Holst Centre en Imec voeren onderzoek naar flexibele OLED-displays

Onderzoek & Wetenschap 17/01/2012 14:45:50

Holst Centre en Imec lanceren een nieuw onderzoeksprogramma voor volgende generatie flexibele OLED displays.

Lees hieronder verder   
Verwant

Belgisch-Amerikaanse publicatie over koolstofnanobuisjes in Science

Imec en Kuwait University onderzoeken goedkopere zonneceltechnologie

imec gaat voedsel- en afvalsorteermachines van Best Sorting innoveren

Imec en ON Semiconductor gaan samenwerken

Bezoek imec tijdens de Open Bedrijvendag 2012

Organische zonnecel haalt recordrendement

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Grondmechanica (gevorderden)

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 30/09/2020 tot 8/12/2020

Veilig samenwerken met Cobots

Webinar

donderdag 1 oktober 2020

Houten constructies: ontwikkelingen en rekeninzichten

Live webinar

donderdag 1 oktober 2020

Postgraduaat Corporate Finance

Leuven

van 2/10/2020 tot 6/03/2021

Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen

Gent

van 6/10/2020 tot 29/06/2021

METAV Web Sessions: innovation

online

van 6/10/2020 tot 7/10/2020

Keuze van de redactie

(24/9) 8 finalisten strijden nog om Vlaamse PhD Cup 2020

(24/9) Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- OLED (organic light emitting diode) wordt gezien als dé opvolger voor de huidige LCD en plasma beeldschermtechniek. Vooral het uitzonderlijke contrast en zwartniveau van OLED-schermen wordt als een grote voordeel gezien ten opzichte van andere technologieën.

Het hoofddoel van het nieuwe programma is om een economisch schaalbare weg te vinden naar flexibele active-matrix OLED-schermen die in massa te produceren zijn.

Aandachtspunten zijn: hoge resolutie, laag stroomverbruik, grote oppervlakten, leesbaarheid in zonlicht, flexibiliteit en licht gewicht.

Vandaag de dag worden OLED-schermen vooral gebruikt in toepassingen zoals smartphones en tablet pc's. Het hoge contrast en goede zwartniveau van OLED is te danken aan het feit dat OLED pixels enkel licht geven wanneer ze geactiveerd zijn, waardoor een intenser zwart wordt verkregen.

Ook kennen OLED's een snellere responstijd, waardoor problemen met lag tot het verleden behoren en ze nog beter geschikt zijn voor 3D-toepassingen, zonder hinderlijke crosstalk tussen het beeld voor het linker en het rechter oog.

Ook zijn OLED's zuinig, hebben een grote kijkhoek, zijn simpeler in ontwerp en bevatten minder componenten dan LCD-schermen, wat een reductie kan opleveren van proceskosten.

De ambitie van het programma is het ontwikkelen van flexibele OLED-schermen met een hoge resolutie. Hiervoor zullen hindernissen overwonnen moeten worden.

Gebruikte materialen moeten buigzaam zijn en er moet een manier gevonden worden om OLED's te printen met een hoog rendement.

Dit zal leiden tot ontwikkeling van betere materialen en processen, die zorgen voor goedkopere productie, betere kwaliteit, lager stroomverbruik, hogere duurzaamheid en meer flexibiliteit.

Het ontwerp van de drivers, pixel circuits en TFT backplane matrixen moet opnieuw overwogen worden wanneer een steeds groter wordend schermoppervlak invloed gaat hebben op het aantal pixels per inch of de verversingsfrequentie. En er zal een slag geslagen moeten worden om nieuwe productie-apparatuur te ontwikkelen.

De eerste prototypes op basis van de nieuwe technologie worden normaag gezien nog dit jaar gedemonstreerd. << (GL) (foto: Imec)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Act&Sorb ontwikkelt recyclageoplossing voor MDF richting actief kool

Om deze nieuwe technologie, samen met de productie van hernieuwbare energie in de praktijk om te zetten, wordt met Vlaamse steun een nieuwe fabriek met laboratorium gebouwd in Genk.

Vijf verschillende fasen gevonden in mengsels van twee stoffen

TU Eindhoven en de universiteit Paris-Seclay bewijzen een vijf-fasen-evenwicht, iets wat veel geleerden voor onmogelijk hielden vanwege de 150 jaar oude Gibbs-regel van maximaal drie fasen.

‘Certified Pick up’ zorgt voor veilig containertransport Port of Antwerp

‘Certified Pick up’ een digitale, veilige en geïntegreerde oplossing voor de vrijgave van containers gaat vanaf 1 januari 2021 van start en vervangt het huidige systeem van pincodes.

Stralingsbescherming tegen radon en natuurlijke radioactieve materialen

56 partners uit 26 verschillende landen onderzoeken de effecten van chronische blootstelling aan radon en andere natuurlijke radionucliden op mens en milieu.

Fluvius verbindt grootste Vlaamse industriële windpark

In de haven van Zeebrugge wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de bouw van het ‘ICO Windpark’: het grootste on-shore windpark op één industriële site in Vlaanderen.

Eerste protonentherapie in UZ Leuven uitgevoerd

Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die heel gericht een tumor bestraalt en zo het gezonde weefsel rondom minimaal beschadigt. De eerste behandelingen verliepen vlot.

10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

Tijdens “Agility, Belgian biotech’s booster” stelde bio.be/essenscia 10 actiepunten voor om de biotechsector in België te verankeren en haar internationale concurrentiekracht te versterken.

Cebeo verwerft Industrial Automation Distributor certificaat

Schneider Electric heeft begin september het Industrial Automation Distributor (IAD) certificaat overhandigd aan Cebeo, gespecialiseerde groothandel in elektrotechnisch materiaal.

Yokogawa lanceert nieuwe generatie Mixed Signal Oscilloscope

De DLM5000 is een nieuwe generatie mixed-signal-oscilloscoop met opties voor vier of acht analoge ingangen en werd ontworpen om uiterst aanpasbaar en flexibel te zijn. Met opnieuw ontworpen hardware biedt de DLM5000 belangrijke verbeteringen in zowel prestaties als bruikbaarheid. Het is de opvolger het DLM4000-model. >>

Partners