Flanders.HealthTech wordt zevende speerpuntcluster

Doel hiervan is om de Vlaamse healthtech nauwer te laten samenwerken rond thema’s zoals gepersonaliseerde en digitale geneeskunde, efficiënte gezondheidszorg en baanbrekende zorginnovaties.

Trefwoorden: #digitaal, #elektronica, #flanders.HealthTech, #fotonica, #gezondheidszorg, #IT, #speerpuntcluster, #therapeutische innovators, #Vlaamse Regering

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - flanders.healthTech )

ENGINEERINGNET.BE - Naast traditionele gezondheidszorg- en therapeutische innovators en digitale medische hulpmiddelen zijn vandaag ook IT, elektronica en fotonica belangrijke spelers in dit ecosysteem.

Deze interdisciplinaire wisselwerking is volop nieuwe healthcare-oplossingen en nieuwe bedrijfsmodellen aan het creëren. De nieuwe speerpuntcluster flanders.healthTech zet volop in op de kruisbestuiving tussen deze sectoren.

Door nauwer samen te werken, krijgt de innovatiekracht en competitiviteit van het Vlaamse gezondheidszorgecosysteem een boost. De cluster heeft als missie om middels samenwerking slimme oplossingen te ontwikkelen en de positie van Vlaanderen als dé Europese hotspot voor healthtech te verankeren.

Nieuwe zorginnovaties creëren ook interessante opportuniteiten voor buitenlandse investeringen en kunnen Europese steun aantrekken. Zo wordt de Vlaamse zorgsector een nog sterkere hefboom voor de economie én voor menselijk welzijn.

Voor de Vlaamse Regering is flanders.HealthTech een essentiële schakel op weg naar de langetermijnstrategie 'Visie 2050'. De nieuwe cluster wordt de zevende speerpuntcluster onder regie van Agentschap Innoveren & Ondernemen.

Ruim 70 R&D-intensieve partners hebben zich al geëngageerd: 45 kmo’s, 14 grote bedrijven, 4 Universitaire Ziekenhuizen, de koepel van zorgactoren Zorgnet-Icuro, 5 sectorverenigingen, 3 Strategische Onderzoekscentra en 5 Universiteiten.

Concreet zal de speerpuntcluster zich toespitsen op gepersonaliseerde en digitale geneeskunde, efficiënte gezondheidszorg en baanbrekende zorginnovaties.

Tijdens de komende maanden wordt een eerste oproep gelanceerd met 6,5 miljoen euro aan steun voor O&O-projecten. In 2022 wordt dit steunbedrag opgetrokken naar 8 miljoen euro.

Eind 2021 legt flanders.healthTech het clusterpact ter goedkeuring voor aan de Vlaamse overheid. Dit pact zal het engagement tussen de deelnemende organisaties en de overheid bezegelen en 1,5 miljoen euro werkingsmiddelen voor de eerste 3 jaar voorzien.