Holst Centre en Imec voeren onderzoek naar flexibele OLED-displays

Onderzoek & Wetenschap 17/01/2012 14:45:50

Holst Centre en Imec lanceren een nieuw onderzoeksprogramma voor volgende generatie flexibele OLED displays.

Lees hieronder verder   
Verwant

Belgisch-Amerikaanse publicatie over koolstofnanobuisjes in Science

Imec en Kuwait University onderzoeken goedkopere zonneceltechnologie

imec gaat voedsel- en afvalsorteermachines van Best Sorting innoveren

Imec en ON Semiconductor gaan samenwerken

Bezoek imec tijdens de Open Bedrijvendag 2012

Organische zonnecel haalt recordrendement

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Bouwmanager - Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Intersolution 2021

Flanders Expo, Gent

van 27/01/2021 tot 28/01/2021

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

maandag 1 februari 2021

Keuze van de redactie

(3/12) Colruyt Group bouwt één van de grootste krattenwas-installaties van Europa

(2/12) 25% minder faillissementen enkel dankzij steunmaatregelen

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- OLED (organic light emitting diode) wordt gezien als dé opvolger voor de huidige LCD en plasma beeldschermtechniek. Vooral het uitzonderlijke contrast en zwartniveau van OLED-schermen wordt als een grote voordeel gezien ten opzichte van andere technologieën.

Het hoofddoel van het nieuwe programma is om een economisch schaalbare weg te vinden naar flexibele active-matrix OLED-schermen die in massa te produceren zijn.

Aandachtspunten zijn: hoge resolutie, laag stroomverbruik, grote oppervlakten, leesbaarheid in zonlicht, flexibiliteit en licht gewicht.

Vandaag de dag worden OLED-schermen vooral gebruikt in toepassingen zoals smartphones en tablet pc's. Het hoge contrast en goede zwartniveau van OLED is te danken aan het feit dat OLED pixels enkel licht geven wanneer ze geactiveerd zijn, waardoor een intenser zwart wordt verkregen.

Ook kennen OLED's een snellere responstijd, waardoor problemen met lag tot het verleden behoren en ze nog beter geschikt zijn voor 3D-toepassingen, zonder hinderlijke crosstalk tussen het beeld voor het linker en het rechter oog.

Ook zijn OLED's zuinig, hebben een grote kijkhoek, zijn simpeler in ontwerp en bevatten minder componenten dan LCD-schermen, wat een reductie kan opleveren van proceskosten.

De ambitie van het programma is het ontwikkelen van flexibele OLED-schermen met een hoge resolutie. Hiervoor zullen hindernissen overwonnen moeten worden.

Gebruikte materialen moeten buigzaam zijn en er moet een manier gevonden worden om OLED's te printen met een hoog rendement.

Dit zal leiden tot ontwikkeling van betere materialen en processen, die zorgen voor goedkopere productie, betere kwaliteit, lager stroomverbruik, hogere duurzaamheid en meer flexibiliteit.

Het ontwerp van de drivers, pixel circuits en TFT backplane matrixen moet opnieuw overwogen worden wanneer een steeds groter wordend schermoppervlak invloed gaat hebben op het aantal pixels per inch of de verversingsfrequentie. En er zal een slag geslagen moeten worden om nieuwe productie-apparatuur te ontwikkelen.

De eerste prototypes op basis van de nieuwe technologie worden normaag gezien nog dit jaar gedemonstreerd. << (GL) (foto: Imec)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Cryomodules ontwikkeld voor onderzoeksreactor MYRRHA

MYRRHA werkt alleen bij een temperatuur van 2 Kelvin, waar cryomodules voor zorgen. Het Franse bedrijf SDMS, La Chaudronnerie Blanche ontwikkelde hiervoor recent een protoype.

Vlaamse cleantech knowhow helpt Chinese economie bij verduurzaming

De focus van China om zijn steden en industrie duurzamer te maken, biedt kansen voor onze Vlaamse cleantechsector, die heel wat knowhow en innovatieve technologie herbergt.

Start-up TEO maakt technische opleidingen permanent toegankelijk

Met laagdrempelige technische opleidingen helpt start-up TEO (Teaching Each Other) bedrijven zoals Volvo Cars, Aviko en TVH hun medewerkers op een hands-on manier te blijven vormen.

Plannen voor multimodaal megadistributiecentrum in North Sea Port

Het multimodale logistieke park WDPort of Ghent in North Sea Port zal, na goedkeuring van de bouwvergunning, uitgebreid worden met een mega­distributie­centrum van 150.000 m².

Nieuwe ‘elektrische’ superkraan bij Sarens

Sarens kondigt zijn nieuwste elektrische ringkraan aan, de SGC-90 bijgenaamd "The Little Celeste” en ontwikkeld in volle Covid-19-pandemie.

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Op het Duitse offshore windpark Kaskasi van RWE zal voor het eerst gebruik gemaakt worden van hun eigen gepatenteerde, innovatieve funderingstechnologie, de zogenaamde collars.

Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020

Koen Bordeaud'huy (40), SHEQ-manager bij Samoco is een industrieel montage­bedrijf in Zwijndrecht, is door Agoria verkozen tot Preventie­adviseur van het Jaar in de categorie contractor.

Opinie: transportsector moet kiezen tussen elektrisch of waterstof

Als we de transportsector duurzamer willen krijgen dient deze sector stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch, aldus promovendus Bunyod Holmatov van Universiteit Twente.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners