• 03/01/2012

Europese Commissie steunt ledverlichting

Een snellere invoering van ledverlichting zou het succes van de Europese verlichtingsindustrie verzekeren en bijdragen aan een vermindering van het energieverbruik door verlichting

Trefwoorden: #groenboek, #led, #raadpleging

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET - De Europese Commissie buigt zich over de toekomst van op leds gebaseerde verlichtingssystemen.

Ledverlichting is een van de meest energiezuinige en veelzijdige vormen van verlichting, met een besparing tot 70% aan energie en geld in vergelijking met andere verlichtingstechnologieën. Een snellere invoering van ledverlichting zou volgens Europa dan ook het succes van de Europese verlichtingsindustrie verzekeren en bijdragen aan een vermindering van het energieverbruik door verlichting met 20% tegen 2020.

Ledverlichting wordt wel nog met een aantal uitdagingen in de markt geconfronteerd: hoge kosten in de aanschaf omdat het een geavanceerdere technologie betreft, gebrek aan bekendheid bij mogelijke gebruikers en het ontbreken van gemeenschappelijke normen. Daarom wordt er tot 29 februari 2012 een raadpleging gehouden, met als doel feedback te verzamelen over de ideeën van de Commissie.

Vice-voorzitter van de Europese Commissie Neelie Kroes zei hierover: “Het uitbreiden van ledverlichting spreekt natuurlijk voor zich. Het leidt tot meer geld in je portemonnee en een gezondere aarde. Geef ons alstublieft uw mening over de vraag hoe de toepassing van ledverlichting kan worden versneld en op welke manier Europa zoveel mogelijk banen kan creëren en zoveel mogelijk kan besparen door het gebruik van ledverlichting te stimuleren.”

Tot de belangrijkste vragen voor de openbare raadpleging behoren:
• Welke maatregelen kunnen eraan bijdragen bestaande belemmeringen uit de weg te ruimen en de toepassing van ledverlichting in Europa te versnellen?
• Hoe kan ervoor worden gezorgd dat er veilige ledproducten van goede kwaliteit op de Europese markt komen die voldoen aan de verwachtingen van de consument?
• Hoe kan de verlichtingssector nauwer samenwerken met architecten, ontwerpers op het gebied van verlichting, elektrische installateurs en de bouw?
• Hoe kan de EU ondernemerschap en concurrentie in de verlichtingssector het beste ondersteunen?

Het groenboek en de openbare raadpleging zijn te vinden op http://ec.europa.eu//index_en.htm


(KV)(foto wikipedia: Neelie Kroes)