• 05/01/2012

Europees actieplan voor eco-innovatie gelanceerd

Nieuw actieplan moet met gerichte acties de eco-innovatie in alle sectoren van de economie versnellen.

Trefwoorden: #actieplan, #eco-innovatie

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET -- Het nieuwe, Europese Actieplan voor eco-innovatie moet stimulansen bieden voor innovatie die de druk op het milieu doet afnemen, en zal de kloof tussen innovatie en de markt dichten.

Het actieplan voor eco-innovatie is een van de verbintenissen in het kader van het vlaggenschipinitiatief “Innovatie-Unie” en bouwt voort op het Actieplan inzake milieutechnologieën van 2004. Tot dusver lag het accent op groene technologieën, maar nu wordt gefocust op het bredere concept van de eco-innovatie.

Commissaris voor Milieu Janez Potoènik stelde het zo: “De innovatie-uitdaging van deze eeuw zal erin bestaan ervoor te zorgen dat onze hulpbronnen langer meegaan – door meer te doen met minder – en de impact van onze activiteiten te verkleinen.

Als wij concurrerend willen zijn in een wereld met toenemende beperkingen inzake hulpbronnen, moet Europa het voortouw nemen om die uitdaging aan te gaan.

De wereldwijde vraag naar ecologische technologieën, producten en diensten neemt, zelfs in deze moeilijke tijden, snel toe en het is een sector waar Europa veel te bieden heeft. Dit is een plan voor groene banen en groene groei.”

Het actieplan zal met gerichte acties de eco-innovatie in alle sectoren van de economie versnellen. Om ervoor te zorgen dat de marktvraag naar eco-innovatie sterker en stabieler wordt, zullen in het kader van het plan maatregelen worden genomen op het gebied van wetgevingsstimulansen, private en publieke aankopen en normen en zal steun worden vrijgemaakt voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) om de investeringsbereidheid en de netwerkmogelijkheden van die ondernemingen te vergroten.

De kernelementen van het nieuwe actieplan zijn:

1. gebruikmaken van het milieubeleid en de milieuwetgeving om de eco-innovatie te bevorderen;
2. demonstratieprojecten en partnerschappen ondersteunen om veelbelovende, intelligente en ambitieuze operationele technologieën op de markt te brengen;
3. nieuwe normen opstellen om de eco-innovatie te bevorderen;
4. financiële instrumenten en ondersteunende diensten inschakelen ten behoeve van het MKB;
5. de internationale samenwerking versterken;
6. de ontwikkeling ondersteunen van de nieuwe vaardigheden en banen en van de daaraan gekoppelde opleidingsprogramma’s om in te spelen op de behoeften van de arbeidsmarkt, en
7. de eco-innovatie bevorderen via Europese innovatiepartnerschappen.

De Europese eco-industrie is intussen en belangrijke economische sector met een jaarlijkse omzet die wordt geraamd op 319 miljard, of ongeveer 2,5% van het BBP van de EU.


(KV) (foto Wikipedia: Janez Potoènik)