Voedselpathogenen preciezer geïdentificeerd

Onderzoek & Wetenschap 6/01/2012 9:50:06

Nieuwe, genomische benadering leidt tot betere identificatie voedselpathogenen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Voedselpathogenen preciezer geïdentificeerd

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Additive Manufacturing Insights

Online Flam3D webinar

dinsdag 15 juni 2021

Kennismanagement

online via Zoom

van 17/06/2021 tot 24/06/2021

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Keuze van de redactie

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

(7/6) Maakt of kraakt de pandemie nu carrières van techvrouwen? - artikel

(7/6) Umicore benoemt Mathias Miedreich tot nieuwe CEO

(3/6) Primeur: eerste multimodaal waterstoftankstation geopend in Antwerpen

(2/6) Ontwikkeling waterstof- en CO2-backbone in North Sea Port

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Nog steeds zijn er heel wat ziekte-uitbarstingen die het gevolg zijn van besmettingen met voedselpathogenen. Het traceren van de betreffende bacteriën gebeurt door het DNA ervan in kleinere stukjes te breken om vervolgens de bandpatronen te analyseren.

Probleem is dat verschillende stammen genetisch te erg op mekaar lijken om ze via de gangbare identificatiemethode voldoende te kunnen onderscheiden.

Hierdoor is het onmogelijk om vast te stellen of een voedselpathogeen dat een persoon ziek maakte, hetzelfde is als dat die een ander heeft geïnfecteerd. Die tekortkoming bleek onder meer toen in 44 staten van de USA 272 mensen waren geïnfecteerd door het eten van salami die besmette peper bevatte.

Vorsers besloten dan ook om na te gaan of een andere, genomische benadering soelaas kon brengen. Daartoe maakten ze sequenties van het genoom van 47 Salmonella-stalen, waarvan er 20 afkomstig waren van personen die tijdens de salami-uitbraak besmet waren geraakt, en 27 van andere bronnen.

Ze bleken inderdaad in staat om zodoende een onderscheid te maken tussen de Salmonella’s die bij de infectie waren betrokken, en deze die dat niet waren. Voorts konden vier van de groep van twintig stalen aan de besmette peper worden gerelateerd.

Maar de onderzoekers stelden ook vast dat vier personen eigenlijk waren geïnfecteerd door het eten van besmette pistachenoten, hoewel slechts één ervan tijdens het ‘salamischandaal’ melding had gemaakt dit te hebben geconsumeerd.

Andere Salmonellastammen wezen uit dat er ook, weliswaar kleinschaliger, infecties waren die aan andere besmettingsbronnen dienden te worden gerelateerd, en waarvan de autoriteiten vóór het onderzoek niets wisten.

Besluit van dit onderzoek was dat het, vrij recente, gebruik van genoomsequentiemethodes voor het onderzoek van ziekteuitbarstingen door voedselpathogenen, zeer beloftevol is. De techniek wordt dan ook verder op punt gezet en gaandeweg op andere soorten bacteriën dan Salmonella toegepast. << (KV) (Bron: Cornell Food Science) (foto wikipedia)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

ICOS, het ‘Integrated Carbon Observation System’, kende 12 extra meetstations voor broeikasgassen dit label toe, waaronder het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin.

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Op de onlangs gehouden LHCP2021 conferentie voor fysica is bekendgemaakt dat die koppeling niet meer dan 8,5 keer groter kan zijn dan de waarde die het Standaardmodel voorspelt.

Taipro: klein maar fijn groeit - artikel

Taipro (Tailored Microsystems Improving your Product) ontwikkelt microsystemen op maat van de processen van de klant. De Luikse chipverpakker zet resoluut in op groei en trekt naar Verviers.

Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

Vorig jaar oktober werd de eerste ronde gelanceerd van een marktbevraging voor het NextGen District, de voormalige site van General Motors in het havengebied.

Colt en NorthC Datacenters bundelen krachten

Klanten krijgen nu onder meer toegang tot voor 100+ Gbps geoptimaliseerde verbindingen en de op SDN gebaseerde netwerkservices die deel uitmaken van het On Demand-aanbod van Colt.

Bosch chipfabriek volledig geconnecteerd en aangestuurd door AI

Dankzij sterk geautomatiseerde, volledig geconnecteerde machines en geïntegreerde processen, samen met AI-methoden is de vestiging in Dresden een slimme fabriek en een Industrie 4.0 pionier.

Enperas-software voor ecologische voetafdruk bouwmaterialen

Deze spin-off van VITO en EnergyVille ontwikkelt software waarmee bedrijven zelf een levenscyclusanalyse kunnen maken van bouwmaterialen om concreet de milieukosten te becijferen.

Nieuwe inspiratiegids moet scholen inspireren bij hun Digisprong

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Peter Demuynck van Agoria Vlaanderen hebben de nieuwe inspiratiegids Edtech voorgesteld als hulpmiddel voor scholen rond digitalisering.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners