Opvolger Wet van Moore gedefinieerd

Bedrijfsnieuws 6/01/2012 8:37:23

Koomey’s Wet stelt efficiëntie centraal, níet vermogen

Lees hieronder verder   
Verwant

Presentatie van eerste koolstof-zonnecel (+video)

Hydrogel met opvallende elektrische eigenschappen

Opvolger Wet van Moore gedefinieerd

Bliksemsnelle, efficiënte datatransmissie ontwikkeld aan Stanford

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Bouwmanager - Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Intersolution 2021

Flanders Expo, Gent

van 27/01/2021 tot 28/01/2021

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

maandag 1 februari 2021

Keuze van de redactie

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Voor het eerst hebben onderzoekers kunnen aantonen dat de energie-efficiëntie in computers om de ruwweg 18 maanden verdubbelt.

Het inzicht komt neer op een Wet die de befaamde ‘Wet van Moore’ opvolgt. Deze stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke 2 jaar verdubbelt. Maar enkele jaren geleden, eind 2006, kondigde de toen gepensioneerde Gordon Moore reeds aan dat zijn wet niet eeuwig geldend zou zijn. "Er worden inmiddels limieten bereikt die niet overschreden kunnen worden," zei hij.

De nieuwe gedachte dat het eerder de energie-efficiëntie in computers is die om de ruwweg 18 maanden verdubbelt, komt in de eerste plaats van Prof. Jonathan Koomey, Stanford University. Het onderzoek werd evenwel verricht in samenwerking met Intel (waarvan eerder genoemde Moore een oprichter was), Microsoft, en Carnegie Mellon University.

Berekeningen werden gemaakt, vertrekkende van de ENIAC, de eerste computer die niet supergespecialiseerd was. Deze ENIAC was gebouwd voor het Amerikaanse leger en voltooid in 1946. De naam is een afkorting en staat voor Electronic Numerical Integrator And Computer. Ze kostte bijna 500.000 dollar, bestond uit 19.000 radiobuizen (geen transistors), mat 2.4 m × 0.9 m × 30 m, woog 30 ton, en had een vermogen van 150 kW.

Koomey stelt vast dat reeds vóór transistors zo belangrijk werden, de energie-efficiëntie om de 18 maanden verdubbelde. Een wetmatigheid hangt dus eerder samen met het feit dat informatietechnologie werkt op basis van elektronen, niet dat wordt gewerkt met transistoren.

Lorie Wigle, General Manager van het Ecotechnologieprogramma bij Intel, merkt op dat, sedert de Intel Core microarchitectuur in 2006 is geïntroduceerd, het bedrijf een “zee van veranderingen had vastgesteld inzake het verplaatsen van de focus, naar energieverbruik.”

Volgens Erik Brynjolfsson, Professor van de Sloan School of Management, MIT, overvleugelt de Wet van Koomey's, inzake energieverbruik, steeds meer die van Moore in tal van toepassingen. Denk hierbij ook aan evoluties zoals mobiele ICT.

Koomey zelf vindt de trend vooral interessant omdat het buitengwone mogelijkheden inzake ICT mogelijk maakt.

“De theoretische limieten ervan zijn namelijk nog heel veraf,” zegt hij. “Merk in dat verband op dat de fysicus Richard Feynman in 1985 de nood aan elektriciteit in computers heeft geanalyseerd, en dat hij daarbij vaststelde dat deze, theoretisch gezien, honderd miljard maal beter kon voor de limiet wordt bereikt. Sedert dat moment, 1985, is de energie-efficiëntie 40.000 keer verbeterd. We hebben dus nog heel wat te doen eer we komen bij de fysisch mogelijke limiet!” << (KV) (foto: Jonathan Koomey)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Start-up TEO maakt technische opleidingen permanent toegankelijk

Met laagdrempelige technische opleidingen helpt start-up TEO (Teaching Each Other) bedrijven zoals Volvo Cars, Aviko en TVH hun medewerkers op een hands-on manier te blijven vormen.

Plannen voor multimodaal megadistributiecentrum in North Sea Port

Het multimodale logistieke park WDPort of Ghent in North Sea Port zal, na goedkeuring van de bouwvergunning, uitgebreid worden met een mega­distributie­centrum van 150.000 m².

Nieuwe ‘elektrische’ superkraan bij Sarens

Sarens kondigt zijn nieuwste elektrische ringkraan aan, de SGC-90 bijgenaamd "The Little Celeste” en ontwikkeld in volle Covid-19-pandemie.

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Op het Duitse offshore windpark Kaskasi van RWE zal voor het eerst gebruik gemaakt worden van hun eigen gepatenteerde, innovatieve funderingstechnologie, de zogenaamde collars.

Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020

Koen Bordeaud'huy (40), SHEQ-manager bij Samoco is een industrieel montage­bedrijf in Zwijndrecht, is door Agoria verkozen tot Preventie­adviseur van het Jaar in de categorie contractor.

Opinie: transportsector moet kiezen tussen elektrisch of waterstof

Als we de transportsector duurzamer willen krijgen dient deze sector stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch, aldus promovendus Bunyod Holmatov van Universiteit Twente.

Corona versnelt doodsstrijd van Photokina

Na het afblazen van de 2020-editie van ’s werelds belangrijkste fotografiebeurs Photokina zou Koelnmesse GmbH de volgende editie in mei 2022 houden. Eind vorige week kwam het genadeschot.

Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

Daikin Europe kiest voor Gent als nieuwe locatie voor het EMEA Development Center (EDC), omdat de huidige vestigingen in Oostende en Gent stilaan uit hun voegen barsten.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners