• 05/01/2012

Spacebel-software aan boord van Pléiades-1

Belgische KMO en softwareontwikkelaar Spacebel heeft in grote mate bijgedragen aan de realisatie van het Franse aardobservatieprogramma Pléiades.

Trefwoorden: #observatiesatellieten, #pleiades, #spacebel

Lees verder

technologie ruimtevaart

ENGINEERINGNET.BE -- De Belgische KMO en softwareontwikkelaar Spacebel heeft in grote mate bijgedragen aan de realisatie van het aardobservatieprogramma Pléiades, van het Franse ruimtevaartagentschap CNES.

Vorige maand werd vanaf de ruimtebasis Kourou de eerste Pléiades-satelliet gelanceerd.

Het Pléiades-programma is opgebouwd rond twee observatiesatellieten die elk ongeveer 1.000 kg wegen en die voor zowel civiele als militaire doeleinden kunnen worden ingezet. Beide satellieten zijn ontworpen voor een operationele levensduur van 5 jaar.

Al die tijd zullen ze nauwgezet onze planeet observeren en beeldmateriaal verzamelen voor nuttige toepassingen zoals landbouw, landbeheer, de aanpak van natuurrampen, enz. Ze zullen ook informatie verschaffen over massale volksverplaatsingen en de topografische kenmerken in conflictgebieden.

Spacebel begon aan het Pléiades-project te werken in 2004, toen het een eerste contract voor de ontwikkeling van ‘on board’-software voor de aansturing van het instrumentarium en de wetenschappelijke capaciteit van de satellieten toegewezen kreeg. Een jaar later werd Spacebel door CNES geselecteerd om ook deel te nemen aan de ontwikkeling van het controlecentrum.

Het Belgische bedrijf werkt ook mee aan het uitstippelen van de missie en speelt een belangrijke rol bij de simulaties tijdens welke o.a. de goede werking van de satellieten voor de lancering wordt uitgetest.


(KV) (foto Astrium)