• 20/01/2012

Nieuwe cacaosmaken ontdekt in Peru

Chocolade-industrie kan profiteren van ontdekking honderden nieuwe cacaotypes.

Trefwoorden: #arriba, #cacao, #chocolade, #peru, #porcelana

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET -- In de chocoladesector is een opvallend snel groeiend marktsegment dat van de types van hoge kwaliteit, met geraffineerde smaken. Slechts een beperkt aantal regio’s kan deze leveren. Zo zijn er streken in Ecuador waar ‘Arriba’ wordt gewonnen, en in Venezuela vinden we ‘Porcelana’.

Nu zijn in het Peruviaanse Amazonebekken honderden nieuwe cacaotypes ontdekt. Ze zijn vaak ziektebestendiger dan bestaande soorten. Bovendien hebben diverse onder hen nieuwe, unieke smaken, iets waar een een groot deel van chocolade-industrie, uiteraard, bijzonder in is geïnteresseerd. Eén van de daar aangetroffen cacaotypes is de ‘Pure Nacional’: een oude, zeer zeldzame, heerlijke en felbegeerde variëteit, waarmee onder meer de hooggeachte ‘Fortunato Nr. 4’-chocolade wordt gemaakt.

Het DNA van 342 specimens wordt op dit moment onderzocht om de nieuwe cacaobomen nader te definiëren, en in de hoop dat het inzicht in de genetische aard helpt soorten te creëren die productiever en ziekteresistenter zijn.

De ontdekking kadert ook in de inspanningen van Peru om haar cacao een meer prominente plaats in de markt te geven. Het in dat land heersende tropische klimaat maakt het namelijk ideaal voor de productie van cacao en chocoladespecialiteiten.


(KV) (Bron: U.S. Department of Agriculture)