• 19/01/2012
  • |     BB

Waar maken Belgische technologiebedrijven zich zorgen over?

Technologiebedrijven vooral bezorgd over inflatie, hogere belastingen en knelpuntberoepen, zo blijkt uit enquête van Agoria, 'maar de werkgelegenheid blijft stabiel'.

Trefwoorden: #agoria, #intrestaftrek, #jobs, #jobs, #notionele, #technologie, #vacatures

Lees verder

HR

( Foto: Picanol )

ENGINEERINGNET.BE -- De Belgische technologiebedrijven maken zich voor 2012 vooral zorgen over het financiële plaatje. Dat blijkt uit een bevraging van technologiefederatie Agoria.

De grootste onzekerheid zien de bedrijven in de inflatie en indexering, de vrees voor nieuwe belastingen en de hogere vennootschapsbelasting.

Niet zonder reden, aldus de federatie, 'want alleen al in 2012 zal de vennootschapsbelasting door het terugschroeven van de notionele intrestaftrek met 13 procent stijgen'.

Positief voor de arbeidsmarkt, maar niet voor de bedrijven: het invullen van technische vacatures blijft ook in economisch moeilijke tijden problematisch en vormt een rem op de ontwikkeling van nieuwe activiteiten.

“Indien vacatures hier niet ingevuld raken, zullen een aantal activiteiten in het buitenland moeten gebeuren en komt de economische groei van ons land in gevaar”, aldus de federatie. In 2012 wordt ondanks de crisis een stabilisering van de werkgelegenheid verwacht, met als positieve uitschieter een verdere jobgroei in de ICT.

De technologische sector deed het ondanks alles uitstekend in 2011: ze boekte een sterke omzetgroei met 11,6 procent en er kwamen zelfs 3.600 jobs bij tot bijna 275.000. Ook 2010 was al een goed jaar met een groei van 9 procent.

Motor van die mooie cijfers zijn naar verluidt de export naar Duitsland en de export naar verre groeilanden.