Verbeterde membranen voor blauwe energie

Onderzoek & Wetenschap 11/06/2021 10:06:07

Met positief en negatief geladen zoutionen in rivier- en zeewater kun je energie opwekken via speciale membranen. TU Eindhoven ontwikkelde technologie om dit proces te verbeteren.

Lees hieronder verder   
Verwant

Veilig opslaan van LNG - artikel

Verbeterde membranen voor blauwe energie

Gimv verhoogt haar investering in Alro Group

Hoe hou je li-ion batterijen brandveilig ?

Onderzoekers zien varen op methanol als valabele optie

Primeur: eerste multimodaal waterstoftankstation geopend in Antwerpen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Additive Manufacturing Insights

Online Flam3D webinar

dinsdag 15 juni 2021

Kennismanagement

online via Zoom

van 17/06/2021 tot 24/06/2021

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Keuze van de redactie

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

(7/6) Maakt of kraakt de pandemie nu carrières van techvrouwen? - artikel

(7/6) Umicore benoemt Mathias Miedreich tot nieuwe CEO

(3/6) Primeur: eerste multimodaal waterstoftankstation geopend in Antwerpen

(2/6) Ontwikkeling waterstof- en CO2-backbone in North Sea Port

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Blauwe energie maakt gebruik van een technologie die bekend staat als omgekeerde elektrodialyse, waarbij positief en negatief geladen zoutionen in rivier- en zeewater door speciale membranen worden geleid.

Maar bacteriën, klei, zouten of organisch materiaal kunnen zich ophopen op en in het membraan, waardoor het elektrisch vermogen van de cel afneemt. Dit staat bekend als 'fouling'.

Onderzoeker Diego Pintossi: "Ik heb een techniek ontwikkeld om dit proces te monitoren. Met behulp van elektrochemische impedantiespectroscopie is in een vroeg stadium te voorspellen wanneer de vervuiling optreedt. Zo weet je wanneer je de membranen moet reinigen en hoeveel reiniging er nodig is."

Pintossi keek ook naar de invloed van sulfaat op de membranen. "We weten dat grote, negatief geladen deeltjes, zoals sulfaat, het vermogen van de cellen verminderen, omdat ze een sterke wisselwerking hebben met de ladingen van het membraan. Dit blokkeert het transport van de zoutdeeltjes en beïnvloedt het opwekken van elektra."

Hij ontwikkelde twee modellen om de effecten van fouling op de stroomproductie te beschrijven: "Deze modellen voorspellen de stroomproductie in grootschalige installaties, en helpen de kosten van deze installaties te drukken."

Ook ontwikkelde Pintossi twee chemische benaderingen die de membranen beter bestand maken tegen vervuiling. Beide maken gebruik van een speciale coating met zwitterionen.

"Zwitterionen zijn moleculen met een gelijk aantal positief- en negatief geladen deeltjes. Dit maakt de membranen in de RED-cel hydrofieler. Zo vertraagt het begin van vervuiling en de groei ervan."

"De relatie tussen membranen, water en vervuiling is heel complex en daarom lastig te modelleren. Door gebruik te maken van grote hoeveelheden data, zoals uit de pilotinstallatie op de Afsluitdijk, kunnen we straks een machine learning-model ontwikkelen dat de eigenschappen van de stack en het water direct relateert aan de mate van vervuiling. Zo kunnen we het proces van fouling beter begrijpen."

Pintossi deed zijn onderzoek bij Wetsus, een Europees onderzoekscentrum voor duurzame watertechnologie gevestigd in Leeuwarden. << (Lydia Heida) (foto: Redstack)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

ICOS, het ‘Integrated Carbon Observation System’, kende 12 extra meetstations voor broeikasgassen dit label toe, waaronder het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin.

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Op de onlangs gehouden LHCP2021 conferentie voor fysica is bekendgemaakt dat die koppeling niet meer dan 8,5 keer groter kan zijn dan de waarde die het Standaardmodel voorspelt.

Taipro: klein maar fijn groeit - artikel

Taipro (Tailored Microsystems Improving your Product) ontwikkelt microsystemen op maat van de processen van de klant. De Luikse chipverpakker zet resoluut in op groei en trekt naar Verviers.

Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

Vorig jaar oktober werd de eerste ronde gelanceerd van een marktbevraging voor het NextGen District, de voormalige site van General Motors in het havengebied.

Colt en NorthC Datacenters bundelen krachten

Klanten krijgen nu onder meer toegang tot voor 100+ Gbps geoptimaliseerde verbindingen en de op SDN gebaseerde netwerkservices die deel uitmaken van het On Demand-aanbod van Colt.

Bosch chipfabriek volledig geconnecteerd en aangestuurd door AI

Dankzij sterk geautomatiseerde, volledig geconnecteerde machines en geïntegreerde processen, samen met AI-methoden is de vestiging in Dresden een slimme fabriek en een Industrie 4.0 pionier.

Enperas-software voor ecologische voetafdruk bouwmaterialen

Deze spin-off van VITO en EnergyVille ontwikkelt software waarmee bedrijven zelf een levenscyclusanalyse kunnen maken van bouwmaterialen om concreet de milieukosten te becijferen.

Nieuwe inspiratiegids moet scholen inspireren bij hun Digisprong

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Peter Demuynck van Agoria Vlaanderen hebben de nieuwe inspiratiegids Edtech voorgesteld als hulpmiddel voor scholen rond digitalisering.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners