Op naar zelfbewuste computer

Onderzoek & Wetenschap 13/01/2012 8:39:41

MIT-'Project Angstrom' door Scientific American verkozen tot een van 2011’s 10 ideeën die de wereld zullen veranderen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Software toont verborgen informatie in video-opnamen (+video)

Polymeerfilm haalt energie uit waterdamp (+video)

Betere elektronica door 'verstoppen' van deeltjes

Draagbaar apparaat brengt gebouwen in kaart (+video)

Microfabricage van kunststofstukken: de visie van een MIT-professor

MIT: Bacteriën minder egoïstisch dan gedacht

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

METAV Digital

online

van 23/03/2021 tot 26/03/2021

EEX-ATEX

Online cursus IE-net

van 30/03/2021 tot 31/03/2021

Keuze van de redactie

(5/3) Computersimulaties in 4D maken hartchirurgie veiliger

(3/3) Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

(2/3) Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

(1/3) Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Project Angstrom, geleid door het MIT, focust zich op de ontwikkeling van zelfbewuste computers, en werd door Scientific American verkozen tot een van 2011’s 10 ideeën die de wereld zullen veranderen.

Het doel van het project is beter om te kunnen gaan met de toenemende complexiteit van computersystemen. De mogelijkheid tot het creëren van zelfbewuste computers zal een revolutie betekenen voor de manier waarop mensen computer maken en gebruiken.

Dergelijke toestellen observeren en optimaliseren zichzelf. Hun hard- en software zullen dienst doen als ‘hersenen’ die de activiteiten van de computercomponenten coördineren en die bijleren, waardoor ze zichzelf kunnen optimaliseren om zo gebruikersgerichte doelen te bereiken.

Anant Agarwal, Hoofd van het Project Angstrom lead scientist: "Zelfbewuste systemen zullen computers niet enkel slimmer maken. Ze zouden zelfs zonder meer essentieel kunnen blijken om ook in de toekomst het beheer mogelijk te maken van de alsmaar complexere computers.”

“Het voorbije decennium hebben computeringenieurs steeds meer kernen (engels: cores, nvdr) in computers aangebracht. De hedendaagse computers hebben twee of vier kernen, maar de machines van de toekomst zullen er dozijnen tot zelfs duizenden bevatten. Dat zal het opsplitsen van computertaken bijna onmogelijk maken. Een zelfbewust systeem, echter, zou de programmeur van die titanenarbeid verlossen: de kern zou automatisch aangepast raken.”

Het optimaliseren van de kern zou overigens slechts de eerste stap zijn. Uiteindelijk zal elke systeemcomponent zodanig ontworpen worden dat hij zelfbewust is, zodat optimale resultaten ontstaan, met minimale inspanningen door de programmeur.” << (KV)

(Afbeelding Wikipedia/ filmposter Robert McCall: in de film ‘2001: aSpace Odyssey’ krijgt de bemanning van een ruimteschip het aan de stok met een opstandige, zelfbewuste computer)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaanderen op tweede plek in Europees innovatieonderzoek

Het laatste Europese innovatieonderzoek toont dat de innovatiegraad in Vlaanderen voor 2016-2018 rond de 70% ligt. Daarmee behoort Vlaanderen tot de Europese top, enkel Estland doet beter.

Kunstmatige intelligentie: nieuwer is niet altijd beter - opinie

Wat triggert kopersverdriet? Sommigen voelen het al na enkele seconden na een impulsaankoop. We maakten het allemaal wel eens mee, maar dat maakt het er niet minder pijnlijk op.

Automatiseer met één voordelige kickstart

Heeft u weinig of geen ervaring? De SIMATIC S7-1200-starterkit is makkelijk, snel, compact en kostenefficiënt en bevat alle benodigde componenten om succesvol te automatiseren.

Opheffing moratorium leidt voorlopig niet tot meer faillissementen

Tijdens de maand februari 2021 gingen er 540 bedrijven failliet, een daling met 43% tegenover 2020. Januari en februari samengeteld toont 999 faillissementsuitspraken of 49,4% minder.

Project: software robots om administratieve routinetaken over te nemen

Het gebruik van databots, een toepassing van Robotic Process Automation (RPA), heeft het potentieel om automatisering snel en goedkoop toe te passen. VIL wil dit onderzoeken.

Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

ViTalent en POM Antwerpen hebben het startschot gegeven voor bouw van allereerste opleidingscentrum voor farma en biotech in Vlaanderen. Vanaf begin 2022 worden opleidingen op maat aangebode

Watson-Marlow en Bredel vanaf nu onder één dak

De Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG) verzorgt vanaf nu de directe verkoop, de ondersteuning en de service van de industriële Bredel slangenpompen.

‘The 7 Transformations Experience’ - column

Hoe groot of klein ze ook is, en ongeacht de menselijke en financiële middelen waarover ze beschikt, uw onderneming is in staat om te evolueren. 'The 7 Transformations Experience' helpt.

Flexim lanceert nieuwe ultrasone flowmeters voor stoom

Met de FLUXUS ST en FLUXUS ST-HT serie kan verzadigde stoom gemeten worden zonder inbreng van sensors in de leiding of het openen van de leiding. Ook het verjongen van de leidingdiameters is niet langer nodig om de stoomsnelheid te verhogen voor het toe te passen meetprincipe, want de flow kan al gemeten worden vanaf 1cm/s.

Partners