Verbeterde meting staalelasticiteit

Onderzoek & Wetenschap 11/01/2012 11:51:29

Nieuwe, theoretische methode zet de elasticiteitsmodulus van staalkristallen uit in verschillende richtingen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Verbeterde meting staalelasticiteit

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Postgraduaat Corporate Finance

Leuven

van 2/10/2020 tot 6/03/2021

Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen

Gent

van 6/10/2020 tot 29/06/2021

METAV Web Sessions: innovation

online

van 6/10/2020 tot 7/10/2020

Modular software performance

B&R Webinar

dinsdag 6 oktober 2020

Techni-Mat

Kortrijk Xpo

van 7/10/2020 tot 8/10/2020

Stoomtechniekdag 2020

Antwerp Expo

woensdag 7 oktober 2020

Keuze van de redactie

(28/9) Brent Tirry en Kiefer Moyaert winnen Vlaamse STEM-Olympiade 2020

(28/9) VUB-onderzoeker test lichtgewicht gevelsysteem

(24/9) 8 finalisten strijden nog om Vlaamse PhD Cup 2020

(24/9) Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Het is niet eenvoudig de elastische eigenschappen van staal vast te stellen door te experimenteren op afzonderlijke kristallen. Nu is toch verbetering in zicht.

Daarvoor zorgde het Kungliga Tekniska Högskolan KTH,dus het Koninklijk Instituut voor Technologie, uit Stockholm, Zweden.

Daar heeft een onderzoeksteam nieuwe theoretische methodes ontwikkeld om elastische eigenschappen van staal in verband te brengen met elektronenstructuur en magnetische karakteristieken van dat staal.

Onder een microscoop ziet de staalstructuur eruit als kristalkorreltjes. Gezien deze microstructuur heeft staal gewoonlijk een uniforme elasticiteit in alle richtingen, een eigenschap die wordt aangeduid als ‘isotropie’.

Maar (zie ook de grafische weergave bij dit artikel) de elastische eigenschappen van één zo’n korreltje kunnen wel zeer anisotroop zijn, wat erop neerkomt dat de korrels een verschillende elasticiteit in verschillende richtingen weergeven.

Microscopische defecten, die aanwezig zijn in elk korreltje (bijvoorbeeld door stralingsschade of plastische vervoming) vertonen interactie met mekaar via deze anisotropische elastische velden.

Dr. Pavel Korzhavyi, onderzoeker aan het Departement Materiaalwetenschappen aan KTH: “Het begrijpen van deze elastische interactie is belangrijk bij het ontwikkelen van nieuwe bouwmaterialen, inclusief staal voor kernreactoren.”

“(…) In onze laatste studies pasten we de nieuwe technologie toe om de elasticiteit van ijzer en ijzer-chroom legeringen te meten.”

De nieuwe, theoretische methode zet de berekende elasticiteitsmodulus van zuiver ijzer uit in een grafiek, als maatstaf. De uiteindelijke, volledige grafiek toont aan dat de elasticiteit in verschillende richtingen (de anisotropie) vrij laag is in ijzerkristal bij lage temperaturen (a), wanneer dus het materiaal sterk magnetisch is (ferromagnetisch).

Bij hoge temperaturen, echter, dus wanneer er sprake is van zwak magnetisme (paramagnetisme), is de anisotropie sterker (b) in de richting waarin de magnetische momenten van de ijzeratomen zijn verstoord en niet meer degelijk geordend zijn. << (KV)

(Afbeelding: Elasticiteitsmodulus van ijzer, berekend in functie van diens kristallografische oriëntatie in -a- ferromagnetische staat; -b- zwakke, paramagnetische staat )

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

VUB-onderzoeker test lichtgewicht gevelsysteem

Dr. Matthias De Munck, onderzoeker aan de VUB, heeft voor zijn doctoraatsonderzoek het gebruik van een nieuw soort lichtgewicht gevelpanelen met een dikke isolatielaag onderzocht.

ABISS2020 wordt grootste digitale oefening ooit

‘De grootste digitale training ooit’, zo omschrijft digitaal expert Steven Van Belleghem de coronacrisis: “Ik verwacht dat we deze periode later benoemen als the golden age of digital.”

Lithiumaccu’s sneller op te laden dankzij meer nanokanaaltjes

Niobium-wolfraam-oxide fungeert als elektrode in li-ion batterijen. Door hier een nanostructuur op aan te brengen, komen er meer wegen vrij voor lithium ionen, aldus onderzoek van UTwente.

E-fuels van belang bij verduurzaming zwaar transport

Synthetische methanol, -diesel en -LNG zijn voor wegtransport over lange afstand en de scheepvaart de meest geschikte opties, aldus onderzoek van onder meer VoltaChem, TNO en SmartPort.

Bedrijven investeren miljoenen euro’s in hergebruik van CO2 in North Sea Port

Alco Bio Fuel (ABF), Messer Benelux en IJsfabriek Strombeek investeren samen 10 miljoen euro in een tweede 'recovery unit' voor koolstofdioxide, gevestigd bij Alco Bio Fuel in North Sea Port.

Bouwsector lanceert eerste sector-overschrijdende ethische code

We gaan vandaag heel anders met elkaar om dan vroeger, zowel privé als op de werkvloer. Om hieraan tegemoet te komen, ondertekenen verschillende partners uit de bouwsector een ethische code.

8 finalisten strijden nog om Vlaamse PhD Cup 2020

Tijdens de halve finale van de Vlaamse PhD Cup 2020 streden nog 16 onderzoekers om een felbegeerd finaleticket in de wacht te slepen. Hiervan gaan er nog 8 door naar de finale op 6 oktober.

Microplastics hopen zich op in zee

Tegen 2100 kan 69% van het wateroppervlak van de Middellandse Zee en 54% van het oppervlak van de Gele Zee vervuild zijn met microplastics, aldus een studie van onder meer VLIZ en UGent.

Yokogawa lanceert nieuwe generatie Mixed Signal Oscilloscope

De DLM5000 is een nieuwe generatie mixed-signal-oscilloscoop met opties voor vier of acht analoge ingangen en werd ontworpen om uiterst aanpasbaar en flexibel te zijn. Met opnieuw ontworpen hardware biedt de DLM5000 belangrijke verbeteringen in zowel prestaties als bruikbaarheid. Het is de opvolger het DLM4000-model. >>

Partners