Opvolger Wet van Moore gedefinieerd

Bedrijfsnieuws 6/01/2012 8:37:23

Koomey’s Wet stelt efficiëntie centraal, níet vermogen

Lees hieronder verder   
Verwant

Presentatie van eerste koolstof-zonnecel (+video)

Hydrogel met opvallende elektrische eigenschappen

Opvolger Wet van Moore gedefinieerd

Bliksemsnelle, efficiënte datatransmissie ontwikkeld aan Stanford

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

(3/9) Methaan-etende bacteriën lusten ook stikstof

(2/9) Holst Centre start test-productielijn voor geprinte elektronica

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Voor het eerst hebben onderzoekers kunnen aantonen dat de energie-efficiëntie in computers om de ruwweg 18 maanden verdubbelt.

Het inzicht komt neer op een Wet die de befaamde ‘Wet van Moore’ opvolgt. Deze stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke 2 jaar verdubbelt. Maar enkele jaren geleden, eind 2006, kondigde de toen gepensioneerde Gordon Moore reeds aan dat zijn wet niet eeuwig geldend zou zijn. "Er worden inmiddels limieten bereikt die niet overschreden kunnen worden," zei hij.

De nieuwe gedachte dat het eerder de energie-efficiëntie in computers is die om de ruwweg 18 maanden verdubbelt, komt in de eerste plaats van Prof. Jonathan Koomey, Stanford University. Het onderzoek werd evenwel verricht in samenwerking met Intel (waarvan eerder genoemde Moore een oprichter was), Microsoft, en Carnegie Mellon University.

Berekeningen werden gemaakt, vertrekkende van de ENIAC, de eerste computer die niet supergespecialiseerd was. Deze ENIAC was gebouwd voor het Amerikaanse leger en voltooid in 1946. De naam is een afkorting en staat voor Electronic Numerical Integrator And Computer. Ze kostte bijna 500.000 dollar, bestond uit 19.000 radiobuizen (geen transistors), mat 2.4 m × 0.9 m × 30 m, woog 30 ton, en had een vermogen van 150 kW.

Koomey stelt vast dat reeds vóór transistors zo belangrijk werden, de energie-efficiëntie om de 18 maanden verdubbelde. Een wetmatigheid hangt dus eerder samen met het feit dat informatietechnologie werkt op basis van elektronen, niet dat wordt gewerkt met transistoren.

Lorie Wigle, General Manager van het Ecotechnologieprogramma bij Intel, merkt op dat, sedert de Intel Core microarchitectuur in 2006 is geïntroduceerd, het bedrijf een “zee van veranderingen had vastgesteld inzake het verplaatsen van de focus, naar energieverbruik.”

Volgens Erik Brynjolfsson, Professor van de Sloan School of Management, MIT, overvleugelt de Wet van Koomey's, inzake energieverbruik, steeds meer die van Moore in tal van toepassingen. Denk hierbij ook aan evoluties zoals mobiele ICT.

Koomey zelf vindt de trend vooral interessant omdat het buitengwone mogelijkheden inzake ICT mogelijk maakt.

“De theoretische limieten ervan zijn namelijk nog heel veraf,” zegt hij. “Merk in dat verband op dat de fysicus Richard Feynman in 1985 de nood aan elektriciteit in computers heeft geanalyseerd, en dat hij daarbij vaststelde dat deze, theoretisch gezien, honderd miljard maal beter kon voor de limiet wordt bereikt. Sedert dat moment, 1985, is de energie-efficiëntie 40.000 keer verbeterd. We hebben dus nog heel wat te doen eer we komen bij de fysisch mogelijke limiet!” << (KV) (foto: Jonathan Koomey)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

De bouw van de nieuwe fabriek / distributiecentrum, een investering van 50 miljoen euro, startte in april vorig jaar en nadert zijn voltooiing en is positief voor de lokale werkgelegenheid.

Winnaars 3D Print Awards bekend gemaakt

Kamp C heeft de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De winnende inzendingen worden later echt geprint.

Flowcomm België wordt Jadiflow

De firma Flowcomm België gaat sinds 1 september door onder de naam Jadiflow en blijft het pompen, afsluiters en warmtewisselaars uit het CSF Group assortiment verkopen.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners