkast maakt hoog-precieze raamheffer mogelijk

Duitse magneetvrije inductiemotor haalt topprestaties

Hydrauliek en pneumatiek vervangen door ... servo?

Cobotracks behaalt Techman certificatie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Additive Manufacturing Insights

Online Flam3D webinar

dinsdag 15 juni 2021

Kennismanagement

online via Zoom

van 17/06/2021 tot 24/06/2021

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Keuze van de redactie

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

(7/6) Maakt of kraakt de pandemie nu carrières van techvrouwen? - artikel

(7/6) Umicore benoemt Mathias Miedreich tot nieuwe CEO

(3/6) Primeur: eerste multimodaal waterstoftankstation geopend in Antwerpen

(2/6) Ontwikkeling waterstof- en CO2-backbone in North Sea Port

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De maakindustrie evolueert razendsnel. En toch is er in deze sector nog een serieuze inhaalbeweging nodig op het vlak van digitalisering.

Digitale transformatie biedt enorm veel groeimogelijkheden, maar vaak weten ondernemers niet goed hoe te beginnen of waarop ze het best inzetten om zoveel mogelijk meerwaarde te creëren.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste trends:

 1. Vraag en aanbod in kaart brengen
  Digitale transformatie is meer dan een blad papier digitaal maken. Het betekent een echte meerwaarde creëren. Er is vandaag een enorme stroom aan providers, die allemaal inspelen op een ander digitaal facet, waardoor maakbedrijven door de bomen vaak het bos niet meer zien. Het is belangrijk dat digitale transformatiebedrijven heel duidelijk toelichten wat ze precies doen en voor wie, en welke expertise ze te bieden hebben.

 2. Bedrijven blijven aarzelen door pandemie
  Maakbedrijven beseffen dat digitale transformatie een must is. Dat heeft de Covid-pandemie pijnlijk duidelijk gemaakt. Wegens de plots veranderde noden moesten veel bedrijven in sneltempo digitaliseren. Daardoor zijn afdelingen, zoals sales en back office, de laatste maanden wel getransformeerd in heel wat maakbedrijven. Maar in onzekere coronatijden blijven velen vaak twijfelen, waardoor de transformatie uitblijft in de domeinen waar die het meest meerwaarde kan opleveren.

 3. Low risk is populair... maar beperkt
  Heel wat bedrijven kiezen voor zogenaamde off the shelf platformen omdat ze goedkoop en low risk zijn. Die vereenvoudigen een aantal processen, maar bieden eerder beperkte functionaliteiten. Een op maat gemaakt platform dat precies doet wat het moet doen, kan meer soelaas bieden.

 4. Meer contact met eindgebruiker
  De maakindustrie is een sector waar opvallend weinig of zelfs helemaal geen digitaal contact is tussen producent en eindgebruiker. Maar eindgebruikers willen de herkomst van hun product kunnen traceren. Voor bedrijven is het dan weer erg waardevol te weten hoe die eindgebruikers hun product gebruiken en wat ze er goed en niet goed aan vinden. << (Guy Leysen) (foto: Flow Pilots)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

ICOS, het ‘Integrated Carbon Observation System’, kende 12 extra meetstations voor broeikasgassen dit label toe, waaronder het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin.

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Op de onlangs gehouden LHCP2021 conferentie voor fysica is bekendgemaakt dat die koppeling niet meer dan 8,5 keer groter kan zijn dan de waarde die het Standaardmodel voorspelt.

Taipro: klein maar fijn groeit - artikel

Taipro (Tailored Microsystems Improving your Product) ontwikkelt microsystemen op maat van de processen van de klant. De Luikse chipverpakker zet resoluut in op groei en trekt naar Verviers.

Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

Vorig jaar oktober werd de eerste ronde gelanceerd van een marktbevraging voor het NextGen District, de voormalige site van General Motors in het havengebied.

Colt en NorthC Datacenters bundelen krachten

Klanten krijgen nu onder meer toegang tot voor 100+ Gbps geoptimaliseerde verbindingen en de op SDN gebaseerde netwerkservices die deel uitmaken van het On Demand-aanbod van Colt.

Bosch chipfabriek volledig geconnecteerd en aangestuurd door AI

Dankzij sterk geautomatiseerde, volledig geconnecteerde machines en geïntegreerde processen, samen met AI-methoden is de vestiging in Dresden een slimme fabriek en een Industrie 4.0 pionier.

Enperas-software voor ecologische voetafdruk bouwmaterialen

Deze spin-off van VITO en EnergyVille ontwikkelt software waarmee bedrijven zelf een levenscyclusanalyse kunnen maken van bouwmaterialen om concreet de milieukosten te becijferen.

Nieuwe inspiratiegids moet scholen inspireren bij hun Digisprong

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Peter Demuynck van Agoria Vlaanderen hebben de nieuwe inspiratiegids Edtech voorgesteld als hulpmiddel voor scholen rond digitalisering.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners