Eerste doctoraatsverdediging op KAHO Sint-Lieven

Onderzoek & Wetenschap 4/01/2012 16:42:38

Kevin Smet trekt in doctoraatsverdediging op Technologiecampus Gent klassieke CIE kleurweergave-index in twijfel.

Lees hieronder verder   
Verwant

Risico-analyse, niet zonder risico - column

Prof. L. Pintelon: «De commerciële opleidingsrollercoaster» - column

Nieuw project streeft naar meer automatisatie in voedingsindustrie

Eredoctoraat biomedische signaalbewerking voor professor KULeuven

Nieuwe methode om poreuze materialen te ontwikkelen

België zet stap richting materialen voor vernietiging van stikstofoxiden

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

van 27/10/2020 tot 28/10/2020

Always an eye on your assets

B&R Webinar

dinsdag 27 oktober 2020

Aquarama Trade Fair

Brabanthal Leuven

donderdag 29 oktober 2020

IO-Link 4 Life Digital Event

Digital Event

donderdag 29 oktober 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Keuze van de redactie

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

(15/10) 3D-printen met gebruikte materialen voor een circulaire economie

(15/10) Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

(12/10) VLIZ breidt onderzoekscapaciteit uit in nieuwe ’Ocean Innovation Space’

(12/10) Europese steun voor Antwerps innovatief CO2-reductie project

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Voor het eerst in de geschiedenis van KAHO Sint-Lieven heeft er een doctoraatsverdediging plaats gevonden op de hogeschool.

De primeur is een gevolg van de doorgedreven samenwerking tussen de school en de K.U.Leuven, in dit geval met het departement ESAT. De hogeschool spreekt in dat verband overigens over ‘een erkenning van het universitair karakter van de opleiding industrieel ingenieur’.

Op 20 december 2011 verdedigde Kevin Smet, onderzoeker bij de onderzoeksgroep Lichttechnologie van KAHO Sint-Lieven, er namelijk zijn doctoraat ‘A new metric for evaluating the colour quality of white light sources with reference to memory colours’.

Smet trekt in zijn doctoraat de klassieke CIE kleurweergave-index in twijfel. Die bepaalt sinds de jaren ’70 hoe kleuren onder een lamp worden waargenomen. De index werkt met een referentielamp, die wordt verondersteld de ‘ideale’ lamp te zijn.

En daar knelt nu net het schoentje: sommige nieuwe lampen op de markt, zoals bijv. LED’s, scoren namelijk visueel hoger dan door de index voorspeld wordt.

Smet wil naar eigen zeggen via zijn doctoraat ‘deelnemen aan de internationale discussie rond kleurweergave, door het ontwikkelen van een eigen metriek, nl. een correcte beoordeling van één of meerdere subjectieve aspecten van de kleurkwaliteit van een witte lichtbron’.

De nieuwe index, ontwikkeld op basis van voorgaande resultaten, werd gestaafd aan de hand van onderzoeken die terug te vinden zijn in recente literatuur en een eigen visueel experiment, waarin proefpersonen de kleur van een aantal objecten onder verschillende lampen moesten beoordelen.

Op basis van dit onderzoek heeft Kevin ook een lamp ontwikkeld die zo goed mogelijk scoort op de nieuwe index en die tevens is getest in visuele experimenten. << (BB) (foto: KAHO Sint-Lieven, Kevin Smet)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

Generaal-majoor Lutgardis Claes werd de eerste vrouwelijke rector van de Brusselse Koninklijke Militaire School (KMS). Ze is Burgerlijk Ingenieur in de vliegtuigbouw en bewapening-ballistiek

State-of-the-art batterijtester voor testlabo EnergyVille

Het batterijtestlabo van EnergyVille werd onlangs uitgebreid met een state-of-the-art batterijtester van de fabrikant PEC. Tegelijkertijd werd ook een temperatuurkamer in gebruik genomen.

Iconische brug bindmiddel voor Antwerpen-Noord

Sinds juli 2016 vormt de Parkbrug over de Italiëlei een verkeersveilige verbinding voor voetgangers en fietsers tussen Park Spoor Noord, het oude stadscentrum en het Eilandje.

ORI en Tractebel vs corona 1.0

Begin maart vond het laatste fysieke ORI-event plaats in Gare Maritime te Brussel. Het opkomende coronavirus was toen al onderwerp van vele gesprekken, maar de impact was nog onduidelijk.

Volvo Trucks gaat elektrische voertuigen in bouwsector testen

Deze maand is Volvo Trucks gestart met livetests van een volledig elektrisch voertuig in de bouwsector. Het bedrijf leverde hiervoor twee voertuigen voor zwaar gebruik aan zijn klant Swerock

Accelerator Start it @KBC verwelkomt recordaantal ondernemers

Meer dan 280 start-ups dienden hun kandidatuur in voor de 20e pitchwave van Start it @KBC. Dat is een recordaantal sinds de start van de accelerator in 2014.

Coronaproef ’fysiek’ netwerken tijdens succesvolle ABISS2020

Begin oktober slaagden de 68 technologiepartners er in om met 583 fysieke bezoekers en 248 digitale bezoekers te netwerken omtrent trends en oplossingen voor industriële digitalisering.

Nieuwe satellieten zorgen voor veel beter beeld methaanemissie

Nieuwe satelliet­detectie­systemen zorgen, samen met bestaande lucht- en grond monitoring­systemen, voor een veel nauwkeuriger beeld van methaan­emissies, aldus Columbia University en TNO.

ABB introduceert nieuwe ultrasone niveautransmitter

ABB heeft een nieuwe ultrasone niveautransmitter met vele functies gelanceerd, speciaal ontworpen voor industrieën met een groot aantal geïnstalleerde niveaumeters. Met zijn modulaire ontwerp en intelligente algoritmen is de LST200 eenvoudig te installeren, in bedrijf te stellen en te onderhouden en is stabiel in gebruik. >>

Partners