Chloor uit zwembaden bannen: ook voor de veiligheid een goede zaak

Economie 16/01/2012 11:54:51

'Chloor niet langer verplicht in Waalse zwembaden' meldden de kranten van de groep Sud Presse. Dat zou de gezondheid en het milieu ten goede komen. Maar ook de veiligheid vaart er wel bij.

Lees hieronder verder   
Verwant

Chloor uit zwembaden bannen: ook voor de veiligheid een goede zaak

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Grondmechanica (gevorderden)

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 30/09/2020 tot 8/12/2020

Veilig samenwerken met Cobots

Webinar

donderdag 1 oktober 2020

Houten constructies: ontwikkelingen en rekeninzichten

Live webinar

donderdag 1 oktober 2020

Postgraduaat Corporate Finance

Leuven

van 2/10/2020 tot 6/03/2021

Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen

Gent

van 6/10/2020 tot 29/06/2021

METAV Web Sessions: innovation

online

van 6/10/2020 tot 7/10/2020

Keuze van de redactie

(24/9) 8 finalisten strijden nog om Vlaamse PhD Cup 2020

(24/9) Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- In november 2011 overleed een 5 maanden oude baby nadat in een zwembad in Tilburg een luidspreker naar beneden viel. De afgelopen decennia waren er in zwembaden wereldwijd verschillende incidenten met o.a. verlaagde plafonds die naar beneden vielen.

Spanningscorrosie van roestvast stalen ophangsystemen werd daarbij geïdentificeerd als de oorzaak. De aanwezigheid van chloor speelde daarbij een belangrijke factor. Chloor staat gekend als een belangrijke veroorzaker van corrosieproblemen, zoals bv. put- en spanningscorrosie.

De chloor in het condens van zwembadwater dat zich neerzet op de ophangprofielen, gecombineerd met spanningen en temperaturen van 35 à 50°C in de zone tussen het verlaagd plafond en het dak, zijn ideale omstandigheden voor het ontstaan van spanningscorrosie van roestvast staal.

Veelal wordt als oplossing gekozen om ophangingen in zwembaden niet meer uit te voeren met roestvast stalen onderdelen en te kiezen voor andere materialen. Zoals het recente dodelijke ongeval in Tilburg aantoont, is dit echter nog niet overal een ingeburgerde gewoonte.

Al valt natuurlijk nog af te wachten hoe de materialen in zwembaden zullen reageren op de chloor vervangende ontsmettingsproducten. Door chloor te bannen uit zwembaden zou hoe dan ook niet alleen uw gezondheid en het milieu, maar ook uw veiligheid er wel bij varen.

Deze commentaar is ingezonden door Dr. ir. Frans Vos van Materials Consult. (foto: Materials Consult, voorbeeld van corrosie)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Act&Sorb ontwikkelt recyclageoplossing voor MDF richting actief kool

Om deze nieuwe technologie, samen met de productie van hernieuwbare energie in de praktijk om te zetten, wordt met Vlaamse steun een nieuwe fabriek met laboratorium gebouwd in Genk.

Vijf verschillende fasen gevonden in mengsels van twee stoffen

TU Eindhoven en de universiteit Paris-Seclay bewijzen een vijf-fasen-evenwicht, iets wat veel geleerden voor onmogelijk hielden vanwege de 150 jaar oude Gibbs-regel van maximaal drie fasen.

‘Certified Pick up’ zorgt voor veilig containertransport Port of Antwerp

‘Certified Pick up’ een digitale, veilige en geïntegreerde oplossing voor de vrijgave van containers gaat vanaf 1 januari 2021 van start en vervangt het huidige systeem van pincodes.

Stralingsbescherming tegen radon en natuurlijke radioactieve materialen

56 partners uit 26 verschillende landen onderzoeken de effecten van chronische blootstelling aan radon en andere natuurlijke radionucliden op mens en milieu.

Fluvius verbindt grootste Vlaamse industriële windpark

In de haven van Zeebrugge wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de bouw van het ‘ICO Windpark’: het grootste on-shore windpark op één industriële site in Vlaanderen.

Eerste protonentherapie in UZ Leuven uitgevoerd

Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die heel gericht een tumor bestraalt en zo het gezonde weefsel rondom minimaal beschadigt. De eerste behandelingen verliepen vlot.

10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

Tijdens “Agility, Belgian biotech’s booster” stelde bio.be/essenscia 10 actiepunten voor om de biotechsector in België te verankeren en haar internationale concurrentiekracht te versterken.

Cebeo verwerft Industrial Automation Distributor certificaat

Schneider Electric heeft begin september het Industrial Automation Distributor (IAD) certificaat overhandigd aan Cebeo, gespecialiseerde groothandel in elektrotechnisch materiaal.

Yokogawa lanceert nieuwe generatie Mixed Signal Oscilloscope

De DLM5000 is een nieuwe generatie mixed-signal-oscilloscoop met opties voor vier of acht analoge ingangen en werd ontworpen om uiterst aanpasbaar en flexibel te zijn. Met opnieuw ontworpen hardware biedt de DLM5000 belangrijke verbeteringen in zowel prestaties als bruikbaarheid. Het is de opvolger het DLM4000-model. >>

Partners