Andrey Yakshin krijgt prijs voor onderzoek dunne films

personalia 17/01/2012 12:27:12

Ontwikkeling van robuuste multilaagoptieken maakt nieuwe experimentele opstellingen en bundellijnen voor vrije-elektronen lasers mogelijk

Lees hieronder verder   
Verwant

FOM ontwerpt een nieuwe laser

Kernfusiereactor JET reageert heel anders met nieuwe binnenwand

Lichtgolven bewegen oneindig snel door zilveren nanobuisje

Brandstof voor de 21ste eeuw: programma 'CO2 neutral fuels'

Natuurkundig ingenieur wint Shell Afstudeerprijs voor Natuurkunde 2012

Onderzoek vrijhangend grafeen met hoge magneetvelden

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Grondmechanica (gevorderden)

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 30/09/2020 tot 8/12/2020

Veilig samenwerken met Cobots

Webinar

donderdag 1 oktober 2020

Houten constructies: ontwikkelingen en rekeninzichten

Live webinar

donderdag 1 oktober 2020

Postgraduaat Corporate Finance

Leuven

van 2/10/2020 tot 6/03/2021

Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen

Gent

van 6/10/2020 tot 29/06/2021

METAV Web Sessions: innovation

online

van 6/10/2020 tot 7/10/2020

Keuze van de redactie

(24/9) 8 finalisten strijden nog om Vlaamse PhD Cup 2020

(24/9) Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Tijdens de 15e conferentie over dunne-laag onderzoek (ICTF15) in Kyoto kreeg Rijnhuizen-groepsleider Andrey Yakshin een prijs voor een relatief nieuwe toepassing van multilaagoptieken.

Multilagen bestaan uit tientallen perfect gestapelde, spiegelende en transparante lagen, elk een paar miljoenste millimeter dik. Zulke optieken zijn goed in het reflecteren van energieke straling, waar normale spiegels onbruikbaar zijn.

Het nieuwe onderzoeksveld gaat over vrije-elektronen lasers in dat EUV. Een vrije elektronenlaser is een opstelling die laserlicht kan produceren in een groot golflengtegebied die makkelijk de golflengte of 'kleur' van zijn laserlicht kan aanpassen. Daardoor is zo'n vrije-elektronen laser een ideale experimentele opstelling. De ontwikkeling van robuuste multilaagoptieken maakt nieuwe experimentele opstellingen en bundellijnen voor vrije-elektronen lasers mogelijk.

De resultaten die Yakshin tijdens ICTF15 presenteerde, laten zien dat multilaagoptieken inderdaad stabiel genoeg zijn. Alle processen die de afgezette lagen laten vermengen en daardoor de prestaties van de multilaag verlagen zijn bekend.

Dat opent de weg voor nieuwe verbeteringen van multilagen en hun toepassing in vrije-elektronen lasers. << (KV)Afbeelding FOM Rijnhuizen : experiment waarbij een multilaag in een puls van 10 femtoseconde wordt belicht bij 'FLASH' (Hamburg) met een golflengte van 13,5nm en een vermogen van 1013W/cm2. Rechts: doorsnede van de multilaag, gemaakt met een transmissie elektron microscoop. Ook na blootstelling aan het intense licht van FLASH heeft de multilaag een goede periodieke ordening.

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Act&Sorb ontwikkelt recyclageoplossing voor MDF richting actief kool

Om deze nieuwe technologie, samen met de productie van hernieuwbare energie in de praktijk om te zetten, wordt met Vlaamse steun een nieuwe fabriek met laboratorium gebouwd in Genk.

Vijf verschillende fasen gevonden in mengsels van twee stoffen

TU Eindhoven en de universiteit Paris-Seclay bewijzen een vijf-fasen-evenwicht, iets wat veel geleerden voor onmogelijk hielden vanwege de 150 jaar oude Gibbs-regel van maximaal drie fasen.

‘Certified Pick up’ zorgt voor veilig containertransport Port of Antwerp

‘Certified Pick up’ een digitale, veilige en geïntegreerde oplossing voor de vrijgave van containers gaat vanaf 1 januari 2021 van start en vervangt het huidige systeem van pincodes.

Stralingsbescherming tegen radon en natuurlijke radioactieve materialen

56 partners uit 26 verschillende landen onderzoeken de effecten van chronische blootstelling aan radon en andere natuurlijke radionucliden op mens en milieu.

Fluvius verbindt grootste Vlaamse industriële windpark

In de haven van Zeebrugge wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de bouw van het ‘ICO Windpark’: het grootste on-shore windpark op één industriële site in Vlaanderen.

Eerste protonentherapie in UZ Leuven uitgevoerd

Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die heel gericht een tumor bestraalt en zo het gezonde weefsel rondom minimaal beschadigt. De eerste behandelingen verliepen vlot.

10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

Tijdens “Agility, Belgian biotech’s booster” stelde bio.be/essenscia 10 actiepunten voor om de biotechsector in België te verankeren en haar internationale concurrentiekracht te versterken.

Cebeo verwerft Industrial Automation Distributor certificaat

Schneider Electric heeft begin september het Industrial Automation Distributor (IAD) certificaat overhandigd aan Cebeo, gespecialiseerde groothandel in elektrotechnisch materiaal.

Yokogawa lanceert nieuwe generatie Mixed Signal Oscilloscope

De DLM5000 is een nieuwe generatie mixed-signal-oscilloscoop met opties voor vier of acht analoge ingangen en werd ontworpen om uiterst aanpasbaar en flexibel te zijn. Met opnieuw ontworpen hardware biedt de DLM5000 belangrijke verbeteringen in zowel prestaties als bruikbaarheid. Het is de opvolger het DLM4000-model. >>

Partners