Waar maken Belgische technologiebedrijven zich zorgen over?

Human Resource & Werk 19/01/2012 12:59:42

Technologiebedrijven vooral bezorgd over inflatie, hogere belastingen en knelpuntberoepen, zo blijkt uit enquête van Agoria, 'maar de werkgelegenheid blijft stabiel'.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(12/8) Digitalisering binnenvaart voor meer efficiëntie en veiligheid

(11/8) Forcit en Holst Centre ontwikkelen prototype van slim gelaatsmaker

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- De Belgische technologiebedrijven maken zich voor 2012 vooral zorgen over het financiële plaatje. Dat blijkt uit een bevraging van technologiefederatie Agoria.

De grootste onzekerheid zien de bedrijven in de inflatie en indexering, de vrees voor nieuwe belastingen en de hogere vennootschapsbelasting.

Niet zonder reden, aldus de federatie, 'want alleen al in 2012 zal de vennootschapsbelasting door het terugschroeven van de notionele intrestaftrek met 13 procent stijgen'.

Positief voor de arbeidsmarkt, maar niet voor de bedrijven: het invullen van technische vacatures blijft ook in economisch moeilijke tijden problematisch en vormt een rem op de ontwikkeling van nieuwe activiteiten.

“Indien vacatures hier niet ingevuld raken, zullen een aantal activiteiten in het buitenland moeten gebeuren en komt de economische groei van ons land in gevaar”, aldus de federatie. In 2012 wordt ondanks de crisis een stabilisering van de werkgelegenheid verwacht, met als positieve uitschieter een verdere jobgroei in de ICT.

De technologische sector deed het ondanks alles uitstekend in 2011: ze boekte een sterke omzetgroei met 11,6 procent en er kwamen zelfs 3.600 jobs bij tot bijna 275.000. Ook 2010 was al een goed jaar met een groei van 9 procent.

Motor van die mooie cijfers zijn naar verluidt de export naar Duitsland en de export naar verre groeilanden. << (BB) (foto: Picanol)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Air Products en thyssenkrupp gaan samen elektrolyse­fabrieken bouwen

thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers en Air Products hebben een strategische overeenkomst getekend rond samenwerking en de ontwikkeling van projecten voor de levering van groene waterstof.

Academisch team ondersteunt Belgische offshore windenergie-sector

In het PhairywinD project biedt een sterk academisch team ondersteuning op gebied van de laatste technologische trends, de wetenschappelijke vooruitgang en innovatieve ideeën aanreiken.

Hoe ver kan je productiesystemen neerschalen? - column

Machines en andere productiemiddelen worden steeds compacter om materiaalverbruik te minimaliseren en kosten te besparen. Maar in hoeverre kan je individuele functies samenbrengen?

Stroomverbruik van artificiële intelligentie drastisch verminderd

Onderzoeksinstelling imec en halfgeleiderproducent GlobalFoundries lanceren een nieuwe chip, die geoptimaliseerd is voor toepassingen rond artificiële intelligentie (AI).

Zijn uw behuizingen klaar voor de zomer? - column

Nu de warmste maanden van het jaar voor de deur staan, kunnen gebruikers van industriële automatiseringssystemen maar beter voorbereid zijn op de zomerhitte.

Sophie Borgne verkozen tot Engineer Powerwoman 2020

Sophie Borgne, Senior Vice President Digital Plant Business bij Schneider Electric, werd tijdens de Hannover Messe Digital Days uitgeroepen tot Engineer Powerwoman 2020.

37 West-Vlaamse bedrijven behalen Charter Duurzaam Ondernemen

Na een jaar intensief werken ontvangen 37 West-Vlaamse bedrijven dit Voka Charter als bekroning voor hun beleid en realisaties rond duurzaam ondernemen het afgelopen jaar.

Kunstmatige koraalpoliep reinigt water en transporteert cellen

Onderzoekers van de Nederlandse TU Eindhoven ontwikkelden een kleine plastic robot gemaakt van responsieve materialen, die beweegt onder invloed van licht en magnetisme.

Gratis simulatie en voordelige besturing van robots bij igus

Om robots en de verschillende robotbewegingen gemakkelijk te kunnen programmeren, heeft igus nu een besturingssoftware ontwikkeld voor haar Low Cost automatiseringsoplossingen. igus robot control is online gratis beschikbaar en biedt gebruikers een eenvoudige inleiding tot de wereld van de automatisering. >>

Partners