Dumpingspraktijken staal? Of toch niet?

Economie 3/01/2012 13:08:12

Eurofer en Agoria kruisen de degens omtrent mogelijke dumpingspraktijken uit China.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(12/8) Digitalisering binnenvaart voor meer efficiëntie en veiligheid

(11/8) Forcit en Holst Centre ontwikkelen prototype van slim gelaatsmaker

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Eurofer, een Europese Staalassociatie die meer dan 70 % van de totale productie van bepaalde organisch beklede staalproducten in de Unie voor hun rekening neemt, diende op 7 november een klacht in waarin gewag wordt gemaakt van dumping van “bepaalde organisch beklede staalproducten”.

Meer bepaald betreft het “platgewalste producten van niet-gelegeerd en gelegeerd staal (uitgezonderd roestvrij staal) die aan ten minste één kant met kunststof zijn beschilderd, gelakt of bekleed, met uitzondering van zogenaamde „sandwichpanelen” die gebruikt worden in de bouw en uit twee metalen buitenplaten bestaan met ertussen een stabiliserende kern van insolatiemateriaal, en met uitzondering van producten met een laatste bekleding van zinkstof.”

Van Eurofer maken ook enkele Belgische bedrijven deel uit: Duferco Belgium en NLMK Europe (beide uit La Louvière) en Groupement de la Sidérurgie asbl (met vestiging in Brussel). ArcelorMittal Group, met zetel in het Groot-Hertogdom Luxemburg, is eveneens lid.

Het land dat dumpingpraktijken zou toepassen, is China. Volgens het ‘bericht van inleiding van een antidumpingprocedure’ zou
“De aldus berekende dumpingmarges blijken voor het betrokken land significant te zijn.”

“(…) De klager heeft bewijsmateriaal voorgelegd waaruit blijkt dat de invoer van het onderzochte product uit het betrokken land zowel absoluut als qua marktaandeel is gestegen.”

“Uit het door de klager verstrekte voorlopige bewijsmateriaal blijkt dat de hoeveelheden waarin en de prijzen waartegen het onderzochte product werd ingevoerd onder meer een negatieve invloed hebben gehad op het marktaandeel, het verkoopvolume en de prijzen van de bedrijfstak van de EU, waardoor de bedrijfsresultaten en de financiële situatie van de bedrijfstak aanzienlijk zijn verslechterd en arbeidsplaatsen verloren zijn gegaan.”

“(…) Daar de Commissie na overleg met het Raadgevend Comité tot de conclusie is gekomen dat de klacht is ingediend door of namens de bedrijfstak van de Unie en dat er voldoende bewijsmateriaal is om een procedure in te leiden, opent zij hierbij een onderzoek overeenkomstig artikel 5 van de basisverordening.”

Agoria, de ‘Belgische Federatie van de Technologische Industrie’ is niet te spreken over het neergelegde antidumpingdossier. Ze stelt dat “de prijzen van een reeks consumentenproducten waarin gelakt staal is verwerkt, binnenkort fors dreigen te stijgen. (…) vlak gelakt staal (…) wordt vaak gebruikt in consumentenartikelen zoals keukenmateriaal of elektrotoestellen als wasmachines. Gelakt staal voor bouwproducten zoals garagepoorten vertegenwoordigt vaak meer dan de helft van de kostprijs.”

Agoria vecht het antidumpingdossier bij de Europese Commisie aan: “We willen dat Europa haar verantwoordelijkheid opneemt. Door een muur van antidumpingmaatregelen op te trekken treft men de staalverwerkende Agoriabedrijven direct. Staal in Europa wordt duurder en hierdoor vrezen we dat meer afgewerkte producten ingevoerd worden. Onze leden zullen marktaandeel verliezen en bovendien verliest ook de staalindustrie in Europa zo klanten. De staalverwerkende bedrijven in Agoria stellen ongeveer 100.000 mensen tewerk, in heel Europa gaat het om 7 miljoen mensen."

De betwiste, ingeleide antidumpingprocedure is te vinden op OJ:C:2011:373:0016:0022:NL:PDF << (KV)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Air Products en thyssenkrupp gaan samen elektrolyse­fabrieken bouwen

thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers en Air Products hebben een strategische overeenkomst getekend rond samenwerking en de ontwikkeling van projecten voor de levering van groene waterstof.

Academisch team ondersteunt Belgische offshore windenergie-sector

In het PhairywinD project biedt een sterk academisch team ondersteuning op gebied van de laatste technologische trends, de wetenschappelijke vooruitgang en innovatieve ideeën aanreiken.

Hoe ver kan je productiesystemen neerschalen? - column

Machines en andere productiemiddelen worden steeds compacter om materiaalverbruik te minimaliseren en kosten te besparen. Maar in hoeverre kan je individuele functies samenbrengen?

Stroomverbruik van artificiële intelligentie drastisch verminderd

Onderzoeksinstelling imec en halfgeleiderproducent GlobalFoundries lanceren een nieuwe chip, die geoptimaliseerd is voor toepassingen rond artificiële intelligentie (AI).

Zijn uw behuizingen klaar voor de zomer? - column

Nu de warmste maanden van het jaar voor de deur staan, kunnen gebruikers van industriële automatiseringssystemen maar beter voorbereid zijn op de zomerhitte.

Sophie Borgne verkozen tot Engineer Powerwoman 2020

Sophie Borgne, Senior Vice President Digital Plant Business bij Schneider Electric, werd tijdens de Hannover Messe Digital Days uitgeroepen tot Engineer Powerwoman 2020.

37 West-Vlaamse bedrijven behalen Charter Duurzaam Ondernemen

Na een jaar intensief werken ontvangen 37 West-Vlaamse bedrijven dit Voka Charter als bekroning voor hun beleid en realisaties rond duurzaam ondernemen het afgelopen jaar.

Kunstmatige koraalpoliep reinigt water en transporteert cellen

Onderzoekers van de Nederlandse TU Eindhoven ontwikkelden een kleine plastic robot gemaakt van responsieve materialen, die beweegt onder invloed van licht en magnetisme.

Gratis simulatie en voordelige besturing van robots bij igus

Om robots en de verschillende robotbewegingen gemakkelijk te kunnen programmeren, heeft igus nu een besturingssoftware ontwikkeld voor haar Low Cost automatiseringsoplossingen. igus robot control is online gratis beschikbaar en biedt gebruikers een eenvoudige inleiding tot de wereld van de automatisering. >>

Partners