Caltech-ingenieurs creëren slimme petriplaat (+video)

Bedrijfsnieuws 9/01/2012 15:17:57

'ePetri' bruikbaar voor medische diagnostiek, om zo de celgroei continu in beeld te brengen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Component bundelt licht tot klein puntje (+video)

Caltech-ingenieurs creëren slimme petriplaat (+video)

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

(12/1) Zinksmelter Nyrstar installeert reuzenbatterij voor energieopslag

(11/1) Slimme radar in Gentse haven laat optimaal gebruik windturbines toe

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Reeds sedert de 19e eeuw worden petriplaten gebruikt om diverse soorten cellen te laten aankweken. Bacterieën, bijvoorbeeld.

Het conventionele gebruik van petriplaten impliceert dat de cellen in een broeikas worden geplaatst, die de cellen vlotter laat groeien, en toelaat zich te vermenigvuldigen. In de loop van de tijd wordt de petriplaat, soms heel vaak, uit de broeikas gehaald, bestudeerd onder de microscoop, en teruggeplaatst. Het zijn zaken die arbeidsintensief zijn. Bovendien bestaat, elke keer dat de plaat de broeikas verlaat, de kans dat het medium wordt besmet door andere cellen.

Een team ingenieurs van het California Institute of Technology (Caltech) komt nu met een oplossing. Het maakte daartoe een prototype-platform, gebruik makend van een Google smartphone, een vrij in de handel verkrijgbare GSM-beeldsensor, en legoblokjes.

De celcultuur wordt geplaatst op de beeldsensorchip; intussen wordt het LEDscherm van de GSM gebruikt als lichtbron, om het beeld te ‘scannen’.

Het gecreëerde apparaatje wordt geplaatst in een broeikas, met een draad die loopt van de chip tot een laptop, die zich buiten de broeikas bevindt. De beeldsensor neemt foto’s van de cultuur, en deze informatie wordt gezonden naar de laptop, zodat de onderzoekers die met die petrischalen werken, beelden van de cellen in real-time bekomen en kunnen bewaren. De technologie is vooral geschikt voor de beeldvorming van celkolonies die zich heel dicht bij mekaar ontwikkelen, op den duur mekaar overlappen en uiteindelijk de hele ruimte in de petrischaal innemen.

Caltech-bioloog Michael Elowitz gebruikte de installatie om embryonische stamcellen te observeren. Volgens hem “verandert het systeem compleet het idee van wat een lichtmicroscoop is. In plaats van een groot, zwaar instrument vol lenzen waar voorzichtig mee moet worden omgesprongen, heeft het team een compacte lichtgewicht microscoop uitgevonden zonder ook maar één lens, maar die toch hoge-resolutie beelden van levende cellen kan produceren. En niet alleen dat: het kan dat doen op dynamische wijze, terwijl het in de loop van de tijd volgt wat gebeurt in levende cellen, en over een wijd schaalbereik, gaande van subcellulair tot macroscopisch.”

Elowitz zegt ook dat de technologie zaken kan vatten waar dat anders moeilijk of onmogelijk zou zijn, zélfs met state-of-the-art lichtmicroscopen, die bovendien complexer en duurder zijn.

Het Caltech-team gelooft dat hun ePetri-oplossing nog veel meer in zijn mars heeft. Onder meer denkt het eraan een systeem te creëren dat zijn eigen, kleine incubator bevat. Dat zou het bruikbaar maken als desktop-diagnostisch instrument, dat kan worden gebruikt in het kantoor van de dokter, zodat minder bacteriestalen naar een testlab moeten worden.<< (KV)

(foto Guoan Zheng / Caltech: het ePetri-platform is gemaakt van Lego-blokjes en gebruikt een smartphone als lichtbron. De beeldvormende chip is rechts in detail te zien.)

Video:

Mis ook dit niet...

Spin van elektronen in quantumdots bruikbaar als bit voor quantumcomputer?

TU Eindhoven onderzocht of de spin van elektronen in quantumdots is te manipuleren door de quantumdot in een nanodraad te onderwerpen aan trekkrachten, voor gebruik in quantumcomputers.

Hugo Thienpont wint SPIE Gold Medal Award

VUB-professor Hugo Thienpont, vicerector Innovatie- en Valorisatiebeleid en onderzoeksdirecteur van de VUB-onderzoeksgroep B-PHOT Brussels Photonics heeft de SPIE Gold Medal 2021 gewonnen.

Nieuwe materietoestand ontdekt: vloeibaar glas

Een internationaal onderzoeksteam heeft een nieuwe materietoestand ontdekt, namelijk vloeibaar glas, met structuureigenschappen die tot nu toe niet eerder zijn waargenomen.

Solvay lanceert waterstofplatform

In dit waterstofplatform gaat Solvay alle innovatie binnen het bedrijf samenbrengen voor de opkomende waterstofeconomie. Het gaat hierbij zowel om materiële als chemische oplossingen.

Biotechnologen bouwen kunstmatig chromosoom in gist

TU Delft onderzoekers kunnen het kunst­chromosoom gebruiken om gistcellen om te bouwen tot levende fabriekjes die in staat zijn om nuttige chemicaliën en zelfs medicijnen te produceren.

Mark Beunk is nieuwe general manager bij Kaspersky Benelux en Nordics

Mark Beunk zal als general manager bij Kaspersky toezicht houden op de verkoop en activiteiten in België, Nederland, Luxemburg, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland.

Robotchirurgie met een nieuw magnetisch systeem

UTwente gaat een systeem ontwikkelen voor magnetisch aangedreven robotchirurgie. Dit biedt een handiger en nauwkeuriger alternatief voor tendon-aangedreven of handmatige instrumenten.

Verbindende factor vernieuwde proceslijn Feed Design Lab

Feed Design Lab, het praktijkonderzoek & educatiecentrum voor innovatie en verduurzaming van de diervoerindustrie, heeft zijn vernieuwde proeffabriek in gebruik genomen.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners